Rețelele de apă potabilă și caldă, ca și iluminatul public al orașului sunt „praf”. Caracterizarea aparține primarului Cosmin Necula, care a făcut marți o radiografie a situației și a anunțat măsurile luate de municipalitate.
Populația resimte acut – mai ales acum, la puține zile după o noua avarie majoră a sistemului de alimentare cu apă – lipsa unor măsuri firești de înlocuire și reparare a rețelelor de utilități, care ori s-au defectat, ori le-a expirat durata de viață. Rezultatul se vede în statisticile Companiei Regionale de Apă (CRAB), care se confruntă cu 1.000 de avarii pe an, dintre care două majore.
„Bacăul este un oraș în care rețelele de apă potabilă sunt praf – am și fost amendați de ISU pentru nefuncționarea hidranților -, rețelele de iluminat public preluate de la E.ON sunt praf, rețelele de termoficare sunt praf”, a descris primarul Necula situația, la început de an.
Concluzia edilului este că, „după 12 ani de pus pavele”, când infrastructura de utilități nu a fost principala preocupare, trebuie intervenit masiv în rețelele subterane. „Mă apuc de construit”, a anunțat Cosmin Necula. El a dezvăluit și alte cifre legate de alimentarea cu apă: 60 la sută pierderi la nivelul orașului, vârful fiind în Șerbănești, unde 90% din apă se scurge în pământ.
Cu câteva excepții (străzile modernizate total, în ultimii ani), rețelele nu sunt refăcute și, în unele cazuri, chiar dacă funcționează, le-a expirat durata de viață.
Până acum, măsurile luate de CRAB nu au fost proporționale cu fenomenul, dacă în 2015 bugetul pentru mentenanță a fost de 400.000 de euro, pe tot județul, în 2016, s-au alocat doar 300.000 de euro. Iar municipiul Bacău, deși e principal acționar al CRAB, nu a fost principalul beneficiar.
Sistemul de alimentare cu apă are, în municipiul Bacău, două componente: aducțiunea de la Valea Uzului și „rezerva de apă” de la Gherăiești.
De la barajul de la Valea Uzului, apa ajunge în Bacău printr-o conductă de 60 de kilometri, dintre care 40 au fost modernizați în ultimii ani. Pe restul de 20 de kilometri, conducta este din azbest, începută pe vremea lui Ceaușescu și terminată în 1990. Pe această porțiune, se produc circa două avarii majore pe an, fenomen care nu e deloc nou, ci ține de cinci ani, după cum a dezvăluit primarul Cosmin Necula.
„Suntem la zece avarii majore, în 5 ani, nu e o mare surpriză”, a spus primarul, care a făcut precizări legate de măsurile pe care le-a luat din vara trecută, de când e primar. Acestea se leagă în primcipal de vechiul sistem de alimentare cu apă al Bacăului, numit acum „rezerva de apă”.
Rezerva de apă are punctul de pornire la puțurile din Gherăiești și, pe vremuri, alimenta tot Bacăul, chiar dacă raționalizat. Împreună cu aportul de la Valea Uzului, s-ar asigura alimentarea continuă și fără turbidități a orașului.
Principala problemă este că, în ultimii ani, administrația locală și CRAB nu au manifestat vreo preocupare pentru ținerea în viață și repararea conductelor pe traseul Gherăiești-Barați, unde e stația de tratare. Prin urmare, conducta cu apă de la Gherăiești are trei tronsoane distruse ce trebuie neapărat refăcute.
Primarul Cosmin Necula a informat, marți, că primele măsuri de când a intrat în funcție (moment ce coincide cu avaria majoră din vara lui 2016) a fost să aloce fonduri, cu aprobarea Consiliului Local Bacău, pentru proiectarea sistemului de alimentare cu apă de rezervă. Acesta are trei tronsoane, două au fost preluate de CRAB, iar unul a rămas la municipalitate.
Primăria Bacău s-a mișcat mai repede, pentru tronsonul său de apă licitația se face în februarie, iar execuția s-ar putea termina la vară, în timp ce CRAB a făcut documentele foarte greu, abia în aprilie se va lansa licitația, ceea ce ar putea duce la finalizarea investiției abia în 2018.
Avertisment pentru CRAB
Modul de lucru al CRAB l-a nemulțumit pe primar. „Dacă tot suntem principali acționari, vreau ca Bacăul să fie tratat cu prioritate”, a spus primarul, care a avertizat că, dacă CRAB nu grăbește rezolvarea problemei rezervei de apă, lucrările ar putea fi preluate în totalitate de primărie. Nu ar fi exclusă, astfel, nici ieșirea din CRAB, care are ca acționari mai multe localități din județ, beneficiare ale sistemului centralizat de alimentare cu apă și canalizare.
Bani pentru refacerea rețelelor
În total, repararea rezervei de apă ar costa circa 2,5 milioane de lei. Primarul Cosmin Necula a mai spus că schimbarea celor 20 de kilometri de conductă de azbest, ce fac parte din aducțiunea de la Valea Uzului, se va face prin finanțare europeană, pe POIM. Pe bugetul UE 2014-2020, Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), județul Bacău, prin CRAB, va depune o aplicație estimată la circa 150 de milioane de euro, în care ar urma să fie incluși și cei 20 de km de conductă.
În perioada următoare, Primăria Bacău va împrumuta de la BERD fonduri pentru reabilitarea termică a școlilor și reabilitarea sistemului de iluminat public. În perioada următoare, a anunțat primarul Cosmin Necula, urmează să fie semnată scrisoarea de intenție.
Madalin a zis
De ce oare municipalitatea reprezentata prin varful acesteia arunca cu noroi in CRAB, de ce se vad doar la CRAB neajunsurile si defectiunile dar atunci cand a fost avarie la THERMOENERGY si nu a fost caldura timp de o saptamana(aproximativ 5 zile lucratoare) nu a iesit cu nici o declaratie referitoare la conducerea societatii de termoficare. Rusine! Tratati pe toti in acelasi fel daca vreti sa fiti respectat d-le Necula!
tipras a zis
Iluminatul il macina pe necula , sistemul lui solot il face sa nu doarma noaptea , a vazut el un bussines bun in asta dar nu stie ca de aici i se va trage ….
gabi a zis
Conducta din azbest ???? Asta-i un material interzis total din 2003 . Despre ce discutam ? Uite asa se vede , in timp , cum nu s-a facut ce trebuia la momentul potrivit si s-au tot adunat de nu le mai poti rezolva integral .
uncas a zis
Un sistem de incalzire, centralizat sau local, daca nu este la nivelul de trai al bacaoanului, poate fi poleit cu aur, nu este rentabil!!
EGO a zis
De vina este…PSD !