Facultatea de Zootehnie a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) „Ion Ionescu de Brad” din Iasi a acordat, la sfirsitul saptaminii trecute, inginerului Constantin Viziteu, directorul Unitatii pentru Ameliorarea Raselor in Zootehnie Bacau, titlul de doctor in Zootehnie, pe baza unei teze care este rodul unei cercetari asupra cresterii taurinelor in fermele specializate din Radomiresti si Serbesti. La festivitatea de acordare a titlului au participat reprezentanti ai mediului univeristar iesean, doctoranzi la zi ai Facultatii de Zootehnie, specialisti si reprezentanti ai unor institutii din zootehnie si agricultura din judetele Bacau, Iasi, Botosani si Vaslui, oameni de afaceri si ziaristi. De asemenea, la eveniment a fost prezent si deputatul bacauan Mihai Banu, presedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a PNL.
Tema cercetarii si a tezei de doctotar a inginerului Constantin Viziteu este „Contributii la imbunatatirea productiei de carne la taurine prin folosirea incrucisarilor industriale cu rase de carne specializate”, iar lucrarea a fost intocmita sub coordonarea prof. dr. ing. Vasile Ujica. Din comisia care s-a pronuntat asupra ei au facut parte, sub presedintia prof. dr. ing. Benone Pasarin, decanul Facultatii de Zootehnie, prof. dr. ing. Gheorghe Muresan, de la USAMV Cluj-Napoca, prof. dr. Alexandru Sonea, de la UAMSV Bucuresti, si conf. dr. ing. Steofil Creanga, de la USAMV Iasi. Experienta a fost efectuata in anii 2006 – 2007, pe un numar de 151 de taurine repartizate in sase loturi in cele doua ferme, animale din rasele Baltata romaneasca, Limousine, Charolaise si Baltata cu negru romaneasca. „Am urmarit, dupa incrucisarea vacilor din rase romanesti cu taurii Julian (Limousine) si Jim (Charolaise), cresterea metisilor, pe etape de virsta, in conditii de intretinere asemanatoare, in sistem semiintensiv – a spus cercetatorul, in sustinerea tezei sale. Am constatat ca intensitatea de crestere, cit si coeficientul de crestere pentru toate dimensiunile corporale masurate este mai mare la metisii rasei Charolaise cu Baltata romaneasca si Limousine cu Baltata romaneasca. De asemenea, a rezultat ca dezvoltarea corporala a metisilor din loturile experimentale este superioara raselor matene, evidentiind aptitudini pronuntate pentru productia de carne”.
Premiera la incrucisarea cu rasa Limousine
Aceasta tema de cercetare este cu atit mai importanta si mai actuala – a apreciat coordonatorul lucrarii -, cu cit in Romania, odata cu introducerea cotelor de lapte prin integrarea in Uniunea Europeana au ramas aproximativ un milion de vaci care nu au fost incluse in cota, iar orientarea crescatorilor s-a indreptat spre productia de carne. „Problema carnii de bovine este una discutata si controversata, in acelasi timp – a opinat reputatul profesor universitar. La noi, dupa 1989 au disparut complexele de crestere intensiva a vacilor. Producerea carnii a ramas doar in seama tehnologiilor extensive, dar privatizarea din acest sector economic nu a adus o precupare sustinuta pentru revigorarea domeniului. Redresarea productiei de carne de vita in Romania s-ar putea face cel putin pe doua cai: prin reconsiderarea unitatilor de productie industriala si prin ameliorarea genetica, prin incrucisari de rase”. Noutatea cercetarii inginerului bacauan consta in folosirea, pentru prima oara in Romania, a rasei Limousine la incrucisari cu rasele autohtone. „Carnea de bovina – a observat Gheorghe Muresan – are o conjunctura favorabila, astazi, in lume. Constantin Viziteu a lansat posibilitatile de imbunatatire a raselor de vaci, in acest context. Pe aceasta baza s-ar putea intocmi un ghid foarte util crescatorilor de taurine”. Tema tezei – a subliniat si Alexandru Sonea – este de mare actualitate, iar rezultatele cercetarii de la Bacau arata ca putem obtine carne de calitate, dar si sporuri in greutate la animale comparabile cu cele pe plan international”.
Carnea bate laptele
Daca Romania este pe cale de a pierde razboiul pe piata laptelui, cu atit mai important este momentul sa schimbam strategia, sa reconsideram preocuparea pentru cresterea vacilor de carne. „In tara noastra aceasta preocupare are o traditie – a opinat deputatul Mihai Banu. O putem transforma intr-un brand. Este momentul sa avem curajul sa vorbim si despre rasele straine, performante, sa facem ameliorari de rase autohtone. Lucrarea cercetatorului bacauan are foarte multe date in acest sens si, mai mult, este scrisa pe intelesul tuturor. Majoritatea fermierilor nu sint specialisti, dar pot prelua aceste informatii. In Romania, in zona de deal si de munte, daca reusim sa combinam conditiile de agromediu cu cresterea taurinelor pentru carne putem avea rezultate foarte bune. Am putea exporta de un miliard de euro din tara noastra, din acest domeniu si, daca se poate, si produse ecologice”.
Lasă un răspuns