Mii de bătrâni dependenți de oxigen sunt executați silit de Air Liquide Vitalaire, filiala din România a liderului mondial de aparate de aer. O sursă internă a oferit ziarului Gazeta Sporturilor numeroase facturi suspecte, care au fost publicate ieri. Documentele ar atesta faptul că bolnavii săraci ar fi taxați pentru sume achitate și de Casa de Asigurări de Sănătate. Scandalul mocnește și în Bacău, pe sălile tribunalelor.
În total, sursa citată a numărat circa 3.000 de procese. Din 2010 și până azi, Vitalaire a intentat bolnavilor două procese pe zi, în medie. Două cazuri în fiecare zi lucrătoare, timp de 6 ani.
Câteva dintre acestea se judecă pe rolul instanțelor din județul Bacău.
Cel mai vechi dosar apare pe portalul instanțelor, în 2013, în dreptul Judecătoriei Bacău.
Ana și Ulderic Cocianga, de pildă, au pierdut procesul de la primul termen, fiind găsiți datori cu 660 de lei către Air Liquide Vitalaire România SRL (facsimil jos).
În alt dosar, instanța a decis tot în favoarea Air Liquide Vitalaire România SRL, Fevronia Bulai și Cornel Păduraru fiind buni de plată:
„Obligă pârâţii în solidar la plata către reclamantă a sumei de 2304,3 lei reprezentând c/v facturi, şi a sumei de 691,26 lei reprezentând penalităţi de întârziere caclulate până la 30.03.2016. Obligă pârâtul la plata către creditoare a sumei de 550 lei reprezentând cheltuieli de judecată constând în taxa de timbru şi onorariu avocat. Pronunţată în şedinţă publică la data de 05.09.2016.” (extras din sentință).
Pe rolul Judecătoriei Bacău, am identificat 26 de dosare, la Tribunalul Bacău au ajuns doar opt, pentru că pacienții sau aparținătorii au renunțat să mai conteste sentințele ce impun plata unor facturi de 600-2.500 de lei și penalități consistente.
La Protecția Consumatorului Bacău, nu există nicio reclamație la adresa furnizorului de dispozitive cu oxigen.
Conform gsp.ro, SC Air Liquide Vitalaire România SRL are sediul în Iași, este bine cunoscută în lumea medicală, vinde sau închiriază aparate de oxigen pentru pacienții cu astm, cancer, silicoză, boli severe de plămâni, apnee.
Corporația, cu sediul în Franța atinge, în toată lumea, vânzări de 16,4 miliarde de euro în 2015, o sumă egală cu 10% din Produsul Intern Brut al României.
Un angajat important al Vitalaire a dezvăluit că dispozitivele medicale sunt foarte bune, însă „afacerea se bazează pe executarea silită a mii de oameni neajutorați”. Potrivit discuțiilor dintre Gazeta Sporturilor și mai multe Case de Sănătate Județene, ”numeroși oameni au sesizat ce necazuri le face Vitalaire”.
”Avem o cifră de aproape 3.000 de procese din 2010 și până azi. Cei de la Casele județene de sănătate ne-au spus că se întâmplă asta pentru că alții fac concesii, iar noi ne luptăm pentru banii noștri” – Dragoș Bobu, avocatul firmei SC Air Liquide Vitalaire România, pentru gsp.ro.
”Sînt într-adevăr șocat de ceea ce văd că-mi arătați. Numărul de procese este cea mai importantă problemă a firmei, dar este exclus ca eu să fi pus vreodată oamenii să genereze procesele sau să înregistreze facturi false și să meargă cu ele la proces” – Lucian Bentu, directorul general al Vitalaire, pentru gsp.ro.
Gazeta Sporturilor prezintă azi noi documente, în acest scandal din lumea medicală.
Potrivit gsp.ro, Parchetul din Iași a deschis deja un dosar de evaziune fiscală.
Lasă un răspuns