Potrivit unui studiu realizat de platforma Storia.ro, în colaborare cu agenţia de cercetare D&D Research, Bacăul este în topul topul oraşelor cu cea mai scăzută calitate a aerului. La polul opus, sunt vecinii din Piatra Neamț.
Pe podiumul orașelor poluate, se află Ploieștiul, urmat de Călăraşi şi Bucureşti. Următoarele pe listă sunt Focşani, Galaţi, Slatina, Reşiţa, Bacău, Satu Mare şi Brăila.
Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al calității aerului respirat, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.
Există şi oraşe pe care locuitorii le-au cotat ca având o calitate bună a aerului. Primele poziţii în acest top sunt ocupate de Braşov, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe şi Râmnicu Vâlcea. Piatra-Neamţ, Sibiu, Cluj-Napoca, Piteşti, Slobozia şi Botoşani sunt următoarele în clasament.
Calitatea aerului din Bacău, pe cartiere
Locatarii din zonele Alexandru cel Bun, Republicii, Izvoare, Alecu Russo, Milcov, Narcisa și Energiei consideră foarte slabă calitatea aerului. Potrivit auto-percepției locuitorilor, cele mai puțin poluate cartiere sau zone din Bacău sunt Gherăiești, de-a lungul Căii Moinești și Căii Moldovei, Zimbru, Bistrița Lac și Tache.
Studiul privind calitatea aerului a fost realizat în perioada noiembrie 2016 – aprilie 2017, pe un eşantion de aproape 200.000 de români din toate regiunile ţării.
uncas a zis
Nu cred ca oamenii au capacitatea de a masura concentratiile de monoxid de carbon,oxizi de azot si ce o mai fi. Sunt Statii de la Agentia de Protectia Mdiului,dansii ne pot spune pe unde stam, fata de concentratiile maxime admise .
El , cetateanu ! a zis
Calitatea aerului se vede in concentratiile noxelor din aer , masurate de statii autorizate si comparate cu concentratiile admisibile conform legislatiei in doneniu.Nu orice persoana care isi spune parerea asupra calitatii aerului , poate sa fie si in masura sa exprime realitatea.
cristi a zis
Nu tre’ sa fii ditamai statia sa „mirosi” gainatul de la Agricola, noxele de la harburile „rulate putin” cu 30 ani vechime de care-i plin orasul si TIR-urile care trec prin zona de sud, Parfumul marca Amurvo care atatia ani ne-a intoxicat,si altele. Primaria a permis defrisarea masiva a orasului pt spagi legale sau nu: blocuri noi pe spatii verzi, benzinaria de la stadion, distrugerea gardurilor vii de-a lungul Str Marasesti, inlocuirea ierbii cu alta care s-a uscat, taierea iresponsabila a copacilor(vezi P. Trandafirilor si in centru), schimbarea tevilor de caldura din cartiere,etc,etc,etc.
Vai de noi !
1233 a zis
Mai adaugă ca se pregătește o clădire mica vis a vis de universitate, lângă piața sud. Se mai duce un petic de verdeață, mai e vreo firma de partid care mai are chef de construcții probabil.
vladimir a zis
Trebuie explicat ca aceste informatii nu sunt obtinute in urma unui studiu stiintific ci se bazeaza pe perceptia locuitorilor, avand o puternica incarcatura subiectiva. Chiar si asa, nu e nevoie de aparate speciale ca sa-ti dai seama ca Bacaul este un oras destul de poluat
cotumbeanu corneliu a zis
Un studiu de „prost gust”. La ce-mi foloseste acesta daca nu sunt precizate cauzele?
Miron E. a zis
Tiganii ard in sobe sticle de plastic iar hornurile lor parca sunt furnale, dar cei de la Mediu stiu asta si nu fac nimic. Groapa de gunoi miroase cumplit. Prin oras trec masini grele care produc cutremure si praf.