• introducerea TVA a redus la jumătate construcțiile de locuințe față de finele anului trecut • Mihai Șlic, directorul general de la SSAB-AG, spune că nici construcția de hale industriale nu o duce mai bine, din cauza lipsei investitorilor
Timp de cîțiva ani, de pe vremea ministrului Decebal Traian Remeș, construcția de locuințe și investițiile în modernizarea acestora au fost scutite de plata Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), tocmai pentru stimularea acestui sector. Emulația a durat puțin, întrucît noua putere instalată după 2000 a anulat ordonanța care prevedea scutirea de plata TVA. Ca urmare, din vara trecută, toate noile construcții sînt purtătoare ale acestei taxe către bugetul statului. Efectele reintroducerii taxei nu s-au resimțit anul trecut, deoarece pentru construcțiile de locuințe începute înainte de 1 iulie 2002 cota zero la TVA s-a aplicat pînă la sfîrșitul anului trecut. Decăderea investițiilor în construcții a început să se simtă cel mai bine abia în primul trimestru al anului 2003 și acest fenomen este reliefat cel mai bine de statisticile date publicității de către Direcția Județeană de Statistică (DJS) Bacău. Astfel, în primul trimestru al lui 2003, s-au realizat lucrări de construcții în valoare de numai 345 de miliarde de lei. Cifra este mai mică cu aproape 12 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut și la jumătate față de ultimul trimestru al anului 2002. „Reintroducerea TVA a afectat foarte mult sectorul construcțiilor de locuințe”, spune Mihai Șlic, directorul general al SSAB-AG. El mai este de părere că nu doar acest sector este vitregit, ci și cel al construcțiilor industriale. Acesta nu a fost scutit de TVA niciodată, dar este acum afectat de lipsa de investitori. „O dovadă foarte clară a decăderii acestei activități este ceea ce se vede cu ochiul liber: nu apar hale. În loc să vezi 10-20 de hale indutriale în jurul orașelor, cum este în alte părți, în Ungaria, de exemplu, la noi, doar cîte una-două. Asta se întîmplă pentru că România este ocolită de investitori”, opinează Mihai Șlic. Directorul de la SSAB-AG spune că o cauză ar mai fi vremea potrivnică din acest început de an, dar iarna nu a afectat decît într-o mică măsură construcțiile, mai ales cele industriale.
Conform DJS, din volumul total de lucrări, 50,1 la sută sînt construcții noi, 15,2 la sută, de reparații capitale, și 34,7 la sută, de întreținere și reparații curente. Printre agenții economici cu valoare mare la construcții se află Alconep Tîrgu Ocna, Unic General Constructor, SSAB-AG, Conimpuls.
La 31 martie 2003, erau în curs de execuție 1.892 de locuințe, dintre care 105 apartamente, 822 de locuințe ANL și 965 de case noi ale populației. Dintre cele 1.892 de locuințe, 105 apartamente și 1.069 case noi se construiesc în mediul urban și 718 de case noi la țară. În primul trimestru, Oficiul ANL Bacău nu a dat în funcțiune nici o locuință. În funcție de statutul beneficiarilor lucrărilor de construcții, din totalul de 344,6 miliarde de lei investite, 21,7 miliarde au fost investiți de stat și 322,9 miliarde de lei sînt bani proveniți din surse private. La toate aceste valori se adaugă și TVA.
Cifrele confirmă reducerea investițiilor
În perioada analizată, volumul total de investiții realizat a fost în județul Bacău de 576,4 miliarde de lei, în scădere în termeni reali cu 30 la sută față de trimestrul întîi al anului 2002 și mai mică cu 53 la sută față de ultimul trimestru al anului trecut. „Cea mai mare influență în diminuarea volumului de investiții realizat în această perioadă, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, a fost dată de unitățile din sectorul privat, care dețin acum o pondere 21,3 la sută, față de 52,1 la sută în trimestrul întîi al anului 2002”, se arată într-un raport al DJS Bacău. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns