UPDATE 2: După proba scrisă, numărul celor respinși și care nu vor mai avea dreptul să suțină restul concursului depășește 40 de persoane, din totalul de 250 de candidați.
UPDATE: ISJ a publicat pe site Rezultatele probei scrise.
Miercuri, 12 octombrie 2016, s-a desfășurat în Bacău, la fel ca în restul țării, proba scrisă a concursului pentru funcțiile de directori de instituții de învățământ.
Fiecare școală a avut comisie proprie de examinare, din care au făcut parte reprezentanți ai municipalității, Inspectoratului Școlar al Județului Bacău (ISJ), martori dintre cadrele didactice.
În județul Bacău, sunt scoase la concurs 173 de posturi de directori și 69 de posturi de directori adjuncți de școli, licee, colegii naționale, potrivit datelor oficiale de la Inspectoratul Școlar Județean Bacău. În urma evaluării dosarelor, au fost admise 258 de dosare, iar 14 concurenți au fost respinși.
Principala surpriză a concurenților a fost că s-au confruntat cu prea puține întrebări din bibliografia de concurs, așa cum se așteptau, dar au avut în față probleme de logică, fiind avantajați profesorii de matematică și fizică.
Proba practică s-a încheiat în jurul orei 22:00 și, conform unor surse, una dintre întrebările din testul grilă era „De ce are nevoie omul pentru a supraviețui: a bea / a mânca?”
Rezultatele urmează să fie anunțate pe site-ul ISJ, iar până acum nu s-a anunțat oficial nimic. Conform unor informații neverificate încă, la Colegiul Național „Ferdinand I”, Nicu Harasemciuc – 41.250 și Mirela Berza – 47.500.
La Palatul Copiilor, au concurat patru pe loc, iar cel mai mic punctaj l-a luat actualul director, Gabriel Stan, care nu a primit decât 35.000 de puncte. Chiar și așa, s-a calificat mai departe.
La Colegiul Pedagogic, Florin Lazăr a luat cele mai multe puncte din județ, 47.500.
La Clubul Sportiv Școlar, directorul Marius Căpușă nu s-a calificat pentru proba orală, cu 21.875 de puncte.
Pe grupul de Facebook Concurs directori 2016, candidații și unii dintre examinatorii din toată țara și-au publicat opiniile și sentimentele, despre concurs:
„Cred ca merita multumiri si colegii nostri, profesorii din comisiile de examen, care au stat pe holuri sa ne astepte, sa ne incurajeze, sa ne evalueze. Si membrilor din administratia locala care si-au lasat afacerile, serviciul, familiile departe astazi, pentru aceleasi motive. Eu una le multumesc ca au avut infinita rabdare astazi” – Lucica Croitoru.
„Bucuria de a fi admis nu face nici a zecea parte din amaraciunea ca unii colegi de-ai nostri au plecat din centre in ambulante din cauza preinfarctelor si accidentelor vasculare suferite din cauza stresului si presiunii unui concurs de „logica si perspicacitate”. Le doresc sanatate multa! Pentru colegii profesori de fizica, gramul este pentru greutate, cam ce este ora pentru timp?” – Sorin Fusea.
„Am participat azi in calitate de „evaluator” la concursul de directori. A fost inca o situatie in care sistemul nu a pierdut ocazia sa isi umileasca „elementele”. Ii felicit pe candidatii care au reusit sa treaca pragul de 70 puncte. Asteptam sa se faca publice subiectele si baremele de rezolvare asa cum se procedeaza la examenele la care participa elevii. Astept ca si aceste examene/ concursuri sa fie „transparente”. Astept…” – Mihaela Seusan
ioana a zis
Nu sunteți informați cum trebuie. Mai documentati-va!
Lumi a zis
Adica? Cum nu suntem documentati cum trebuie? Am fost acolo 11 ore!
OMUL a zis
Gramul nu este pentru greutate……este pentru masa!
Arsenic a zis
La ce subiecte gen X si 0 s-au dat,era de asteptat sa ia aproape toata lumea.Numai Gigel nu a reusit sa treaca proba aceasta.Pana si cei care nu au dat astazi vreun concurs le pot rezolva foarte usor online.Subiectele au fost mult prea simple.
Ar fi trebuit sa-i treaca prin ciur in legatura cu legislatia.
Mult zgomot pentru nimic.
