Cei 14 parlamentari de Bacău au deja aproape trei luni de activitate în Senat și Camera Deputaților, e momentul să le prezentăm inițiativele. Cei mai mulți dintre ei se află încă în faza organizării cabinetelor parlamentare, neavând niciun angajat.
Aleșii care nu se află la primul mandat sunt în mare încurcătură, pentru că nu-și pot angaja la cabinete salariații pe care i-au avut în legislaturile trecute, pentru că pot fi acuzați de conflict de interese.
Vă prezentăm câteva dintre inițiativele pe care parlamentarii băcăuani le-au avut, de la începutul anului 2017, consemnate de pagina de Facebook „Monitorizare parlamentari băcăuani”.
– În perioada 16-20 ianuarie 2017, deputatul Ionel Palăr (PNL) a absentat de la lucrările Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului. De asemenea, Gabriel Vlase (deputat PSD) a lipsit de la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din data de 17 ianuarie 2017.
– Pe 14 februarie 2017, Daniel Fenechiu (senator PNL) a renunțat la Comisia pentru egalitatea de şanse și a intrat în cea pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României.
– La ședințele comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului din 6 și 7 februarie 2017, în cadrul cărora a fost dezbătut Bugetul pe 2017, majoritatea PSD+ALDE a respins toate amendamentele care priveau finanțarea unor proiecte din județul Bacău. Au luat cuvântul deputații Tudorita Lungu și Ionel Palăr de la PNL, respectiv Lucian Daniel Stanciu-Viziteu de la USR. Chiar dacă ei și-au susținut amendamentele de la tribuna Parlamentului, acestea nu au întrunit voturile necesare pentru a fi adoptate.
– Constantin Avram (deputat ALDE) are, împreună cu 5 alți deputați de la PSD, PNL, USR, UDMR și PMP, o ințiativă legislativă care vizează creșterea numărului de parlamentari din Comisia specială comună de exercitare a controlului asupra Serviciului de Informații Externe (SIE). Dacă acest proiect de lege va fi adoptat, comisia SIE din Parlamentul României nu va mai avea 3 deputați și 2 senatori (5 membri), ci 4 deputați și 3 senatori (7 membri).
– Prima interpelare/întrebare a parlamentarilor băcăuani din noua legislatură îi aparține deputatului Lucian Daniel Stanciu Viziteu (USR) și este adresată ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan. Obiectul interpelării din februarie: imobilul Secției de poliție nr. 2 din municipiul Bacău, aflat într-o stare deosebit de precară.
– În februarie 2017, senatorii Dragoș Benea și Miron Smarandache, de la PSD, au depus prima lor inițiativă legislativă. Astfel, ei se numără printre cei 66 de inițiatori provenind din PSD, ALDE și PNL ai unei modificări legislative prin care jandarmii vor putea să dețină și să folosească arme cu tranchilizante, gloanțe de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante în vederea îndepărtării sau imobilizării animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor sau bunurilor acestora.
– Deputații Tudorita Lungu (PNL) și Lucian Daniel Stanciu-Viziteu (USR) se numără printre cei 75 de parlamentari semnatari ai unei inițiative legislative prin care beneficiarii de construcții și amenajări publice vor fi obligați să monteze panouri de înștiințare prin care să arate dacă au sau nu autorizație de securitate la incendiu.
– A doua interpelare a parlamentarilor băcăuani din noua legislatură îi aparține senatorului Viorel Ilie (ALDE) și este adresată ministrului Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.
Subiectul întrebării: termenul foarte mare de înregistrare ca plătitor de TVA, Declarația înregistrare/mențiuni – formularul 010.
– Deputații Claudiu Ilișanu, Costel-Neculai Dunava, Ionel Floroiu și Theodora Șotcan (toți de la PSD), alături de alți 55 de parlamentari, au inițiat un proiect de modificare a Legii Educației nr. 1/2011 astfel încât consiliile județene/Consiliul General al Municipiului București să poată finanța premiile elevilor în urma rezultatelor obținute la olimpiadele și concursurile școlare.
Inițiativa a fost depusă pe 1 martie și urmează să intre în procedură legislativă.
– Constantin Avram (ALDE) este unul dintre cei 4 deputați care propun introducerea unei derogări în Statutul deputaților și al senatorilor (Legea 96/2006) astfel încât angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputații s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani să nu constituie conflict de interese. Proiectul de lege a fost depus pe 28 februarie și a intrat deja în circuitul parlamentar, întrucât a fost depus pentru procedură de urgență.
– Deputații Tudorița Lungu și Ionel Palăr (PNL) au adresat ministrului Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, o interpelare având ca obiect „reabilitarea de urgență a podului peste Trotuș din municipiul Onești. De asemenea, în cadrul ședinței Camerei Deputaților din 28 februarie, Tudorița Lungu a prezentat o declarație politică pe aceeași temă.
– Daniel Fenechiu (senator PNL) este unul dintre cei 26 de semnatari ai unui proiect de lege care vizează transpunerea Directivei (UE) 2016/1164 a Consiliului, din 12 iulie 2016 privind stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale care au incidenţă directă asupra funcţionării pieţei interne. Conform expunerii de motive, propunerea legislativă dorește să garanteze faptul că impozitele sunt plătite acolo unde sunt generate profiturile și acolo unde este creată valoarea.
Lasă un răspuns