Cătălin Cristian R. a fost arestat preventiv azi, fiind acuzat de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi exercitarea fără drept a profesiei de avocat. Suspectul făcea parte din vestitul „Barou Bota”.
Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău au dispus în urmă cu opt zile punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui Cătălin Cristian R., sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi exercitarea fără drept a unei profesii cu referire la fenomenul «barourilor paralele».
Potrivit procurorilor, suspectul „și-a arogat în mod ilegal calitatea de avocat, activând în cadrul entităţii ilegale intitulate «Baroul Bota» şi, în această calitate, începând cu luna decembrie 2012, a indus în eroare persoanele vătămate A. F. şi O. T., care i-au achitat un „onorariu” în sumă de 8.350 euro pentru a-i reprezenta în instanţă în cadrul unui proces civil de partaj”.
Persoanele vătămate, susțin anchetatorii, au fost induse în eroare de inculpat, care le-a prezentat un document creat de el, intitulat „Sentinţa civilă nr. 7521. Şedinţa publică de la 20.05.2015”, acesta atestând în fals îndeplinirea obligaţiilor contractuale, în scopul obţinerii ilegale a celor 8.350 de euro.
Azi, 28 martie 2017, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău a înaintat Judecătoriei Bacău propunerea de arestare preventivă a lui Cătălin Cristian R., iar judecătorul de drepturi şi libertăţi a emis mandat de arestare preventivă pe o durată de 30 zile.
„Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție recunoscut de lege în favoarea persoanei supuse cercetării penale şi prevăzut de art. 4 Cod procedură penală şi art. 6 al. 2 din Convenţia Europeană a drepturilor Omului”, mai precizează procurorii.
Acest caz nu este primul din Bacău. Vasile Botomei a fost condamnat definitiv la închisoare pentru avocatură clandestină şi folosirea în mod ilegal şi abuziv a denumirilor de “avocat”, “cabinet avocat”, “Barou”, “UNBR”. Printre cei care au făcut plângeri la Parchet s-a aflat şi Baroul Bacău. În alt proces, Vasile Botomei, abia ieșit din închisoare, își așteaptă sentința într-un proces în care este acuzat de fals în declarații.
Lasă un răspuns