Carnea de miel
Cumparati numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete;
Carnea trebuie sa prezinte stampila sanitara-veterinara ;
Carnea sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare ;
Carnea achizitionata se va transporta in conditii igienice, cat mai repede si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv 0 – 4 grade C.
Peste
La cumparare verificati daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari: solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna – in aceste cazuri pestele este sigur alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatatea dumneavoastra;
Pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, fiind partial acoperit de gheata.
Oua
Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul ;
Verificati data durabilitatii minimale care este inscrisa pe ambalaj, in cazul oualor ambalate sau pe un afis impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o mentiune a metodei de crestere etc.
Vopsea de oua
Cumparati vopsea de oua numai din locuri autorizate;
Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale.
Atentie! La vopsirea oualor, nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sanatate.
Produse de patiserie
Cumparati produse numai din locuri autorizate;
Spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute;
Se va avea in vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilitatii minimale);
Vin
Cumparati produse numai din locuri autorizate;
Nu va lasati “ademeniti” de vanzatorii din piete sau din alte locuri neautorizate care vand produsele in recipiente PET refolosite, care va ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturala” a produsului;
Verificati etanseitatea recipientelor.
SFATURI PENTRU CONSUMATORI – cumparare carne
– La cumpararea produselor din carne acordati atentie deosebita la aspectul produsului, atat exterior, cat si in sectiune, daca este posibil;
– Nu achizitionati produsele la care suprafata este mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, consistenta nespecifica sortimentului, cu grasime acumulata sub membrana, aspect de vechi ;
– Urmariti modul de etichetare al produselor din carne, nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene;
– Refuzati produsele din carne pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
– Refuzati produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
– La cumpararea produselor alimentare si, implicit a produselor din carne, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
– Nu cumparati produse din carne din locuri neautorizate – comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala şi riscati să achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sănătatea.
Lasă un răspuns