Societatile Aerostar, Agricola Bacau, Albrau Grup Onesti, Chimcomplex Borzesti, Dedeman, Diana Forest, PA & CO International Oituz, Pambac Bacau, Rafo Onesti si SIF Moldova (in ordine alfabetica) apar, si in acest an, in topul celor mai mari jucatori din economia nationala, intocmit de Ziarul financiar. Topul a luat in calcul cifra de afaceri, profitul net si numarul de salariati pe anii 2007 si 2008.
Anul economic 2008 a fost considerat unul tensionat. Criza economica monsiala si-a aratat coltii, iar autorii topului spun ca daca el nu ar fi avut ultimul trimestru, 2008 ar fi fost cel mai bun an in economia Romaniei, dupa 1989. Intreprinderile bacauane au folosit conjuncturile de piata si au rezistat valurilor.Topul fixeaxa primele locuri in sapte domenii de activitate – energie, constructii si real estate, industrie (18 domenii), bunuri de larg consum, IT&C, transporturi si comert si servicii.
Cadere necontrolata in constructii
Rafo Onesti s-a clasificat pe locul al noualea in domeniul „Energie”, inaintea societatii AGIP Romania. Cu o cifra de afaceri de 104,9 milioane de euro in 2008 si cu o pierdere de 23,1 milioane, datorata opririlor de productie de lunga durata si problemelor aferente programului de reorganizare judiciara prin care trece. Pentru constructii, 2008 a fost considerat unul de cadere necontrolata, dar pentru PA & CO International cel mai bun. Firma a ajuns intre primii 10 jucatori nationali, cu 63,7 milioane de euro ca cifra de afaceri, 8,2 milioane profit net si 715 salariati. In schimb, la comerciantii de materiale de constructii, Dedeman se afla intre primii patru nationali, cu 247,2 milioane de euro cifra de afaceri si 18,9 milioane de euro profit net. Numarul salariatilor a crescut, la Dedeman, semnificativ din 2007, de la 1.845 la 2.610, ca si rezultatele economice.
Profitul in scadere nu scoate jucatorii de pe piata
Despre Industria de masini si echipamente se spune ca a incetinit motoarele si in 2008. Aerostar Bacau se afla printre primii opt producatori din tara, cu 1.609 salariati, cu care a avut o cifra de afaceri de 41,5 milioane de euro, constanta, dar cu un profit net de numai 2,6 milioane, mai mic decit in anul precedent. In schimb, in Chimie Chimcomplex s-a plasat printre primii sase producatori, cu o cifra de afaceri de 44,4 milioanme de euro si un profit net de 0,9 milioane, ambele in scadere. Si numarul salariatilor a scazut, la 927. In Industria lemnului, compania bacauana Barlinek (fosta Diana Forest) a fost considerata intre primii cinci jucatori, desi nu a raportat cifre pentru anul 2008.
Piata carnii a fost in criza
Agricola Bacau a ajuns, dupa rezultatele anilor 2007 si 2008, al saselea jucator pe piata de carne si produse din carne. Societatea a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de 73,2 milioane de euro, dar si o pierdere detrei milioane, la 2.021 de salariati. Pe piata de morarit si panificatie, Pambac ramine pe locul al cincilea, cu o cifra de afaceri in crestere, de 53 de milioane de euro, dar un profit net de numai 0,7 milioane de euro. O surpriza placuta o face Albrau Grup, care urca intre primii saste producatori de bere din Romania, dar care nu comunica cifre sigure in dreptul ei.
Topul SIF-urilor
Societatile de investitii financiare au fost clasificate dupa indicatori specifici. Acestia au fost activul net, veniturile totale, profitul net si numaruil de salariati. SIF Moldova a ramas, astfel, pe locul al cincilea, cu 240,4 milioane de lei activ net in 2008, la jumatate fata de 2007, datorita prabusirii pietelor de capital. Veniturile totale ale societatii au fost de 38,3 milioane de lei, in usoara crestere fata de anul precedent, iar profitul net de 25,5 milioane, in crestere fata de 2006.
Jean a zis
RAFO nu produce nimic de vreo 2 ani… Cum e un jucator tare daca cerseste bani de la guvern?