O investiţie de peste două milioane de euro a fost făcută în modernizarea şi dotarea unui pavilion al Penitenciarului Bacău, cu o capacitate de 200 de locuri.
Proiectul a fost finanţat de Mecanismul Financiar Norvegian şi a avut ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie pentru tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani, aflaţi în închisoare.
Penitenciarul Bacău a finalizat lucrările de reabilitare, modernizare şi dotare a unui corp de clădire prin care au fost îmbunătăţite condiţiile de detenţie pentru 200 de persoane private de libertate. Finanţarea a fost asigurată de către Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul unui proiect derulat în ultimul an şi jumătate şi prin care s-a propus ”respectarea intrumentelor internaţionale relevante privind drepturile omului”.
Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Bacău, pavilionul modernizat urmează să fie populat peste aproximativ o lună, cel mai probabil cu tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani care execută pedepse private de libertate în regim deschis şi semideschis.
”O decizie în acest sens urmează să fie luată de către conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, a declarat, joi, pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bacău, Mădălina Mătăsaru.
În cadrul proiectului, au fost create 200 de locuri de deţinere care respectă standardele minime de patru metri pătraţi pentru fiecare deţinut şi a fost dezvoltat un program educaţional şi de recuperare psiho-socială, precum şi un instrument de evaluare a riscului de recidivă pentru minori şi tineri. De asemenea, au fost îmbunătăţite condiţiile de lucru şi competenţele profesionale ale personalului din cadrul unităţilor care lucrează cu minorii şi tinerii deţinuţi.
În urma lucrărilor de renovare şi modernizare au rezultat 25 de camere şi 850 metri pătraţi spaţiu de odihnă. Curţile de plimbare au fost extinse până la 855 metri pătraţi. În interiorul clădirii, au fost amenajate două birouri pentru educatori, două birouri pentru psihologi, două săli de mese, două birouri pentru supraveghetori, două birouri pentru şefi secţie deţinere, două cluburi pluridisciplinare şi o sală de sport. În fiecare celulă, care are acum şi o baie de cinci metri pătraţi, vor fi cazaţi câte opt deţinuţi.
Lasă un răspuns