Arsenic a zis
Ah si numai la noi,pe plaiurile noastre mioritice putea un balbaici sa ia primul pe lista!Probabil stia el ce stia..N-a stat sa invete in mod special pentru concurs.
Catindatul a zis
„Gramul nu este pentru greutate……este pentru masa!”
Inca o dovada ca n-a fost un concurs serios.
Alex a zis
„Florin Lazăr a luat cele mai multe puncte din județ, 47.500.”
Pai va contraziceti, pentru ca tot in acest articole scrie:
„Mirela Berza – 47.500”
Este o greseala pe undeva la punctaje?
ioana a zis
Pt Lumi…nu doar Lazar are punctajul respectiv.
Nu doar tu ai fost acolo!
Altfel zis…subiecte jenante…puține din domeniul managerial.
maria a zis
Cateva observatii:
1. Fiecare scoala ar fi trebuit sa propuna si sa trimita cel putin doi oameni la concurs-cei mai destoinici, mai apreciati si mai onesti colegi.Cadrele didactice au fost consultate? NU! Au si ele un cuvant de spus? Bineinteles-NU! Drept urmare s-au inscris la concurs, in 90% din cazuri, actualii directori- binecuvantati si protejati ani de zile de isj, multi aroganti, dispretuitori, care taie si spanzura, ca si cum scoala ar fi propria mosie, mostenire de familie…Ca despre un management inalt nu poate fi vorba, cata vreme au adus scoala romaneasca la faliment…Da, cata vreme scoala menegeriata de acestia scoate o armata de analfabeti, scoala in care e suficient sa te acoperi de hartii si diplome, scoala in care elevul face ce vrea el, caci are doar drepturi, nu?
Ce ne mai trebuie schimbare? Da, da, la vremuri noi …tot noi…Unde sa mai incapa si altii? Ca sa nu mai spun de faptul ca actualii n-au permis nicidecum colegilor sa acceada la titlul de expert fara de care nu se putea participa la concurs…Cei prosti da multi stau si privesc neputinciosi cum se distruge si bruma de speranta in schimbarea la fata a scolii romanesti.
2. Cat priveste probele de concurs: Prima parte ar fi putut fi un banal test la nivel de clasa a patra, iar restul intrebari cu raspunsuri mura-n gura cum se spune… Ati citit Un pedagog de scoala noua de Caragiale? Exact asa si probele penrtu directori: Manastire-ntr-un picior? Ghici ciuperca, ce-i?
Daca asa arata fata unui concurs national pentru o astfel de functie, stim de pe acum cum va arata scoala in cativa ani!…O scoala mediocra, dupa chipul si asemanarea…lor.
Si daca asta este fata democratiei in Romania, atunci bine fac acei tineri valorosi ca aleg scoala din Anglia,Franta, Finlanda etc.! Daca vor sa devina oameni, atunci sa caute mijloace pentru a pleca, oricum aici totul e pierdut!
3. Speram ca actualul minister al educatiei sa ia in serios problema concursului, sa elimine ferm politicul din sistemul de educatie, daca ar fi vrut cu adevarat sa reformeze invatamantul romanesc! Dar, din pacate, sunt toti o apa si-un pamant, s-au compromis dand mana cu actuala putere politica ce ne-a distrus ca natie de-a lungul anilor. Cata inconstienta!… Bietii directori, niste mediocri pusi de marele partid sa distruga si ce a mai ramas din demnitatea scolii romanesti. Am zis!
Printre ei a zis
Ziua de ieri a scos la iveala, pe ici, pe colo, comportamente obraznice, tupeiste, imature, din partea unora dintre cei ce au candidat pentru functia de director. Au uitat ca cei ce au gazduit examenul, cei ce i-au supravegheat si au avut rabdare atatea ore sunt tot colegi de-ai domniilor lor. Au uitat de salut, de pronumele de politete, de comportament corespunzator in timpul unui examen si au dat dovada de dorinta de a fi slugariti, de lipsa de bun simt ca sa nu spun … chiar mitocanie, de ironie, infatuare, intimidare. Si pentru ce??? Pentru dorinta de putere, ca aceea de a manageria in interesul scolii…departe de ei acest gand??? Pentru niste subiecte de mai mare jena???!!!
Evaluarea lucrarilor dumnealor…a fost un adevarat spectacol de lipsa celor 7 ani de acasa! Galagie, lipsa de rabdare, grija „ce punctaj are cutare”.
