Pacienții din județul Bacău pot să-și facă toate investigațiile la Spitalul Județean de Urgențe Bacău (SJU), de unde nu vor mai fi trimiși să cheltuiască bani pentru RMN, la clinicile private. Secția de Radiologie a SJU, modernizată odată cu Ambulatoriul de Specialitate, are de azi un aparat de rezonanță magnetică (RMN) de ultimă generație, iar programările se fac chiar din această lună.
Recepția festivă a aparatului RMN s-a făcut în prezența conducerii SJU și a oficialităților județene – Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean, Dragoș Benea, fostul președinte al CJ, Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, Marin Buștuc, director la Direcția Sanitară – și a cadrelor medicale ce vor opera noua aparatură.
Scanare rapidă a întregului organism, în numai 7 minute
Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgențe Bacău, a precizat că aparatul de rezonanță magnetică (RMN) este o investiție de circa un milion de euro, acoperită 90% de Ministerul Sănătății și 10% de Consiliul Județean Bacău.
Dotat cu o funcție de scanare rapidă a întregului organism, în numai 7 minute, aparatul este funcțional chiar de astăzi. Va urma o perioadă scurtă, în care o echipă de experți ai firmei producătoare va instrui personalul.
Din data de 21 noiembrie, pacienții programați vor putea să-și facă investigații la aparatul RMN.
Până acum, spitalul plătea lunar 20-30 de mii de lei, pentru astfel de investigații, către operatorii privați, a precizat Adrian Popa.
„Piesa de rezistență”
Dragoș Benea, fost președinte al Consiliului Județean Bacău, a făcut o prezentare a demersurilor ce au fost necesare pentru găsirea fondurilor pentru RMN.
„În august 2015, beneficiind de prezența ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu (prezent la semnarea contractului de execuție a secției de Radioterapie), i-am explicat, împreună cu deputatul Cosmin Necula, că la Ministerul Sănătății județul Bacău figurează cu un RMN, deși în realitate, acest aparat zace în subsolul Spitalului Municipal Bacău, nefiind pus la dispoziția băcăuanilor”, a relatat Benea.
Fostul președinte al CJ a precizat că, de-a lungul timpului, Ministerul Sănătății nu a alocat niciunui județ mai mult de un aparat RMN, dar ministrul Bănicioiu a susținut și inițiat alocarea finanțării pentru achiziționarea unui nou aparat RMN, în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău.
Au trecut aproape 14 luni de la acel moment (licitație, contestație, execuție, montaj etc.) și începând cu 21 noiembrie 2016 pacienții Spitalului Județean Bacău vor putea fi investigați cu acest aparat de ultimă generație (produs anul acesta în SUA).
„Este un aparat absolut necesar în investigațiile medicale, pentru care băcăuanii erau nevoiți să meargă în sistemul privat contra unei sume medii de 600 lei. Practic, acest aparat prin valoarea lui medicală și materială este piesa de rezistență de la Ambulatoriul SJU (investiție de 3.7 milioane euro realizată de CJ Bacău din fonduri europene și inaugurată în mai 2015)”, a declarat Dragoș Benea.
Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, a promis că investițiile în Sănătate vor continua. „Când e vorba despre sănătatea băcăuanilor, nimic nu este prea mult”, a declarat Brașoveanu. El a felicitat și echipa de cadre medicale care va lucra cu noua aparatură.
Cosmin Necula, primarul Bacăului, a precizat că 50% dintre pacienții SJU sunt cetățeni ai municipiului: „Ne ținem de cuvânt: RMN-ul care se dă acum în folosință, Spitalul Municipal, unde s-a terminat preluarea investiției (de la fostul constructor – n.n.) și a tuturor echipamentelor, și concretizarea holdingului spitalicesc, pentru care săptămâna trecută am semnat contractul pentru blocul medicilor”.
Dr. Aurelia Țaga, directoarea medicală a SJU, a declarat că patologia care se adresează SJU Bacău este de o mare complexitate, iar investigația prin rezonanță magnetică este strict necesară pentru anumite diagnostice. Acest aparat oferă servicii pentru examinarea craniană, a coloanei vertebrale, a sistemului osteo-articular, a cordului, a sânului, a arterelor și venelor.
„Le mulțumesc celor care s-au implicat, pentru că, la un moment dat, nu mai aveam nicio speranță să avem un aparat RMN, pentru că deja era repartizat unul, la Spitalul Municipal. Cu personal dedicat și aparatură performantă, calitatea actului medical nu poate să fie decât foarte bună”, a afirmat dr. Aurelia Țaga.
Alte detalii, pe filmarea conferinței de presă:
Ciprian a zis
Asta da investitie buna. Sunt sigur ca o sa ajute multi oameni. Banii alocati pentru sanatate si eductie, sunt intotdeauna o investitie foarte buna. Felicitari celor care au dus la bun sfarsit proiectul.
Ekaterina a zis
Felicitari medicilor din spitalul judetean care au perseverat in obtinerea acestui minunat aparat.Fara insistenta lor ceilalti factori care au putut sprijini achizitia RMN-ului nu se implicau probabil, la fel de viguros. Un sincer bravo tuturor.
adrian a zis
Felicitari medicilor pentru dedicare in practicarea profesiei si pentru ca nu au plecat din tara (cred ca si-au calcat pe inima ca sa participe in campanie alaturi de …., doar pentru binele pacientilor!)! Ceilalti… umplu poza degeaba!
Dragos a zis
Spitalul Comanesti are RMN functional de circa 3 luni de zile. Autoritatile locale comanestene se lupta cu sistemul anevoios al CAS ptr negocierea unui plafon mai mare. RMN-ul din Ambulatoriu de specialitate a sp. Comanesti asigura ptr o populatie de pedte 70.000 locuitori. Programarile sunt facute pana in luna ianuarie inclusiv…aceasta va fi problema si in Sp. Urgenta Bacau, plafonul foarte mic suportat de casa de asigurari de sanatate…acesta fiind date preferential si nu ptr pacient.
In jud Bacau exista doar doua aparate RMN in regim de stat.