Primăria Onești renunță la protejarea intereselor lui Ovidiu Budeanu și trece la evacuarea SC Apă canal SA, firmă privată controlată de acționarul majoritar băcăuan, de pe rețelele de apă ale orașului.
Conform unor sentințe judecătorești rămase definitive, Consiliul Local Onești este proprietar pe rețeaua de apă și canalizare, deși acest drept este pretins și de societatea Apă Canal SA. În plus, omul de afaceri Ovidiu Budeanu pretinde că, odată cu achiziția acțiunilor la Onedil SA (actuala Apă Canal SA), prin privatizare, a cumpărat pentru totdeauna și exclusivitatea serviciului de apă și canalizare în Onești.
Așa cum Ziarul de Bacău a arătat, există cel puțin două decizii definitive ale instanțelor, pe care autoritățile locale ar putea să le utilizeze, dacă ar dori, în tranșarea problemei: Nr.3515/2014, a Curții de Apel Bacău, și 950/21.04.2015, a Judecătoriei Onești. Ambele au rămas definitive, atestă dreptul de proprietate al Consiliului Local Onești asupra rețelelor de apă și canalizare și se află în posesia edililor din localitate.
Până acum, nimeni din conducerea municipiului Onești nu s-a grăbit să ceară evacuarea de pe proprietatea publică a firmei lui Ovidiu Budeanu. În urmă cu exact o lună, Consiliul Local Onești a primit o notă de la Consiliul Județean Bacău, în care este îndemnat să treacă la evacuarea SC Apă Canal SA de pe proprietatea publică.
„Apreciem că în cauză sunt aplicabile dispozițiile art.1041 din Codul de procedură civilă potrivit cărora «dacă ocupantul notificat în condițiile prezentului titlu refuză să evacueze imobilul (…), proprietarul va solicita instanței să dispună, prin hotărâre executorie, evacuarea imediată a ocupantului din imobil, pentru lipsă de titlu» și întrebăm de ce Municipiul Onești nu promovează o acțiune de evacuare a ocupantului S.C. APĂ CANAL S.A. Onești din aceste imobile?”, se arată în documentul semnat de președintele Dragoș Benea.
Negocierile cu Ovidiu Budeanu au eșuat, Primăria cere evacuarea Apă Canal SA
Primarul interimar al municipiului Oneşti, Alexandru Cristea, şi viceprimarul Nicolae Gnatiuc, împreună cu reprezentanţii Comisiei Juridice a Consiliului Local, au stabilit că preluarea prin cumpărare a acţiunilor SC Apă Canal SA Oneşti de către Consiliul Local nu este posibilă, atât din motive juridice cât şi economice, se arată într-un comunicat de presă.
„În urma analizei documentelor puse la dispoziţie de către conducerea SC Apă Canal s-a constatat că bunurile care aparţin de drept municipalităţii oneştene au fost incluse în actele contabile ale societăţii oneştene fără temei legal. Este vorba de Staţia de epurare a apei Jevreni, Staţia de tratare a apei Cuciur şi de reţeaua de apă şi canalizare din municipiul Oneşti. Toată această infrastructură aparţine de drept municipalităţii oneştene, conform HG 1347/2001. In aceste condiţii, cumpărarea de către Consiliul Local a unor bunuri ce îi aparţin de drept ar reprezenta o încălcare flagrantă a legislaţiei. De asemenea, s-a constatat că SC Apă Canal SA are un nivel foarte ridicat al datoriilor, situaţie care ar afecta bugetul Municipiului Oneşti în cazul în care s-ar cumpăra acţiunile firmei de distribuţie a apei”, anunță sursa menționată.
Astfel, singura soluţie legală şi în beneficiul locuitorilor municipiului este promovarea unei acţiuni de evacuare a Staţiei de epurare Jevreni şi a Staţiei de tratare Cuciur astfel încât acestea, împreună cu reţeaua de apă şi canalizare din municipiu să fie preluate în cel mai scurt timp de către Consiliul Local, proprietarul de drept al infrastructurii.
„Obiectivul principal al acestei acţiuni îl constituie aderarea la Compania Regională de Apă Bacău în vederea atragerii de fonduri europene necesare înnoirii conductelor de transport a apei în municipiul Oneşti, se afirmă în comunicatul de presă semnat de conducerea Primăriei Onești.
Omul de afaceri Ovidiu Budeanu nu a aputut fi contactat, pentru un punct de vedere. În urmă cu o lună, acționarul majoritar al SC Apă Canal SA a declarat că nu renunță decât în urma unei sentințe judecătorești care să menționeze «obligația de a face». „Când va fi o hotărâre judecătorească, prin care să spună că mă obligă, discutăm”, a afirmat Ovidiu Budeanu. Referitor la rețelele de apă și canalizare, afaceristul a susținut că acestea sunt ale firmei sale.
Andrei a zis
Felicitari d.lui Alexandru Cristea pentru curaj si initiativa. Actiunea e cu atat mai laudabila avand in vedere ca nimeni pana acum nu a fost in stare sa rezolve lamureasca si sa rezolve problema. Mult succes!
Dan a zis
Asta trebuia facuta de mult, nu trebuia sa cotizam la mafioti, ati ingenuncheat orasul, cei care au facut ingineriile acestea sa fie condamnati penal, sa le fie confiscate averile si sa fie condamnati la inchisoare cu executare pentru ca au pacalit un oras intreg.
Sa se gaseasca vinovatii, ca ei sunt, exista, nu au murit !
vivi a zis
Cred ca ar fi foarte bine pentru locuitorii din Onesti ca reteaua de apa/canal sa fie administrata de catre primarie . m3 de apa este foarte scump la Onesti in comparatie cu alte orase. Daca Consiliul Local Onesti este proprietar pe reteaua de apa si canalizare de ce SC APA CANAL SA inregistreaza in contabilitate acesta suma. SC APA CANAL SA a cumparat mijloacele fixe (cladire…) nicidecum magistrala de apa sau apa care curge la robinet. Acesta suma ar trebui sa mearga direct la Bugetul Local si atunci nu am mai plati m3 de apa atat de scump.
clau78 a zis
In toata lumea statiile de tratare a apei si de epurare a apelor menajere plus sistemele de distributie a apei potabile si sistemul de colectare a apelor menajere apartin municipalitatilor, adica guvernului. Primariile la randul lor pot contracta aceste operatiuni sau parte din ele altor companii, atentie, SPECIALIZATE in acest domeniu. Apa nu trebuie sa apartina unor companii sau persoane private ci primariilor.