Joi, 27 octombrie 2016, ora 10:00, în Aula Universității, va avea loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, acordat academicianului Nicolae Manolescu.
Într-un comunicat de presă, universitatea menționează câteva detalii ale activității lui Nicolae Manolescu: membru al Academiei Române, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, fost ambasador al României la UNESCO, una dintre vocile de mare prestigiu şi autoritate în critica şi istoria noastră literară, profesor emerit al Universităţii din Bucureşti, decorat cu „Ordinul Serviciul Credincios în rang de Mare Cruce”, cu „Ordinul Steaua României în rang de Mare Cruce” și cu medalia şi titlul „Officier de lʼOrdre des Arts et des Lettres”, din partea Ministerului Educației Naționale, Învățământului Superior și Cercetării din Franța.
Nicolae Manolescu este una dintre personalităţile care au jalonat major viaţa intelectuală şi scena publică din România, începând cu anii ʼ60 ai secolului trecut şi până astăzi. Contribuţia lui Nicolae Manolescu la viaţa intelectuală a Bacăului s-a concretizat prin participarea la manifestări literare și prin colaborările consistente şi de durată pe care le-a avut cu presa culturală locală, se mai arată în informarea de presă.
Astfel, în anii ʼ80 ai secolului trecut, a fost titularul unei cronici de idei la prestigioasa revistă „Ateneu”. O parte dintre cele 40 de cărți scrise de Nicolae Manolescu sunt repere de primă importanţă în bibliografiile de specialitate ale studenţilor filologi de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.
Unii dintre profesorii Facultăţii de Litere a acestei Universităţi i-au fost studenţi şi îşi continuă încă, sub diferite forme, colaborarea cu el: în cadrul Uniunii Scriitorilor, ca membri ai acesteia, în juriile unor concursuri naţionale de creaţie literară sau în alte circumstanţe academice, editoriale și culturale. Nicolae Manolescu a obținut toate premiile naționale posibile în domeniul literaturii: al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, al Uniunii Scriitorilor din România, al Academiei Române, al Asociaţiei Editorilor, al multor reviste culturale, al ASPRO, precum și Premiul „Anonimul”.
Lasă un răspuns