Teatrul Municipal Bacovia a rămas cu datorii imense, în urma festivalului Theaterstock, desfășurat în august 2015. Conturile instituției sunt amenințate de trei executări silite, pentru circa un milion de lei noi, iar procesele par să nu mai contenească.
Fosta conducere a teatrului a avut la dispoziție alocări de la bugetul local de 1,8 milioane de lei, pentru festivalul Theaterstock, dar a cheltuit 1,14 milioane de lei peste plafonul maxim, iar scadențele se apropie, impuse de sentințe judecătorești puse în executare silită.
Astfel, conturile teatrului sunt blocate de Asociația Muze Colorate, pentru 660.000 de lei. Banii trebuie achitați până pe 12 noiembrie 2016, iar singura șansă a teatrului să scape de o datorie pentru care a semnat fosta directoare Anca Sigartău este pe 24 octombrie 2016, când se judecă o ultimă contestație la executarea silită.
Titlu executoriu mai au în acest moment Raul Event SRL – 350.000 de lei și United Engineering Team SRL – 34.700 de lei.
Teatrul a țepuit și Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău
În total, există titluri executorii pentru mai mult de 1 milion de lei, iar cifrele sunt în creștere, pe măsură apar noi cheltuieli de judecată, în procesele pe care teatrul le pierde pe bandă rulantă.
Noi debite pot apărea și în urma pierderii proceselor cu Teatrul Pantakin din Veneția – 51.000 de lei și Centrul de Afaceri și Expoziții (CAEx) – 43.000 de lei. Interesant este că Teatrul Bacovia și CAEX sunt în subordinea Consiliului Local Bacău.
Ziua plății se apropie
Deși există două dosare de cercetare penală, în urma Theaterstock, datoriile pentru care există titluri executorii trebuie onorate de Teatrul Bacovia.
Viceprimarul Dragoș Ștefan, care are în coordonare instituțiile de cultură din Bacău, spune că teatrul are banii în cont, pentru a face plățile dictate de instanțele de judecată.
Până pe 12 noiembrie, trebuie achitați banii datorați Asociației Muze Colorate, dacă nu cumva instanța decide pe 24 octombrie blocarea executării silite. Până la finele anului, își vor mai primi banii Raul Event SRL și United Engineering SRL.
În acest moment, salariile angajaților teatrului nu sunt amenințate, se plătesc, deoarece, conform legii, poprirea nu afectează fondul de salarii, timp de șase luni de la instituirea acesteia. Totuși, instituția este afectată, nu sunt bani pentru… teatru.
„Vreau să se facă producție, să se facă teatru”, declară viceprimarul Dragoș Ștefan. El este nerăbdător să se instaleze definitiv noua conducere a teatrului, ca să se intre în normal cu activitatea. „Aș dori să se folosească mai mult sala de spectacole a Teatrului de Vară, să păstrăm actorii, dar și să reîmprospătăm trupa”, spune edilul.
O rectificare bugetară cu cântec
Anul trecut, s-au alocat apentru Theaterstock, de la bugetul local, 1,5 milioane de lei, înaintea festivalului, și 300.000 de lei în timpul acestuia.
Pe 3 decembrie 2016, s-a făcut o rectificare bugetară, la propunerea viceprimarului de la acea vreme Radu Ababei, prin care s-au alocat încă 700.000 de lei teatrului, pentru „producție teatrală și alte cheltuieli”.
La acel moment, consilierii locali din opoziție, inclusiv Dragoș Ștefan, actualul viceprimar, s-au opus vehement, fiind evident că nu era posibilă cheltuirea banilor pentru noi producții, în timpul scurt care mai era până la finele anului.
Ce nu știau aleșii este că suma avea să se potrivească aproape perfect cu facturile emise câteva zile mai târziu de Asociația Muze Colorate: 16 facturi, în valoare de aproape 600.000 de lei, datate 21 decembrie 2015, pentru servicii ce ar fi fost prestate în luna august 2015.
În total, față de bugetul aprobat, Theaterstock a costat cu 1,14 milioane de lei mai mult, iar instanțele de judecată încă nu au terminat de judecat pretențiile celor care au prestat la festival.
Vom reveni.
Manitoba Red a zis
Nenea asta de la partidul inexistent ALDE s-a procopsit cu un proces pentru modul abject in care a organizat concursul ilegal de acum doua saptamani.
Zambakcian a zis
Ce tot tragem cu teatrul asta ? S-a terminat cu alimentarea cu caldura a cetatenilor . Astea-s probleme adevarate . Stam o multime de persoane fara aceasta utilitate . De ce ? Cand rezolva alesii aceasta probleme interminabila ? Schimbari pentru incompetenta ? Nimic …..Este un consilier tanar , ce face ? S-a facut prieten cu ca-urile si aga din aceste domenii ? sau ce ?
andreea+d a zis
Baiatul acesta cu pretentii de viceprimar, este incapabil total! Pe langa faptul ca nu are nici un fel de experienta in domeniul cultural(el fiind agricultor si vanzator en gros de bauturi alcoolice), ca de altfel si primarul de oras (tot incapabil la cultura, dar priceput la balciurile locale, consiliat personal de noul fripturist ziaristul Luci), au bagat-o in cofa pe protejata lor Eliza, numind-o la teatru! Fata asta aeriana, va trebui sa se scoata singura din acest rahat, (daca va sti cum) ca si ea se pare, a umblat pe la borcanul de miere cu sugartau si va fi direct interesata sa acopere urmele. Pai la teatru chiar trebuia cineva nou, care sa nu fi fost in grupul theatrulshock! Dar le-au fost frica de dl Ghelu, care ar fi dat pe fata toata increngatura. Lantul slabiciunilor (cunostintelor) functioneaza perfect la primarie, consilierul Luci fiind deja centrul universului pe acolo! Prieten cu fermierul l-a propus sa faca zilele bc, prieten cu fotograful, sotul noii directoare de la teatru, prieten cu tiribombistul sef. Primarul este fortat sa-i accepte toate imbecilitatile noului Dj Luci! Paranoia clar!
Lumi a zis
Cat a costat totusi acest festival? Unde s-au dus banii alocati de la bugetul public? Au existat acesti bani in realitate?Care a fost rolul acelui ONG, „Muze colorate”? De a stoarce bani publici? Festivalul nu putea fi organizat fara acest intermediar? Si intrebarile pot continua! Raspunsurile sunt problema!