Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău organizează duminică, 15 ianuarie 2017, ora 11.00, la Muzeul de Artă Contemporană „George Apostu” evenimentul cultural „Mihai, dac-ai ști cât de tare îmi lipsești”.
Sub semnul Zilei Culturii Naţionale, manifestarea reprezintă un moment special de reflecție asupra valorilor naționale și de omagiere a poetului Mihai Eminescu, marcând împlinirea a 167 de ani de la naştere.
Universitarul Ştefan Munteanu va încerca să readucă în atenția publicului volumul „Filosofia indiană și creația eminesciană”, care a primit premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române în anul 1997, lucrare publicată și în limba spaniolă cu titlul „La filosofía India y la creación literaria de Mihai Eminescu” de către editura Editura Niram Art din Madrid, în toamna anului 2015.
Universalitatea operei lui Eminescu va fi argumentată de către criticul literar Adrian Jicu, iar poetul Dan Petrușcă va aduce în discuție rolul culturii în susținerea identității naționale.
Manifestarea este însoțită de vernisajul expoziției „Afișe pentru pace”, ce cuprinde peste 150 de lucrări realizate de elevi cu vârste între 11-13 ani, din județul Bacău și din țară, în cadrul concursului pentru anul lionistic 2016-2017, pe tema „A Celebration of Peace”.
Lions Club Bacău „Sf. Gheorghe” și Lions Club Bacău „Sanity” vor răsplăti cu premii și diplome eforturile elevilor participanți la concursul „Afișe pentru pace”, derulat sub egida Lions Club International, și la concursul județean „Felicitări de Crăciun și Anul Nou”, organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bacău. Criteriile pentru selecționarea celor mai bune lucrări au fost originalitatea, meritul artistic și expresia temei.
Asociația Internațională a Cluburilor Lions organizează de 30 ani programul „Afișe pentru Pace” pentru a sădi în sufletul şi mintea tinerilor de pretutindeni ideea de respect şi importanţă a păcii pe întreaga planetă.
Ziua Culturii Naționale va continua cu un moment muzical susținut de soprana Claudia Vasilache și profesor Antonela Leahu – pian, ce vor interpreta: „Ce te legeni codrule” – Gheorghe Scheletti, „Somnoroase păsărele” – Gheorghe Dima, completat de un recital în interpretarea lui Benchea Claudiu, elev clasa a X-a, canto tradițional, prof. coord. Florin Blaj.
Programul cultural pentru anul 2017 al Centrului de Cultură „George Apostu” se va desfăşura sub genericul „ImagiNație – energia culturii”.
Mazâreanu Petre a zis
Ca de obicei… Centru George Apostu sub conducerea lui Geo Popa face lucruri extraordinare. Felicitâri
Mâzâreanu Petre. Paris Franta
Andrei a zis
Cat de actuale sunt toate gandurile marilor scriitori precum Eminescu,Caragiale si multi altii, si in zilele noastre!Ce minti stralucite s-au dovedit a fi in timp!De-ar sti domnul Eminescu ca romanii din ziua de astazi au ramas cu aceleasi naravuri,mai ales politicienii!