Întorsătură neaşteptată de situaţie în cazul a doi români acuzaţi în Statele Unite că ar fi încercat să vândă arme gherilelor comuniste columbiene, anunță Digi 24. Unul dintre români susţine că ar fi încercat să ajute, de fapt, serviciile de informaţii ale Statelor Unite. Procurorii americani neagă informaţia, dar la dosar există transcriptul unei convorbiri telefonice între român şi un operator CIA. Înregistrarea a fost făcută acum patru ani, cu doi ani înainte ca românul să fie arestat. În convorbire, el se oferă să colaboreze cu autorităţile şi spune că are informaţii despre tranzacţii ilegale de arme.
Românii implicaţi în dubioasa afacere sunt Virgil Flaviu Georgescu, fost consultant pe probleme de securitate în România înainte de a deveni cetăţean american, şi băcăuanul Cristian Vintilă, un fost angajat al Guvernului român. Ei au fost arestaţi în 2014 în Muntenegru în timpul unei operaţiuni sub acoperire a agenţilor americani. Alături de un fost parlamentar italian, Massimo Romagnoli, ei au încercat să vândă în 2014 armament în valoare de 17 milioane de dolari gherilelor comuniste FARC din Columbia. Oamenii de legătură ai columbienilor erau însă agenţi americani, iar cei trei neguţători de arme au fost imediat arestaţi.
La înfăţişarea din această săptămână în faţa magistraţilor din New York, Virgil Flaviu Georgescu a pretins că scopul lui nu era altul decât acela de a ajuta serviciile de informaţii americane. Românul pare să aibă în sprijinul afirmaţiilor sale transcriptul unei convorbiri telefonice care a avut loc în 2012, cu doi ani înainte de a fi arestat, cu un operator CIA. Potrivit postului de televiziune CNN, care a reuşit să obţină transcriptul, românul a sunat la Agenţie şi şi-a oferit serviciile, spunându-le că a fost contactat de un alt român care i-a propus să vândă armament către gherilele columbiene.
Agenţii americani nu par să fi luat în seamă apelul. Ulterior, se pare că Virgil Georgescu s-a implicat activ în dubioasa afacere.
Oficialii de peste Ocean îl acuză că i-ar fi racolat pe ceilalţi doi şi că ar fi pus la cale întreaga tranzacţie. Ceilalţi doi acuzaţi au pledat „vinovat” în instanţă şi au fost de acord să depună mărturie împotriva lui Virgil Georgescu. CIA nu a comentat până în acest moment cazul.
Cristian Vintilă a fost arestat în Muntenegru
În 2014, Cristian Vintilă și Virgil Flaviu Georgescu au fost arestaţi la Podgoriţa, în Muntenegru, pentru trafic de arme. Ultima ocupație cunoscută a lui Vintilă este de director al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi inspector la Direcţia de Control Armament.
Armele ar fi trebuit să ajungă la organizaţia teroristă FARC din Columbia. Arestările au fost făcute cu ajutorul forţelor americane iar suspecţii vor fi judecaţi în Statele Unite. Cristian Vintilă şi Flaviu Georgescu, un broker din România care vindea arme au fost arestaţi de poliţiştii din Muntenegru, în timp ce se pregăteau să finalizeze o tranzacţie.
Potrivit unui comunicat al Departamentului american de Justiţie, cei doi români şi italianul Massimo Romagnoli aveau de gând să vândă mitraliere şi arme cu care pot fi doborâte ţinte în aer, ştiind că vor fi folosite de FARC împotriva elicopterelor şi avioanelor americane. Cei trei au încheiat tranzacţia cu persoane care lucrau sub acoperire cu DEA, departamentul american antidrog. Cristian Vintilă şi Romagnoli le-au prezentat celor sub acoperire cataloage cu pistoale, mitraliere, lansatoare de rachete si alte arme de mare calibru.
În acelaşi comunicat al Departamentului american de justiţie se precizează că Vintilă a devenit traficant de arme în mai 2014, când s-a asociat cu fostul parlamentar italian Romagnoli care făcea rost de certificatele europene necesare pentru a putea trafica armele.