Diana a zis
Cu alte cuvinte,au avut un comportament ca la piata!Probabil considera ca a detine o functie inalta(ma rog,era pe vremuri ca acum e o batjocura de vreme ce o ocupa toate mediocritatile sau chiar ciurucurile care au terminat vreo facultate particulara),asta inseamna automat ca sunt „cei mai cei” din scoala pe care o conduc sau o vor conduce.Acest lucru e desigur fals dar mintea lor e mult prea mica si stramta ca sa-si vada cu adevarat lungul nasului.Scoala romaneasca este un esec la ora actuala.
Dana a zis
Lazar nu se compara cu doamna Berza!Amestecam merele cu perele.Doar la un concurs de doi lei de acest gen poate sa ajunga un nimeni „primul” pe judet.Dar atat!
Felix a zis
Ca la SOCOLA. Oricum multi dintre actualii si viitorii directori tot niste NIMENI sunt.
Fasolă+Ana-+Olimpia a zis
……………….Un pas înainte e modalitatea de concurs prin testul grilă, unde rezultatul e clar.Înainte vreme subiectul de concurs era fie știut de unii concurenți fie corectat în funcție de anumite interese ,deci dacă unul lua -pe drept- 9,90 ,cel susținut DE CINE TREBUIE lua un 10 (există asemenea cazuri !).Că unele întrebări din grilă nu sunt pe placul tuturor–e o altă problemă ;pe viitor se vor aplica alte măsuri. Deocamdată s-a făcut un pas înainte.Unii spun că au fost întrebări prea ușoare.Atunci cum de n-au luat toți punctajul maxim ?…Chiar așa…………………..???????????
Pacala a zis
Draga Ana,spune-mi si mie daca astea era intrebari pentru niste viitori conducatori de scoli si licee:
„Dicționarele sunt utile pentru …?
A. a căuta originile cuvintelor
B. a rezolva integrame
C. a căuta cuvinte cu sens opus
D. a căuta sensul cuvintelor
E. a căuta sensul termenilor medicali”
Alta:
„Cei care își îmbogățesc cunoștințele …?
A) exersează
B) citesc
C) se antrenează
D) învață
E) studiază ”
Intrebarea nr. 29 e cea mai tare dintre toate,cred:
„29. Măgarul întotdeauna are …?
A ) grajd
B ) potcoave
C ) harnașament
D ) copite
E ) coamă”
O adevarata bataie de joc.Erau intrebari pentru profesori sau pentru copii?Din legislatie de ce nu s-a dat mai nimic?
Pacala a zis
*erau(am scris repede,scuze!)
vasilica a zis
Un concurs slab cu subiecte uneori penibile pentru un conducator de institutie, dar a cernut un pic prostia si a demonstrat ca nici la aceste intrebari de doi lei nu sunt in stare de nimic. Este cazul Liceului Tehnologic de la Sascut al carei director Petrache Gelu sta pe aceasta functie dansand de la un partid la altul, facand cele mai murdare jocuri politice, si colac peste pupaza este prof. de Educatie Fizica la un liceu agricol. Un nimeni ,sustinut de partide, pentru jocuri murdare, respins de la acesta bataie de joc de examen. Aici este locul lui, REPETENTsi la scoala si in viata.
Profesor a zis
A fost un concurs si tot respectul pentru directorii, profesorii care le-a pasat mai mult de elevi, activitati si nu si-au luat CONCEDIU FARA PLATA asa cum a facut Berza. Ce se intampla daca toti profesorii si directorii isi luau concediu fara plata sa stea sa invete pentru concurs? Cine este invatat sa incalce legea si regulamentele asa va continua toata viata.
The_donkey a zis
Magarii au coama sau copite?Cum or fi raspuns cei care au luat primii pe judet?Ce mai,a fost un concurs beton!Special conceput pentru nivelul de gandire al viitorilor directori.Legislatia nu le trebuie la nimic ca oricum fac ce vor muschii lor prin scoli.
