Circa 5.000 de persoane, în special vârstnici dependenți și copii cu dizabilități, beneficiari de servicii sociale profesioniste furnizate de ONG-uri, sunt privați de sprijin, din cauza deciziei Ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, de a reduce subvențiile acordate în baza Legii nr. 34/1998, începând cu 1 februarie 2017. Ordinul afectează direct sute de neajutorați aflați în grija unor ONG-uri din județul Bacău.
„Tăierea sumelor cu care erau subvenționate serviciile prestate de ONG-uri către acești beneficiari, anunțată de Agențiile Județene de Prestații și Inspecție Socială în 31 ianuarie, pentru data de 1 februarie, au pus organizațiile pe care le reprezentăm în imposibilitatea continuării furnizării serviciilor, ca urmare a retragerii acestor sume importante din bugetul lor curent de funcționare”, se arată într-un protest semnat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, Confederația Caritas, Federația Dizabnet.
Odată cu votarea bugetului de stat, era de așteptat ca situația să revină la nivelul lunii ianuarie 2017, dar prin Ordinul nr. 275/28.02.2017, Ministrul Muncii a decis reducerea sau tăierea completă, pentru un număr important de organizații, a sumelor alocate în ianuarie, începând cu 1 martie. Nu există nici o explicație a eliminării subvențiilor pentru unii dintre furnizori, sau a reducerii semnificative de sume pentru alții.
În acest moment, furnizorii de servicii sociale sunt chemați să semneze contractele definitive pe anul 2017, unii dintre ei cu sume mult diminuate. Mai mult, 50 de furnizori de servicii sociale nu se mai regăsesc deloc pe listele de subvenții, față de propunerea din Anexa 1 a ordinului 2324 din decembrie 2016.
Din 155 de furnizori, doar 105 mai sunt pe acea listă, sunt subvenționate doar 202 de servicii (față de 281 in luna ianuarie), pentru 8.632 beneficiari, suma pentru subvenții fiind 14.768.369 lei.
Practic, față de propunerile ințiale pentru anul 2017, acum au scăzut: cu 33 % numărul ONG-urilor subvenționate, cu 38 % numărul serviciilor subvenționate și cu 46% suma alocată. Față de luna ianuarie, sunt subveționate cu 30% mai puține ONG-uri, a scăzut cu 29% numărul serviciilor subvenționate și cu aproape 40% suma totală alocată.
Ce s-a tăiat
Au fost tăiate în primul rând fondurile serviciilor de îngrijire la domiciliu. Este cunoscut faptul că menţinerea la domiciliu a vărstnicilor, în mediul lor obişnuit de viaţă, este o alternativă viabilă plasării în diferite centre sau în alte tipuri de instituţii. Tăierile afectează de asemenea serviciile pentru copii și adulții cu dizabilități. Aceștia beneficiau de servicii ce le-ar fi permis acces la recuperare și socializare și totodată rămânerea lor în familie.
O altă categorie de beneficiari afectată semnificativ de aceste tăieri ale subvențiilor este reprezentată de copiii din familiile cu venituri reduse sau extrem vulnerabile. În serviciile de zi din comunitate, acești copii beneficiau de servicii de sprijin (sociale sau integrate), care ajută familiile să reziste presiunilor economice și sociale generate de sărăcia extremă. Copiii rămân astfel în familie, continuă să meargă la școală, beneficiază de educație pentru sănătate, pentru viață independentă, primesc ajutor material sau psihologic și duc o viață normală, alături de colegii lor din comunitate.
De la cine s-a tăiat
Tăierile din lunile februarie și martie-decembrie afectează atât persoanele asistate cât şi salariaţii unităţilor care acordă servicii de asistenţă socială, specialiști pentru reținerea cărora în țară se fac eforturi importante de către angajatorii lor și care acum rămân loc de muncă.
În județul Bacău, aceste reduceri bugetare vor afecta beneficiarii mai multor organizații cu o activitate bine cunoscută si apreciată public, printre care Fundația de Sprijin Comunitar (FSC), Asociația Betania, Centrul Daniel, Asociația Lumina etc.
Preşedintele FSC Bacău, Gabriela Achihăi, a declarat la Tele 1 Bacău faptul că situaţia este destul de gravă şi singura soluție ar putea veni de la că oamenii de afaceri. Potrivit președintelui FSC, minusul înregistrat în urma Ordinului Liei Olguței Vasilescu este de circa 140.000 de euro.
Potrivit Tele 1 Bacău, într-o situaţie similiară se află şi Asociaţia Betania, căreia i-au fost tăiate subvenţiile pentru toate proiectele: Centru de zi Betania pentru persoane cu dizabilităţi, Centrul “Delfinul” pentru copii cu autism, Centrul de integrare a Tinerilor. Minusul este de circa 35.000 de euro, a declarat Andre Muit, președintele Asociației Betania, fiind afectați copiii cu autism și cei fără alte posibilități de integrare.
Deși a fost realizată o interpelare în Parlament, încă din 13 februarie 2017, pentru ministrul Lia Olguța Vasilescu, nu există încă nici un răspuns oficial sau o explicație din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, privind situația creată.
Lasă un răspuns