În pădurile pe care le administrează la această dată Direcția Silvică Bacău, circa 168 mii ha fond forestier proprietate publică de stat, se mai păstrează păduri cu structuri naturale, puțin sau foarte puțin influențate de intervențiile umane în dezvoltarea lor.
În cadrul campaniei inițiate de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Direcția Silvică s-a implicat activ în identificarea și conservarea sit-urilor unde pădurile naturale existente îndeplinesc condițiile să fie încadrate în categoria pădurilor virgine și cvasivirgine.
“În anul 2016, din păcate, pe raza Direcției Silvice Bacău, nu putem vorbi de păduri virgine, în decursul istoriei pădurile suferind diverse intervenții impuse de abordarea gospodăririi pădurilor la un moment dat”, ne-a declarat dr. ing. Ionel Dumitru, de la Direcția Silvică Bacău.
Peste 400 ha de păduri cvasivirgine
În ce privește însă pădurile cvasivirgine, acestea trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții. Să aibă o compoziție și distribuție naturală a speciilor, structuri complexe, stratificate în plan vertical și mozaicate în plan orizontal, biodiversitate ridicată, inclusiv sub raportul dimensiunilor și vârstei arborilor, unii din aceștia să aibă vârste de peste 150 ani, lipsa intervențiilor silviculturale în ultimii 30 de ani, indicele de închidere a coronamentului de cel puțin 0,8, sol nealterat de intervențiile umane, mărimea suprafeței pădurii de cel puțin 30 ha, dispunere continuă, compactă a pădurii, pădurea să fie delimitată de limite naturale – culmi, văi, pâraie, etc.
În cadrul procedurilor stabilite prin Ord. Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1417 din 11 iulie 2016, pentru constituirea Catalogului național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România, Direcția silvică Bacău a înaintat către Garda Forestieră Suceava, ca autoritate competentă care centralizează și analizează propunerile la nivel zonal, propuneri de includere în catalog a unei suprafețe totale de 268,16 ha păduri cvasivirgine din zona Nemira, considerate că îndeplinesc integral condițiile stabilite prin Ord. MMP nr. 3397/2012. În afara acestor suprafețe s-au mai identificat 171,43 ha în zona Buciaș, com. Mănăstirea Cașin, care îndeplinesc criteriile menționate mai sus și au fost încadrate în categoria pădurilor cvasivirgine, fiind excluse de la orice intervenție.
“Trebuie să menționăm faptul că prezența în anul 2016 a unor păduri seculare cvasivirgine în județul Bacău se datorează nemijlocit activității responsabile a generațiilor de silvicultori, care au realizat importanța conservării unor ecosisteme forestiere deosebite, monumentale, chiar în condițiile în care nu exista o reglementare specială în acest domeniu”, a mai adăugat dr. ing. Ionel Dumitru.
sursa foto
Lasă un răspuns