Ministrul Mediului a declarat oficial că principala cauză a alunecării de teren din zona Comănești s-a datorat tăierilor ilegale de arbori. Declarația ministrului a venit în urma unei interpelări făcute de parlamentarul băcăuan Miron Smarandache (PSD), care a cerut șefilor de la mediu să explice cauzele dezastrului de pe Valea Trotușului.
Ministrul Mediului a precizat că „în perioada 2013 – 2015, majoritatea tăierilor ilegale constatate pe raza judeţului Bacău s-a concentrat pe Valea Trotuşului, în zona oraşului Comăneşti, zonă în care se afla cea mai mare parte a micilor proprietăţi de pădure deţinute de către persoanele fizice”.
În perioada anilor 2013 – 2015 a fost constatată tăierea ilegală a 28.319 m3 masă lemnoasă, cu o valoare totală de 5.156,7 mii lei.
Peste 400 de sesizări penale în doi ani
Pentru un volum de 15.322 m3, reprezentând 54% din volumul total inventariat ca fiind tăiat ilegal, cu o valoare de 2.884,7 mii lei, a fost depus la instituţiile abilitate un număr de 409 sesizări penale sau procese verbale de constatare a infracţiunii. Acestea se află în diferite stadii de cercetare penală.
Pentru 3.076 de cazuri de tăieri ilegale de arbori însumând 4.565 m3 reprezentând 16% şi având o valoare de 756 mii lei, valoarea prejudiciului a fost mai mică, astfel încât faptele au fost încadrate la contravenţii silvice şi au fost sancţionate cu amenzi care au totalizat 1.880 mii lei.
Pentru un volum de 7.567 m3 tăiaţi ilegal reprezentând 27% din total, nu au fost prezentate documente justificative, astfel încât a fost imputată celor care aveau atribuţii de pază suma de 1.467,3 mii lei.
Doar 3% din totalul masei lemnoase inventariate ca fiind tăiată ilegal, respectiv 865 m3, cu o valoare de 48,5 mii lei, reprezintă materialul lemnos abandonat sau pentru care s-a aprobat riscul normal al serviciului. Menţionăm că încă din anul 2005 Garda Forestieră desfăşoară o activitate susţinută de monitorizare atentă a aplicării regimului silvic în judeţul Bacău, în special în zona Comăneşti.
În anul menţionat s-a desfăşurat în zonă o ampla campanie de verificări şi controale finalizate prin depunerea a 26 de sesizări penale pentru tăierea ilegală a unui volum de aprox. 4000 m3 şi o sesizare penală pentru retrocedarea ilegală a peste 11.000 ha de pădure. Monitorizarea atentă a zonei a continuat, iar în perioada 2013 – 2015 instituţiile abilitate au efectuat peste 6.200 de controale în păduri şi 15.800 de verificări privind circulaţia materialelor lemnoase pe drumurile publice, prelucrarea şi comercializarea lemnului. Prin aceste controale s-au aplicat 1.500 amenzi cu o valoare totală de 2.404 mii lei şi a fost confiscat un volum de 8.556 m3 material lemnos, se mai arată în răspunsul trimis de ministrul Mediului deputatului PSD Bacău Miron Smarandache (foto).
RARES a zis
Din pacate cei de la Garda Forestiera tot pe taranii cu 1 m cub de lemn i-i opresc. Si pe langa caruta trec tiruri cu lemn de foc, grinzi, cherestea spre occident. Firma austriaca de expemplu Holzindustrie taie la lemn si trimite in occident intr-o luna cat fura toti taranii din bacau in 3 ani. Da ei „e” straini cu bani si nu avem voie sa spunem nimic pt ca pierdem locul de munca.
mimi a zis
Cred ca acest ministru este un geniu .Poate fi un subiect de doctorat acest adevar pe care o intreaga Romanie il stie .Ne-am procopsit doar de genii .
Ilie a zis
Gata, a inceput campania electorala? PSD joaca intr-un colegiu in care n-are nici o sansa si scoate fumigene?
Alunecarea s-a produs intr-o padure, tovarasu deputat… e mai greu cand nu dai prin colegiu si trimiti scrisorele de la buucresti: se vede pe filmarile aero https://www.youtube.com/watch?v=yR2JgtRVy6g
fix din cauza defrisarilor, parol…
nutu a zis
Parşiva firmă austriaca Schweighofer nu taie pădurile, ea cumpără de la alte firme lemn tăiat din pădurile noastre. Austriecii nici usturoi nu mănâncă, nici gura nu le miroase.
gigi a zis
Hopaaa. A inceput campania electorala??? Asa devreme?