Suspendarea procesului de pe rolul Tribunalului din Brasov in care se judeca Programul de reorganizare judiciara al societatii Rafo Onesti, la termenul din 18 iunie, a dat nastere la discutii contradictorii cu privire la modul in care administratorul judiciar, firma Sierra Quadrant Bacau, administratorul special, compania Petrochemical Trading, si actionarul majoritar au coordonat si realizat acest Program. Liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian, a facut publice, in acest context, datele privind achitarea datoriile societatii Rafo, privind programul de investitii si situatia celor 1.200 de salariati.
În perioada decembrie 2004 – februarie 2009, la Rafo au fost investite peste 239 de milioane de lei. Este vorba de investitii de mediu (peste 42,2 milioane de lei), investitii tehnologice (peste 126 de milioane), extindere retelei de distributie de carburanti (peste 40,6 milioane), licente si programe informatice (peste 18 milioane) si pentru certificate de emisii de gaze de sera (peste 12 milioane de lei). „Masurile investitionale prevazute în Programul de Reorganizare au fost în graficul de realizare, fara a depasi termenul scadent estimat – a opinat Ion Marian. Obiectivele incluse în planul de investitii si, implicit, în Programul de Reorganizare vizeaza încadrarea în cerintele impuse de protectia mediului, atingerea unei eficiente ridicate în procesul de productie si obtinerea unor produse petroliere care sa satisfaca cele mai exigente standarde de calitate. Astfel, Programul de investitii are drept scop realizarea de investitii tehnologice, investitii de mediu, precum si modernizarea statiilor de distributie de carburanti. Din punctul de vedere al investitiilor de mediu, s-a facut un efort pentru a nu prejudicia mediul înconjurator si în special pentru alinierea la standardele europene existente, precum si a cerintelor interne ale societatii”.
Eterii si gazul metan costa mult
Dintre investitiile tehnologice din anii 2006 si 2007 – se arata in raportul asupra lucrarilor din acest doimeniu -, o mare parte din resurse a fost atrasa de instalatia TAME de producere a eterilor, atit din punctul de vedere al proiectelor, materialelor, cit si al lucrarilor de constructii-montaj executate, dar si construirea unei conducte de gaz metan în vederea asigurarii independentei în alimentarea cu acest tip de utilitate. Astfel, imobilizarile corporale în curs de executie au crescut, în anul 2006, cu peste 80% fata de anul 2005, ca urmare a demararii lucrarilor la aceste obiective. Marea majoritate a obiectivelor de investitii au fost finalizate complet si s-a întocmit documentatia necesara pentru delimitarea si punerea in functiune a acestora în decembrie 2007. Pentru a continua sa existe si sa se mentina pe piata interna si pe cea a tarilor din Comunitatea Europeana, Rafo trebuie sa aplice politicile si reglementarile din UE. Domeniile cu cel mai mare impact sint calitatea combustibililor si protectia mediului, unde termenele de conformare sint relativ scurte si costurile de conformare destul de ridicate. Ca urmare, în februarie 2008 rafinaria a fost oprita pentru realizarea programului de modernizare / retehnologizare. Acest program a fost orientat spre cresterea eficientei prelucrarii titeiului, obtinerea produselor Euro 5, conversia rafinariei la schema de operare petrochimica, înlocuirea productiei de benzina cu productia de aromate (benzen si paraxilen) si cresterea randamentelor de obtinere a gazelor lichefiate si propilena.
Asupra altor obiective din programul de investitii vom reveni.
Astazi se hotaraste stramutarea procesului Rafo
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca astazi, 2 iulie, cererea de stramutare a procesului Rafo de la Tribunalul din Brasov. Cererea a fost facuta de reprezentantii societatii onestene, dupa ce ICCJ a hotarit, recent, stramutarea procesului privind Programul de reorganizare judiciara a rafinariei. Hotarirea de stramutare a fost comunicata partilor la ultimul termen din proces, la Brasov, cind s-a anuntat si suspendarea acestuia pina la inceputul luinii decembrie. Si in acest caz vom reveni cu amanunte.
Lasă un răspuns