Cei trei sunt acuzaţi acum de terorism şi judecaţi în Statele Unite cu două capete de acuzare: conspiraţia de a ucide cetăţeni americani, pentru care riscă pedeapsa cu viaţa şi oferirea de sprijin material sau resurse unui grup străin considerat terorist, pentru care fiecare dintre acuzaţi riscă 15 ani de inchisoare.
În cadrul acestei operațiuni, DIICOT și Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate au făcut pe 16 decembrie 2014 mai multe percheziții în București. În urma acestora au fost ridicate documente și computere.
Cristian Vintilă – 46 de ani – este divorțat și are doi copii. A fost consilier județean până în 2004, când a candidat fără succes la postul de deputat. Ultimele studii din CV-ul său sunt „Afaceri Interne”, la Academia de Poliție, și „Științe Militare și Informații”, la Academia de Informații „Mihai Viteazu” Colegiul Național de Informații.
Negocierile de la București
În 23 septembrie 2014, a avut loc o întâlnire în București între Georgescu și agentul DEA aflat sub acoperire. La această întâlnire agentul american i-a repetat din nou românului că are nevoie de arme pentru a ucide americani în Columbia. Pentru a realiza acest lucru, teroriștii urmau să folosească armele procurate de la rețeaua românilor pentru a doborî elicoptere americane și alte aparate de zbor US aflate în misiune în Columbia.
În ziua următoare, 24 septembrie, Georgescu și Vintilă s-au întâlnit cu doi agenți DEA. Fostul lider al PSD Tineret Bacău a oferit falșilor teroriști un catalog de arme pe care le putea livra. El chiar a sunat pe cineva și s-a asigurat că poate livra armele dorite de FARC. În catalogul lui Cristian Vintilă erau incluse pistoale, mitraliere și echipamente cu o putere foarte mare. Din nou, românii nu au avut nicio o problemă că armele pe care le ofereau urmau să fie folosite pentru a ucide americani în Columbia. Falșii teroriști și cei doi români au convenit să se întâlnească când Georgescu și Vintilă făceau rost de certificatele EUCs necesare transportului de arme.
Falșii teroriști și traficanții, întâlnirea din Muntenegru
Pe data de 8 octombrie 2014, Vintilă, Georgescu și Romagnoli s-au întâlnit cu trei agenți sub acoperire care se recomandau ca teroriști FARC în statul Muntenegru, în localitatea Tivat. În timpul discuțiilor, italianul a asigurat că va face rost de certificatele EUCs și a oferit o imagine cu acestea pe un laptop deținut de Georgescu. Acesta a spus falșilor teroriști că armele pe care le procura Vintilă urmau să fie transportate până în Africa de unde FARC urma să le preia pentru a le duce la destinație, în America de Sud.
La rândul său și Romagnoli a scos un catalog propriu de prezentare a armelor pe care el le putea oferi teroriștilor. Italianul avea diferite puști și pistoale automate și lansatoare de rachete. Romagnoli s-a lăudat că dispune de mult mai multe arme decât cele din catalog.
În acest moment agenții DEA au spus că au nevoie de un răgaz pentru a cere superiorilor acordul asupra tranzacției. Imediat, Vintilă a insitat pentru un avans și a propus o testare a armelor oferite. În cele din urmă italianul a primit o sumă de bani de la agenții americani aflați sub acoperire pentru a procura armele cerute de gruparea teroristă columbiană FARC.
În urma acestor fapte, Parchetul New York îi acuză pe cei doi români și pe italian de comiterea: conspirație pentru uciderea unor cetățeni și oficiali ai SUA și conspirație pentru a ajuta o grupare teroristă din afara SUA.
neutru a zis
Suna a poveste nemuritoare,cei care vand arme pe teritoriu american nu sunt cetateni care vand arme pentru uciderea cetatenilor americani? Armele ucid oameni de toate natiile,nu numai americani.Trebuie pedepsiti cei ce fac in general trafic ilegal cu arme in zonele de conflict .
Popescu a zis
Cristian vintila ,mafiot ordinar,care s -a imbogatit din neplat
Y
a actiunilor preluate de la oameni
Dan a zis
Treburile sunt foarte complicate. Manipulare pentru indobitocirea populatiei planetei care a ajuns un TURN BABEL contemporan
Cei mari se joaca de-a soarecele si pisica, dar afacerile de mii de MILIARDE le merg perfect. Nu mai fiti fraieri , dragi pamanteni!!!