Bucataria este adesea punctul focal al casei moderne. Partea esentiala a unei bucatarii functionale este hota, sau sistemul de exhaustare. Hota se instaleaza de regula deasupra aragazului sau a plitelor electrice pentru a colecta si a filtra fumul, aburul sau alte mirosuri din aer, rezultate in urma proceselor de gatire. Hotele pot fi de mai multe tipuri(evacuare, filtrare), cu filtre din diferite materiale (filtre lavabile – aluminiu, filtre de unica folosinta – hartie, pasla sau alte materiale, filtre de carbon. La hote mai pot varia tipul de iluminare si ventilatoarele care sunt in componenta acestora.
Asadar acestea se impart in mai multe categorii:
- hote de perete
- hote de colt (incorporabile)
- hote tip insula (de tavan)
- hote de tavan incastrate
- hote incorporabile in dulapuri suspendate
- hote care se pot monta sub dulapuri suspendate
- hote verticale
Pentru ca hota sa fie eficienta, este ideal ca aceasta sa fie cel putin la fel de lata ca si aragazul sau plita electrica deasupra carora hota este montata. Inaltimea ideala la care o hota trebuie sa fie montata, este la 60-75 de centimetri fata de plitele electrice sau aragaz.
Cum se efectueaza curatarea unei hote?
Procesul de curatare hote este de obicei o bataie de cap, mai ales daca incercati sa faceti acest lucru acasa. Chiar daca este o operatiune laborioasa, existe diferite metode prin care puteti curata si degresa hota din propria dumneavoastra bucatarie.
Hotele din otel inoxidabil trebuie curatate intotdeauna cu produse speciale. Exista o sumedenie de produse cu ajutorul carora puteti degresa hotele si curata de murdarie, iar in acelasi timp sa le redati stralucirea de alta data.
Trebuie sa va inarmati cu multa rabdare, bureti abrazivi, manusi si detergenti.
Se incepe cu degresarea si curatarea propriu-zisa a hotei, iar mai apoi se demonteaza hota si se curata sau se inlocuiesc filtrele.
In cazul in care hota are filtre lavabile, ele pot fi spalate. De regula, filtrele lavabile sunt realizate din materiale metalice, cum ar fi aluminiul. Pentru aceste tipuri de hote este recomandat sa fie curatate o data la sase luni. Perioada de timp la care acestea se pot curata variaza in functie de cat de des este utilizata hota.
Pentru hotele care au filtre de unica folosinta, cum ar fi cele din pasla sau hartie, se recomanda inlocuirea filtrelor o data la trei luni.
O alta metoda de curatare, este curatarea profesionala. Curatarea profesionala este efectuata de catre firme specializate in domeniul curatarii industriale. Aceasta metoda de curatare se adreseaza in special hotelor profesionale, din bucatariile cantinelor sau din bucatariile restaurantelor.
In hotele din bucatariile restaurantelor se aduna cele mai mari depuneri de grasimi. Aceste hote nu pot fi curatate manual, si de aceea este necesar sa se apeleze la ajutorul profesionistilor pentru a curata si degresa hotele.
Acest tip de curatare implica mai multe procese:
- Curatarea propriu-zisa a hotei.
- Curatarea filtrelor, curatarea tubulaturii.
- Curatarea cosului de fum.
- Curatarea ventilatorului.
Pentru a avea o hota profesionala care sa functioneze la un nivel optim, este nevoie de o curatare completa. Grasimea acumulata in hota, de pe ventilator si din tubulatura, este extrem de periculoasa. Daca este supusa chiar si celor mai joase temperaturi, grasimea se topeste si devine extrem de inflamabila.
Astfel, curatarea completa a sistemelor de exhaustare devine obligatorie din acest punct de vedere. Aparitia unui incendiu in bucatarie din cauza unei hote necuratate este o problema reala.
Un alt motiv pentru care hotele trebuie sa fie curatate, este igiena. Spatiile inguste unde grasimea se depune, sunt medii infloritoare pentru dezvoltarea bacteriilor. Grasimile infestate se pot scurge in mancare, in acest fel putandu-se isca epidemii.
Cu ce fel de echipamente curata o astfel de firma hotele profesionale?
Pentru o curatare de calitate, firmele folosesc echipamente moderne pentru a curata si degresa intregul sistem de exhaustare.
Cateva dintre echipamentele pe care o firma de curatare hote le foloseste sunt:
- diverse masini de curatare care utilizeaza gheata carbonica pentru a indeparta grasimea si murdaria
- sisteme care dozeaza detergentii folositi pentru curatarea interiorului tubulaturii
- sisteme care colecteaza apa reziduala
- camere endoscopice
- aparate cu perii rotative actionate pneumatic etc.
Cat de des trebuie sa fie curatate hotele?
Hotele din bucatariile caselor dumneavoastra trebuie sa fie curatate in medie de doua ori pe an.
Cand vine vorba de hotele profesionale din bucatariile restaurantelor, frecventa de curatare poate varia, dar nu se va face niciodata mai rar de o data la trei luni. Aceasta perioada este obligatorie conform legilor in vigoare.
Botoghina a zis
6-6 , hai ca te-am ars !