Statisticile Direcției Silvice Bacău arată că tăierile ilegale de copaci din pădurile băcăuane scad vertiginos. Personalul Direcției Silvice (DS), alături de jandarmi și polițiști, a intensificat controalele în ultimii ani, în același timp acordând atenție sporită și abaterilor semnalate în rândul personalului silvic.
Conform cifrelor puse la dispoziție de DS Bacău, volumul tăierilor în delict s-a diminuat constant, de la 4.225 m3 volum sustras ilegal în anul 2014 la 2.825 m3 în anul 2015. În acest an, la nivelul primului semestru, volumul tăiat ilegal s-a diminuat cu 26% față de perioada similară a anului precedent, ceea ce înseamnă că în doi ani s-a reușit reducerea la jumătate a fenomenului.
„Organizarea activității de pază la nivel de Directie Silvică și Ocol Silvic se fundamentează pe acțiuni cu rol preventiv, prin identificarea la nivelul ocolului a zonelor cu infracționalitate ridicată, patrulări permanente în teren a personalului de specialitate și echipe de jandarmi și poliție”, a declarat ing. Viorel Ghelasă, director al D.S. Bacău.
Reprezentanții DS Bacău susțin că zonele cele mai active pentru hoții de lemne sunt Bacău, Sascut și Livezi. “În ultima perioadă ne confruntăm cu o serie de acțiuni ilegale ale unor grupuri infracționale deosebit de periculoase, care vin din afara județului Bacău și acționează pe raza ocoalelor silvice Livezi, Sascut, Bacău, însă prin acțiunile ferme ale personalului silvic, ale organelor de poliție și jandarmeriei s-a reușit limitarea acțiunilor acestora”, a declarat Adrian Titianu, purtătorul de cuvânt al DS Bacău.
Toleranță zero față de personalul corupt
O altă latură a conceptului preventiv în asigurarea integrității fondului forestier este toleranța zero față de orice abatere a personalului silvic de la regulile privind regimul silvic. În acest sens, personalul din cadrul Direcției Silvice acționează permanent, prin controale tematice în teritoriu pentru coordonarea și identificarea tuturor aspectelor care pot conduce la încălcări ale reglementărilor în vigoare privind aplicarea regimului silvic.
În urma acțiunilor intreprinse în primul semestru al acestui an, pentru abateri disciplinare grave a fost desfăcut contractul individual de muncă al unui pădurar de la Ocolul Silvic Căiuți și, de asemenea, au fost aplicate un număr de 24 sancțiuni administrative în cazul personalului silvic din cadrul altor ocoale silvice.
40% din păduri, retrocedate
Direcția Silvică Bacău gestionează, la această dată, o suprafață totală de 195.802 ha, din care 168.706 ha fond forestier proprietate publică de stat și 27.096 ha fond forestier proprietate aparținând altor deținători (unități administrativ – teritoriale, persoane juridice, persoane fizice).
Dacă în anul 1990, suprafața fondului forestier însuma 275.000 ha, prin efectul aplicării legilor fondului funciar s-au retrocedat în total 108.287 ha (39,40%), aria de activitate a Direcției Silvice restrângându-se în mod corespunzător. Din suprafața retrocedată, DS Bacău asigură serviciile silvice pe bază de contracte pentru o suprafață de 27.096 ha.
Ca urmare a schimbării regimului de proprietate al fondului forestier, pe raza județului Bacău funcționează în prezent 12 structuri private care administrează o parte din pădurile retrocedate foștilor proprietari.
uncas a zis
Tolenta zero fata de taierile necontrolate de padure.Viteza de taiere trebuie sa fie mult mai mica decat viteza de regenerare.Dar la noi ca la sturioni, perioada de prohibitie de 10 ani!!Interzis exportul de lemn brut, se distruge toata mafia, cine oare nu doreste?
bastinasul a zis
dar pe cei de la romsilva care au incheiat asazise contracte legale cu firma austriaca care rade tot fara sa replanteze nimic cine ii verifica ?
Codru a zis
Iar sutele de camioane si trenuri care transporta padurile zilnic, de atatia ani unde se incadreaza??? Traseul Tirgu-Ocna-Oituz este sufocat de camioane cu busteni zi si noapte, in ambele sensuri!!!! Camioanele sunt insotite de cate un „supraveghetor” in masina scumpa! Oare de ce?? Sa intimideze vreun politist care ar avea curajul sa-i deranjeze?? Noi asistam neputinciosi la desfiintarea padurilor, iar autoritatile se fac ca nu vad!!
Chiar si proprietarii privati n-ar trebui sa aiba posibilitatea de a le desfiinta! Asa cum pe proprietatea mea am nevoie de o multime de acorduri si avize pentru a construi o casa, si acestia ar trebui sa nu aiba acordul de a defrisa padurile de care, la urma urmei, depinde siguranta nationala!