PNL și PSD, principalele partide parlamentare, vor vota pentru conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, potrivit declarațiilor făcute de Daniel Zamfir (PNL) și Liviu Dragnea (PSD).
Deputatul Zamfir spune că a obținut suportul partidului pentru ca legea să vizeze conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării.
„Am discutat în partid și vom merge pe varianta conversiei la cursul istoric a creditelor în franci”, a declarat Zamfir, cunoscut clienților băncilor pentru Legea privind darea în plată.
Liviu Dragnea, președintele PSD, a declarat reporterilor prezenți pe holurile Parlamentului că vrea să îndrepte o nedreptate.
„Mergem pe varianta care îndreaptă o nedreptate, oameni care au fost păcăliți de sistemul bancar. Dacă cursul istoric este varianta care face dreptate, atunci pe ea mergem. Discuția e doar despre creditele în franci”, a declarat liderul social-democraților.
Dragnea adaugă că a discutat cu Viorel Ștefan, președintele Comisiei de buget, finanțe și bănci din Cameră, și că i-a transmis să aibă grijă să nu strice mai mult decât repară.
Aceeași poziție o are și Partidul Național Liberal. „PNL a hotărât să susțină conversia la cursul istoric”, a declarat Andreea Paul Vass, secretar al Comisiei de Buget-Finanțe.
La momentul acordării – adică în perioada 2006-2008, francul valora circa jumătate din cât e acum raportat la leu. Criza creditelor în franci elveţieni a izbucnit la jumătate lunii ianuarie din 2015, când cursul CHF a explodat, ca urmare a desfiinţării, de către Banca Centrală a Elveţiei, a pragului de 1,2 CHF/euro, impus în 2011.
Aleșii promit că vor vota conversia la cursul istoric, marțea viitoare, după care legea va merge la promulgare.
sisu a zis
Desigur ..Dar pentru cei care au luat altfel de credite nu se face pomana?? Grabiti mai sunt…vin alegerile….
Stan a zis
Ce inseamna „au fost pacaliti de banci”?
Pentru cei care au fost pacaliti de banci se gasesc solutii in prag de alegeri. Dar pentru cei care au fost pacaliti de politicieni nu se gasesc niste solutii ?
Daca bancherii au fost niste hoti pentru ca au pacalit acei clienti politicienii nu se incadreaza in aceiasi categorie?
Nu mai discutam de caracterul discriminatoriu al acestei initiative fata de ceilalti care au luat credite in alte valute.
O noua gogoasa electorala.
Poporul a zis
Oricum ar fi bancile practica si acum in Romania comisioane la credite de cateva ori mai mari fata de tari precum Ungaria, Cehia, Germania. Desi Romania s-a imprumutat de pe piata externa si a luat credite la dobanzi mai mici decat cele oferite Germaniei. Multe banci gasise Romania ca un El Dorado unde isi faceau de cap. Romania are cea mai mare crestere economica si vrajeala cu instabilitate pe care o flutura bancile este de acum expirata Cotatia de risc a Romaniei pe piata externa este minima. Folosindu-se de forta financiara au platit orice pt a reduce la tacere si a-si face interesele. Inclusiv Isarescu este vandut intereselor marilor bancheri.