UPDATE 2: Dr. Vasile Palade, directorul Clinicii „Palade”, este consternat de afirmațiile Ministerului Sănătății. „Nimic nu este adevărat, niciodată nu am fost închiși, nici acum nu suntem. Am avut controale periodice, dacă ni s-a ceut să remediem ceva, am făcut-o, pentru că în fiecare an apar indicații noi și ni se cer schimbări. Clinica noastră este printre cele mai moderne și mai corecte”, a precizat doctorul Vasile Palade, pentru Ziarul de Bacău.
Vom reveni.
UPDATE: Dr. Silviu Dinu, de la Clinica Particulară Materna, ne-a declarat că Ministerul Sănătății minte, iar decizia închiderii are cu totul altă explicație. „Acum patru luni, noi am renunțat la activitatea de spital – cea operatorie, acum funcționăm doar ca și cabinet medical. Repet, a fost solicitarea noastră, avem și documente în acest sens, nu ne-a cerut Ministerul Sănătății. Am închis activitatea operatorie temporar, din lipsă de timp, deoarece eu sunt șef de secție la Maternitatea de la Spitalul Județean. Am făcut aceste precizări pentru că nu vreau ca Ministerul să-și bată joc de munca noastră”, a precizat doctorul Dinu, pentru Ziarul de Bacău.
Trei spitale din Bucureşţi şi Bacău au fost închise din cauza neregulilor, ca urmare a controalelor privind infecţiile nosocmiale, în România fiind doar 113 epidemiologi, se arată într-un raport al Ministerului Sănătăţii.
În perioada ianuarie- martie, au fost verificate sute de spitale din România, iar în urma controalelor trei spitale au fost închise şi la alte trei s-a suspendat activitatea. Potrivit raportului Ministerului Sănătăţii, au fost date 578 de amenzi în valoare de 518.500 de lei.
În urma controalelor, trei instituţii medicale au fost închise. Potrivit raportului citat de Mediafax, este vorba de Centrul medical “Prain” pentru redarea auzului şi înfăţişarii normale Bucureşti, S.C. Eldimed Materna S.R.L. Bacău şi S.C. Clinica Palade S.R.L. Bacău. De asemenea, s-a luat decizia de suspendare a activităţii în trei situaţii. Este vorba de Spitalul Oraşenesc “Regele Carol I” Costeşti Argeş (suspendarea activităţii laboratorului de analiză a sputei, din cadrul pavilionului TBC), la Spitalul Oraşenesc “Oraviţa” (suspendarea activităţii bloc alimentar şi spălătorie) şi la secţia de psihiatrie cronici din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Valer Russu” Ludus, judeţ Mureş.
Ziarul de Bacău a contactat Clinica Palade, la telefonul oficial, afișat pe site. Ni s-a comunicat că unitatea medicală nu este închisă, iar detalii putem afla doar de la conducere, în cursul zilei de joi. S.C. Eldimed Materna S.R.L. administrează „Clinica Particulară Materna”, unde ani s-a spus, prin telefon, că unitatea funcționează. Până la această oră, nu am reușit să dialogăm cu cineva din conducerile celor două unități medicale despre care Ministerul Sănătății susține că sunt închise. Vom reveni cu amănunte.
Raportul arată că nu se asigură o stare igienică-sanitară corespunzătoare din totalul unităţilor controlate în 23% din cazuri. De asemenea, nu se asigură suprafaţa minimă pe pat, iar saloanele sunt subdimensionate şi supraaglomerate în 35% din cazuri şi în 30% din cazuri nu se respectă numărul grupurilor sanitare la numărul de paturi, acestea având şi un grad de uzură ridicat.
Datele prezentate de ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, mai arată că în 53% din cazuri nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare din blocurile alimentare, iar în 18% din cazuri nu se asigură evacuarea apei reziduale şi spitalele nu deţin staţii de dezinfecţie locală.
Nu în ultimul rând, datele arată că în 74 de unităţi spitaliceşti la nivel naţional, nu se respectă etapele sterilizării, iar gestionarea deşeurilor rezultate în urma tratamentelor a fost necorespunzătoare în cazul a 215 unităţi inspectate.
De asemenea, în urma distribuirii chestionarelor de evaluare la spitale, s-a mai constatat că în cazul a 11 spitale, accesul personalului şi al vizitatorilor la apă şi săpun nu este posibil în fiecare salon.
Acelaşi raport făcut pe baza chestionarelor arată că, „la 71.4% din spitale s-au desfaşurat cursuri de control infecţii nosocomiale pentru medici, 94.3% au avut cursuri pentru asistenţi medicali în timp ce la 83.8% au avut loc cursuri de instruire pentru îngrijitoare, 71.4% pentru brancardieri şi 61% pentru personal auxiliar”, mai arată studiul. (mediafax.ro)
koko a zis
Serios? Clinica Palade?
George a zis
In 2008 m-am operat la Clinica Palade si pot sa spun ca era totul ca la carte.Bine ca e deschis Spitalul Onesti unde oamenii mor cu zile.Profesionaliul Clinicii Palade l-am vazut la Spitalul de urologie Parhon din Iasi si la Maternitate Giulesti.Aia care au inchis clinica clar ca s-au dus la comanda politica pt ca nu s-a cotizat la acreditare.
Marshika a zis
http://www.casan.ro/casbc/media/pageFiles/SUME%20CONTRACT%20spitale%202016.pdf
Cititi lista cu spitalele in contract cu CAS. Si toate, dar absolut toate detin spatiu necesar ptr paturi, etc.
iulian a zis
Clinica Palade este un exemplu de curatenie si un personal deosebit. Ministerul sanatatii ar trebui sa vada ce este in spitalele de stat atit sub aspectul curateniei cit si al comportamentului personalului cu pacientii.
cristi a zis
Clinica Palade este un exemplu privind curatenia,clar asta.De o parte a personalului ma cam indoiesc ca are inclinatie spre acest domeniu.Sant citeva acrituri care lucreaza acolo de iti vine sa te intrebi daca nu au fost virusati.
ares a zis
E jale cu medicina in Romania. Medicii au un singur tel- bani cat mai multir, in conditiile in care stiu din ce in ce mai putin. Foart bine ca s-au luat masuri clinici private care sa fie inchise, 2 in Bacau sa le fie rusine…Cadrele medicale urla dupa salarii mari, fara insa sa munceasca si corespunzator. Pot pleca linistiti in afara, sunt si alti medici in strainatate care vor sa vina in Romania (Moldova, Ucraina, si alte 1000 de tari), ii importam de acolo dc astia nu sunt in stare. Rusine Guvernului si sistemului medical romanesc de rahat
Lory a zis
E o prostie și cred că e doar un zvon . Am fost operată la clinica Palade în anul 2009 și am fost foarte mulțumită de condițiile de acolo. Profesioniști adevărați.
Dumi a zis
Eu nu cred o iota in ceea ce priveste clinica materna. Este cea mai curata, intretinuta si are sef cel mai bun doctor pe care il are bacaul. Merg la controale din 2011 si nu m-am ales cu nimic. Ministerul nu a minerit țapul ispasitor!!!!