Vio Letta a zis
Scoala pentru care am candidat la concursul de directori sta sprijinita in barne de lemn de patru ani de zile. Incurajata de cuvintele ministrului educatiei, ca sa participe profesorii la concurs, ca va fi un concurs corect, am vrut sa fac pentru scoala unde am invatat primele clase ceea ce mi-am dorit inca de cand invatam pe bancile ei vechi: un ansamblu folcloric de cantece si dansuri, cosuri de basket in curtea scolii, spatii de joaca pentru copiii de gradinita si multe altele. Doream sa pot aplica pentru prima data ce am fost invatata la Masteratul Management Educational Preuniversitar, Facultatea de Stiinte ale Educatiei, Universitatea din Pitesti. Pentru activitatea mea la catedra am fost distinsa cu gradatie de merit, in conditiile in care elevii din mediul rural nu au oportunitatile celor din mediul urban, nu au internet si activitatea principala acasa este agricultura, asta in situatia in care parintii nu sunt plecati in strainatate. M-am inscris din greu pe o platforma, care se bloca mereu si trebuia sa o iau de la inceput, dar deja gandul din suflet de a putea sa fac din scoala de acasa o scoala asa cum visam de la 6 ani, cand bunica imi dadea dictare sa nu mai fac nicio greseala la cea data de invatator si tot bunica mi-a insuflat sa fiu dascalita. Acum cand vad din curtea scolii cimitirul in care este ingropata, nu simt decat durerea unui gand hotesc ca va trebui sa parasesc osemintele bunilor mei si sa plec in strainatate, fiind doctor in stiinte, iar plecarea va fi impreuna cu cele doua surori ale mele, care sunt medici, doctoranzi, cu doua facultati, specializari, caci in tara mama nu sunt decat bete in roti si concursuri cu dedicatie. Am promovat proba scrisa la acest concurs, iar la proba de analiza a CV-ului am fost umilita si respinsa. Am absolvit doua masterate, iar Masteratul Management Educational Preuniversitar, Facultatea de Stiinte ale Educatiei, Universitatea din Pitesti A FOST PUNCTAT CU 0 puncte. De trei ori mi s-a dat un punctaj de catre comisie, respectiv 8,75; 7,25, iar a treia oara 6,75, ca sa fie sub 7, sa fiu respinsa la o proba unde nu se face contestatie. Coordonatoarea comisiei nu mi-a punctat diplomele de absolvire a activitatilor proiectelor europene pe motiv ca nu sunt diplome de participare, in opinia dansei absolvirea nu presupune si participare. Nu a punctat participarea la Simpozioane Internationale, contrar notei telefonice date in urma lamuririlor ministerului referitoare la evaluarea CV-ului si nu numai. Inscrierea a fost facuta cu o luna inaintea evaluarii CV-ului si nu am mai gasit inscrisuri de coordonare si desfasurare activitati ale unor proiecte precizate si-n scrisoarea de intentie, din cauza unei PLATFORME ELECTRONICE CU PROBLEME. Au ramas inscrisuri suficiente, care sa puncteze cerintele din metodologie, dar e obiceiul sa se scada si daca puteam arata toate cele peste 500 pagini din dosarul personal, in original sau certificate conform cu originalul, ar fi scazut pana s-ar fi saturat. Sunt multe de spus, in concluzie, umilinta adusa unui profesor – doctor in stiinte, absolvent a 2 masterate, care va trebui sa puna in rama diploma Masteratului Management Educational si sa o atarne doar ca tablou in perete, licentiata cu studii de lunga durata, zi, cu bursa (doar doua studente am fost integraliste 4 ani), absolventa de Liceu Pedagogic cu durata de 5 ani, olimpica la 5 materii concomitent – va fi probabil biletul de plecare in strainatate unde sa se bucure alti elevi si pacienti.
Andrei a zis
Prietena lor ziarista, xxx s-a luat cu mainile de cap la cate comentarii s-au indreptat impotriva coruptilor din sistem.Desigur,le-a sters repede pe toate acuzandu-i pe comentatorii respectivi de „calomnii nerusinate” si de limbaj neadecvat.Nu a tinut cont insa si de batjocoreala ieftina si nefondata a amicelor sale online.Alea erau demne de un cadru didactic,fara indoiala!Problema e ca erau citite de mai multi…Pentru ele n-or fi fost,pentru altii,din pacate..
Totusi e tare interesant sa te stii cu multe bube pe cap in privinta unor colegi si sa ai fantasticul tupeu sa le tii tot tu predici de „buna purtare”.Atata perversitate,numai in sistemul bacauan poate fi intalnita.
– comentariu cenzurat