Prețul apei la Onești scade, conform promisiunilor autorităților locale și conducerii RAJA Constanța, operatorul privat care a preluat activitatea de apă-canal în oraș. Promisiunea prețurilor mici se oprește la 31 decembrie 2018.
Consiliul Local a delegat gestiunea serviciului public de apă şi canalizare din Municipiul Onești către RAJA S.A., începând cu data de 1 iunie 2017.
RAJA S.A. Constanţa este cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă și al epurării apelor uzate, care deservește abonații din 152 de localități, de pe raza a 8 județe: Constanța, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Brașov, Prahova, Ilfov și Bacău.
Aceleași prețuri peste tot și promisiuni de apă fără întreruperi
În toată aria de operare, S.C. RAJA SA dă asigurări că percepe tarife unice pentru prestarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, prețurile practicate fiind următoarele: 1 mc apă – 4,46 lei cu TVA inclus; 1 mc canal – 4,32 lei cu TVA inclus. Prețul total perceput pentru prestarea serviciilor de apă și canalizare este de 8,78 lei cu TVA inclus.
„Având în vedere prețul plătit de oneșteni ( 9,87 lei – apă potabilă, canalizare și apă meteo), dar și faptul că RAJA Constanța nu încasează tariful pentru apele pluviale de la abonați, rezultă că oneștenii vor plăti începând cu data de 1 iunie 2017, cu 1.09 lei / mc mai puțin pentru prestarea serviciilor de apă și canalizare. Mai mult, acest tarif nu va fi modificat până la data de 31.12.2018. Prețul unic practicat de compania noastră de 8,78 lei este perceput din luna decembrie 2013, această nemodificare de tarif de aproape 4 ani arătând încă o data seriozitatea companiei în relația cu abonații, seriozitatea și interesul companiei față de abonați”, arată RAJA, într-un comunicat de presă.
RAJA SA a preluat noaptea trecută în regim non-stop după mai bine de 17 ani în care acest serviciu a fost furnizat în municipiu cu intermitențe, în unele perioade furnizarea apei făcându-se chiar și în regim de doar 6 ore pe zi.
Încep problemele pentru CRAB
Felix Stroe, directorul general al RAJA, a declarat că apa pe care o lucrează CRAB este prea scumpă și, dacă nu operatorul regional băcăuan nu acceptă o negociere, RAJA va face o aducțiune separată de la Valea Uzului. “Vom construi și conductele noastre de distribuție, și acestea nu vor mai fi din tablă, ci din țeavă ceramic vitrificată, cea mai nouă tehnologie în domeniu”, a mai precizat Felix Stroe, citat de jurnaliștii de la unupetrotus.ro
Pentru Onești, noul operator va asigura gratuit serviciile de alimentare cu apă și canalizare tuturor unităților de învățământ ( grădinițe, școli, licee) precum și apa consumată de bisericile de la nivelul municipiului, indiferent de cultul religios.
Investiții în rețea
Totodata, S.C. RAJA S.A. – Operator licențiat ANRSC Clasa I va realiza investiţiile prevăzute în programul de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în perioada 2017-2020, lucrări ce vor asigura conformarea la directivele Uniunii Europene privind protecția mediului și calitatea serviciilor.
Investiţiile necesare pentru municipiul Onești sunt extinderea/ reabilitarea reţelei de canalizare pe o lungime de aproximativ 37 km și extinderea/ reabilitarea rețelei de alimentare cu apa pe o lungime de aproximativ 110 km. De asemenea, va fi reabilitată stația de apă potabilă de la Cuciur și se va construi o nouă stație de epurare ape uzate și o nouă microstație de epurare în cartierul Slobozia.
Totodata, se vor reabilita rezervoarele de înmagazinare ale apei potabile și se vor instala 31 sisteme locale de reducere a presiunii la nivelul rețelei stradale, împiedicandu-se astfel producerea de avarii atât pe sistemele administrate de companie, cât și pe rețelele interioare de alimentare cu apă ale abonaților. Toate aceste investiții ce vor fi realizate prin Programul Operational Infrastructură Mare cu o valoare totală de 44 milioane de Euro și cu o cofinanțare S.C. RAJA S.A. din fonduri proprii de aproximativ 20%.
Ady a zis
„Având în vedere prețul plătit de oneșteni ( 9,87 lei – apă potabilă, canalizare și apă meteo)” este o afirmatie falsa!
„La ședința consiliului local Onești, care a avut loc în cursul după amiezei de joi 20 ianuarie 2017, consilierii locali ai acestui municipiu au aprobat tarifele de distribuție a apei potabile și la canalizare – epurare, care sunt practicate de SC Domeniul Public și Privat, ce a preluat recent de la SC Apă Canal rețeaua de apă potabilă și canalizare.
Astfel oneștenii vor plăti 8.3 lei metrul cub de apă potabilă,în componența acestui preț fiind 4.43 lei / metrul cub tariful distribuției apei potabile, 1.58 lei / m c tariful pentru canalizare – epurare și 2.29 lei / m c cel al apei potabile transportată de SC Crab SA. Prețul are avizul autorității naționale ANRSCUP și a fost primit de către consiliul local Onești în cursul zilei de 19 ianuarie.”
Concluzia este ca pretul apei potabile la Onesti a crescut (in conditiile in care si asa era un pret exagerat avand in vedere desele avarii, calitatea apei care numai potabila nu mai este si pretul platit de localitatile vecine Onestiului)! Asa cum ne-am obisnuit, asistam la o jalnica manipulare…
Sa speram ca macar promisiunile celor de la RAJA vor fi respectate si nu vom fi la fel
de amagiti precum se intampla acum cu pretul…
In Romania s-a ajuns la tupeul maxim in care, in momentul cand ti se creste pretul la utilitati (si acest lucru se intampla foarte des in conditiile in care inflatia este negativa???), ti se prezinta ca si cum pretul a scazut sau nu stiu ce favoare ti-au facut respectivele firme prin faptul ca iti golesc si mai mult buzunarele. Poate ar fi timpul sa terminam cu astfel de delirisme.
Scaderea pretului apei la Onesti, din pacate, mi-aduce aminte de un banc macabru cu nazisti:
Un gardian la un lagar nazist:
_Baieti, diseara o sa va schimbati sosetele!
_Uraaa! Uraaa!!!
_Intre voi, continua gardianul…
Gopo a zis
Pretul apei potabile este deosebit de scump in Bacau tinand cont de posibilitatile existente in judet cu un bazin hidrografic . CRAB preia apa de la statia Caraboaia (Poiana Uzului) si o revinde cel putin la un pret dublu . Populatia plateste acest pret exorbitant pentru a se tine un colos cu 600 de angajati, a se finanta investitile si acoperi imprumuturile printr-un angajament semnat la infiintare dar cu pierderi de apa de 50% in reteau de distibutie care se infiltreaza in panza freatica a orasului sau se duce direct la canal. Acest pret al apei este obligatoriu a fi la fel in tot judetul Bacau daca orasele sau comunele su aderat la CRAB.
mirea liliana a zis
De ce a crescut pretul la apa canalizare de la 1.58 lei/mc la 4.32 lei/mc?
Care este justificarea?