20 de tineri arhitecţi au primit certificatul de dobândire a dreptului de semnătură din partea Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), în cadrul unei festivităţi desfăşurate joi, 24 noiembrie, la Centrul de Cultură „George Apostu”. Certificatele le-au fost înmânate de preşedintele Filialei Bacău-Neamţ a OAR, Liliana Bârgu.
Dreptul de semnătură al arhitecţilor se exercită pe teritoriul României şi implică asumarea întregii responsabilităţi profesionale faţă de client şi autorităţile publice cu privire la calitatea soluţiilor propuse.
Tot joi, Filiala Bacău-Neamţ a Uniunii Arhitecţilor din România a primit noi membri.
Dorel a zis
Poate noii arhitecti vor avea mai mult curaj pt a-si spune cuvantul d.p.d.v profesional in fata clasei politice si a autoritatilor locale, asupra proiectelor ce se propun cat si asupra celor aflate in derulare in municipiul sau judetul Bacau
Ionut a zis
Stau si ma intreb.. de ce trebuie sa faci parte obligatoriu dintr-o asociatie profesionala pentru a avea dreptul de semnatura !?? Oare diploma obtinuta, licenta, nu este valabila !? Nu este eliberata in conformitate cu Legea si imi acorda toate drepturile necesare sa imi profesez meseria pentru care m-am pregatit si am fost examinat de atatea ori in timpul facultatii? Mi se pare ca ne scarpinam invers!!! Dupa mine orice asociatie profesionala trebuie sa se ocupe de modalitatile de imbunatatire a exercitarii profesiei pentru care te ai pregatit nu sa ma impiedice sa o profesez daca nu fac parte din structura ei. La fel si avocatii si juristii si medicii etc.. La ce mai imi foloseste o diploma de licenta care imi da dreptul LEGAL sa profesez, daca eu nu am drept de semnatura ca nu fac parte dintr-o asociatie sau ..mai pompos spus ” Ordin ” profesional ?!! Accesul la o anumita structura trebuie facuta prin liber consimtamant nu prin obligativitate de a putea exercita o anumita profesie. Din acest punct de vedere gasesc ca fiind neconstitutionala orice structura care obliga de a exercita o profesie dobandita prin studiu si o diploma aferenta !!!
Claus a zis
@Dorel , daca vor proiecta si construi dupa ureche cum s-a facut pana acum mai bine ar sta locului someri sau s-ar reprofila pentru a fi chelneri. Din cate stiu architectii din tara nu sunt capabili sa inteleaga cum se construieste o cladire. Am avut neplacerea sa lucrez cu exemplare educate in Romanai si nu mare mi-a fost mirarea ca ei se cred doar „designeri” si nu inteleg deloc planificarea constructiei, instalatiile, impactul asupra vecinilor sau chestiuni de baza cum ar fii sa faca naibii cladirea stabila.
adrian a zis
@claus: arhitectii proiecteaza, inginerii structuristi iti „fac cladirea stabila” iar inginerii instalatori iti proiecteaza instalatiile! Pentru cele enumerate mai sus iti trebuie o diploma (adica studii superioare) iar in cazul arhitectilor s parcugerea unui stagiu de 2 ani alaturi de un arhitect cu drept de semnatura! De construit, se ocupa o firma specializata urmarita de proiectant si dirigintele de santier platit de tine sa-ti apere interesele! Legat de impactul asupra vecinilor: se fac studii speciale (de insorire, zgomot de impact, etc.) la solicitarea autoritatii locale, prin Certificatul de Urbanism emis pt investitia in cauza! Design interior pot face si arhitectii si cei ce au absolvit arte plastice si un pasionat, nu iti trebuie diploma! Ia legatura cu OAR Bacau-Neamt pentru mai multe detalii!