UPDATE: S-a stins din viață Profesor universitar Vasile GHENADI
Trecerea în neființă a unuia dintre promotorii învățământului în domeniul educației fizice și sportului, cu rezultate notabile pe plan național și internațional, constituie o pierdere imensă pentru comunitatea academică a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.
A urmat studiile primare la fosta Școală de Băieţi Nr. 2 (în prezent, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Bacău), în perioada 1937-1941. A continuat cursurile gimnaziale la Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Timişoara, între anii 1941 și 1945, și a fost absolvent al actualului Colegiu Naţional „Ferdinand I” din Bacău, promoția 1949. Ulterior, și-a desăvârșit parcursul educațional la Institutul de Cultură Fizică şi Sport din Bucureşti (1949-1953).
Și-a început cariera ca profesor de educaţie fizică şi sport, a fost inspector şcolar şi director al Școlii Sportive, a urcat treptele în ierarhia universitară ca lector, conferenţiar şi profesor la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. De asemenea, s-a implicat în activitatea administrativă, în calitate de şef de catedră şi de secretar ştiinţific. A fost membru în Senatul Universității și a contribuit, ca membru fondator, la introducerea programelor de studii Educaţie fizică şi sportivă (1964) şi Kinetoterapie și motricitate specială (1992).
Între anii 1983-1990, a antrenat echipa de volei fete a Clubului Sportiv Școlar Bacău, care a câștigat patru titluri de campioană naţională la categoria juniori, dar şi echipa de volei feminin a Clubului „Știinţa” Bacău, divizia B+A1. În perioada în care a fost consilier tehnic la Clubul Sportiv „Știinţa” A1, echipa a reușit să fie de trei ori campioană naţională şi să obțină de două ori Cupa României.
A fost desemnat membru de onoare de către Consiliul Știinţei Sportului din România, Senatul Universităţii „Vasile Alecsandri” şi Comunitatea Academică a Universităţii „George Bacovia” din Bacău și a primit Diploma de onoare din partea Comisiei Europene de Volei. Consiliul Municipal al orașului Bacău i-a decernat titlul de Cetăţean de onoare şi i s-au conferit titlurile de profesor universitar emerit şi de antrenor emerit.
Activitatea sa științifică s-a concretizat în publicarea unor lucrări științifice de referință (cursuri universitare, articole și studii, monografii), însă au rămas netipărite cercetări în domeniul structurilor ierarhizate.
Prin plecarea neașteptată dintre noi a Domnului Profesor Vasile GHENADI, învățământul universitar și sportul băcăuan și naţional pierd un specialist de marcă, un dascăl dedicat, un mentor iscusit și un deschizător de drumuri inovator, care a tins întotdeauna spre profesionalism și performanță și care va rămâne în memoria noastră ca un coleg exigent, dar integru, un familist iubitor, o persoană altruistă, onestă și plină de delicatețe.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
- sursa: Universitatea „Vasile Alecsandri”
Cunoscutul profesor Vasile Ghenadi a murit, la vârsta de 85 de ani, anunță Pro Sport. Născut pe 28 februarie 1931, Vasile Ghenadi a fost unul dintre cei mai apreciaţi slujitori ai învăţământului sportiv băcăuan şi naţional. Din 2013, Vasile Ghenade este cetățean de onoare al municipiului Bacău.
Vasile Ghenadi a urmat cursurile primare (1937-1941) la fosta Şcoală de Băieţi Nr. 2 (azi, Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza”), pe cele gimnaziale (1941-1945) la Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Timişoara, iar pe cele liceale (1945-1949) la actualul Colegiu Naţional „Ferdinand I” din Bacău. Între 1949 şi 1953 a studiat la Institutul de Cultură Fizică şi Sport din Bucureşti.
A predat educaţia fizică şi sportul, a fost inspector şcolar şi director al Şcolii Sportive, după care a dezvoltat o carieră universitară: lector, conferenţiar şi profesor la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. În cadrul facultăţii de profil, a deţinut funcţiile de şef de catedră şi de secretar ştiinţific. A fost membru în Senatul aceleiaşi universităţi. Este membru fondator al specializărilor educaţie fizică şi sport (1964) şi kinetoterapie (1992).
Echipa de volei fete de la Clubul Sportiv Şcolar Bacău l-a avut antrenor (1983-1990), câştigând de patru ori titlul de campioană naţională la categoria juniori, ca şi echipa de volei feminin „Ştiinţa” Bacău, divizia B+A1. În calitate de consilier tehnic la Club „Ştiinţa” A1, a reuşit ca echipa să fie de trei ori campioană naţională şi de două ori să obţină Cupa României.
Consiliul Ştiinţei Sportului din România, Senatul Universităţii „Vasile Alecsandri” şi Comunitatea Academică a Universităţii „George Bacovia”, din Bacău, l-au desemnat membru de onoare, iar Comisia Europeană de Volei i-a acordat Diploma de onoare. Este Cetăţean de onoare al municipiului Bacău şi deţine titlurile de profesor universitar emerit şi de antrenor emerit.
În aprilie 2013, Vasile Ghenadi a primit, alături de Florin Grapă, titlul de „Cetățean de onoare al Bacăului”. Ghenadi este considerat „Părintele voleiului băcăuan”.
„Ceva s-a rupt în mine. Între mine şi profesorul Ghenadi nu a fost numai o lungă colaborare, ci şi o puternică prietenie. Alături de mine sunt convins că îl plâng acum şi miile de sportivi studenţi cărora le-a fost profesor”, a declarat, pentru Pro Sport, antrenorul de volei Florin Grapă.
Lasă un răspuns