UPDATE: 338 de plase monofilament, în lungime totală de peste 23 700 de metri, au fost confiscate de polițiști, în urma efectuării a 37 de percheziții în cinci comune din județul Bacău și a acțiunilor desfășurate pe lacurile de acumulare Berești și Răcăciuni. 44 de persoane au fost conduse la sediul unităților de poliție pentru cercetări.
La data de 19 aprilie a.c., peste 80 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție județean Bacău, au efectuat 37 de percheziții, în comunele Faraoani, Răcăciuni, Orbeni, Sascut și Corbasca, la locuințele unor persoane bănuite de braconaj piscicol și deținere de plase monofilament și a altor instrumente de pescuit interzise de lege.
De asemenea, s-a acționat pe lacurile de acumulare Berești și Răcăciuni, pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol.
Polițiștii au constatat în flagrant delict 28 de infracțiuni de deținere de plase monofilament, bărci și aparate destinate pescuitului ilegal.
Au fost identificate și ridicate 338 plase de pescuit monofilament în lungime totală de 23710 m, cinci bărci pneumatice, 2 bărci din lemn, 8 role sfoară sintetică folosită pentru confecționarea plaselor de pescuit, 2 aparate artizanele elctrice folosite pentru pescuit ilegal. Alte patru bărci din lemn, găsite abandonate pe lacurile de acumulare, au fost distruse.
A fost identificată cantitatea totală de 112 kg de pește din speciile crap, somn, salău și plătică, pescuit ilegal, din care 64 de kg de pește viu a fost redat mediului natural. La sediul unităților de poliție au fost conduse în vederea cercetărilor 44 de persoane, bănuite de săvârșirea de infracțiuni prevăzute de O.U.G nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul G.M. J. Bacău și I.J.J. Bacău și al reprezentanților Centrului Român de Ecologie Bacău.
În această dimineață, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bacău efectuează 37 de percheziții domiciliare, la persoane bănuite de braconaj piscicol și deținere de unelte de pescuit interzise. În paralel polițiștii defsășoară acțiuni de prevenire și combatere a braconajului piscicol pe lacurile de acumulare din județ.
Peste 80 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție județean Bacău, sprijiniți de jandarmi din cadrul G.M.J Bacău și I.J.J. Bacău și reprezentanți ai Centrului Român de Ecologie Bacău, desfășoară o amplă acțiune de prevenire și combatere a braconajului piscicol. Se acționează pe lacurile de acumulare din județ, situate pe albia râului Siret.
În cadul acțiunii polițiștii vor efectua 37 de percheziții la locuințețe unor persoane bănuite de braconaj piscicol și deținere de plase monofilament și a altor instrumente de pescuit interzise de lege.
40 de persoane urmează să fie conduse la sediul unităților de poliție în vederea cercetărilor. Cei în cauză sunt bănuiți că ar fi pescuit și comercializat ilegal pește și dețin la locuințele lor și pe lacurile de acumulare plase de pescuti și unelte interzise la deținere.
Într-un comunicat de presă, Poliția Bacău amintește că în perioada 9 aprilie -8 iunie, este interzisă activitatea de pescuit pentru toate speciile de pește.
Acțiunea de astăzi face parte din activitățile desfășurate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bacău pentru protejarea drepturilor și intereselor comerciale ale cetățenilor, precum și pentru menținerea ordinii și siguranței publice, premergător sărbătorilor pascale.
Sebastian a zis
Bună ziua, denumirea asociației este Centrul Regional de Ecologie Bacău
George a zis
Rugam autoritatile si CRE sa activeze pentru urmatoarele :
1. Actiuni de felul celor prezentate la fiecare 2 zile , sau grupuri de cate 2-3 persoane permanent in control , purtatori de uniforme destinatea si arme de foc ( ca in occident ) ;
2. Pedepse penale grele cu privare de libertate pentru braconaj si afectarea faunei acvatice , pornind de la 5 ani cu executare in sus ;
3. Controlul documentelor care dau dreptul de pescuit sportiv / agrement , la 2-3 zile sau in fiecare zi ; Apropo : eu pescuiesc pe lacurile de la Racaciuni – Beresti si nu m-a controlat nimeni din 2014 pana in prezent ; M-am simtit umilit , cu permisul vizat si ma amenintau cei cu plasele sa nu arunc la distanta in plasele lor ;
4. In activitatea de control , sa obligati pescarii sa-si stranga deseurile si in urma sa lase terenul curat , chiar daca nu au generat ei deseurile in zina in care pescuiesc . Amenzi pentru aceste nereguli -de la 2000 de lei in sus ; Apropo : o singura data au venit cei de la CRE , prin 2013 si au lasat saci pescarilor , rugandu-i sa curete zonele in care pescuiau , apoi sa lase sacii in marginea digului pentru a fi luati cu alte masini –> cand am plecat acasa , pana la gura barajului zona era curata si toti pescarii umplusera sacii -> faceti des aceste treburi si lumea se va obisnui sa stranga fara a mai fi atentionati ; Cereti public voluntariat ca se poate foarte bine sa vina destui pescari ;
5. Atentie mai mare si la satele din partea opusa : Rogoaza , Corni -> fac ce vor ei in apele Siret , sunt stat in stat -> trebuie eliminata acesta cutuma ;
6. Eliminarea hotilor cu acte facute prin relatii frauduloase si care chipurile au asociatie de pescuit cu plasele ; In lacul Racaciuni si in special Beresti , zeci de ani , au stat in apa in continuu si vara si iarna sute de kilometri de plase de nu puteai sa arunci cu lanseta de pe dig , te mai si amenintau . Nu-i mai vrem pe nici unii , astfel de hoti , care si-asa numai scoteau , nu declarau cat au prins si nu protejau apele sau sa popoleze niciodata . BRACONAJ BARBAR ……