Piața produselor contrafăcute este în creștere în România. Găsirea unei perechi de adidași originali nu este tocmai o afacere ușoară, având în vedere că falsurile au început să arate din ce în ce mai aproape de originale. De asemenea, magazinele care pretind că vând adidași originali la oferte, în schimb comercializând chinezării, e în continuă expansiune.
Conform ultimelor studii, unu din patru produse din categoria fashion, vândute în România, sunt falsuri. Peste 90% provin din China, patria produselor contrafăcute. Ce este îngrijorător însă, e faptul că atât la adidași, cât și la haine, “fake-urile” au început să arate tot mai mult ca originalele. Sunt imitate modelele atât ca formă, dar și ca logo, etichetă, etc, fiind foarte greu de deosebit de ochiul neantrenat.
Deci cum putem deosebi o pereche de adidași originali de una contrafăcută și ce putem face ca să evităm țepele din magazinele online, acolo unde se desfășoară mare parte din comerțul cu încălțăminte sport?
- Prima regulă după care ar trebui să ne ghidăm este prețul. Să luăm exemplu o pereche de Adidas Superstar, cel mai vândut model din lume, dar și cel mai contrafăcut. Într-un magazin online serios, prețul este în jur de 350 de lei. În perioada reducerilor, sau în cazul în care magazinul rămâne cu puține produse pe stoc, eventual cu numere mari, prețul poate ajunge la 250-270 de lei. Feriți-vă de magazinele online care vând adidași originali sau teniși Converse cu prețuri sub 150 de lei, invocând diverse oferte!
- Citiți cu atenție descrierea produsului sau secțiunea “despre noi”! În multe cazuri, magazinele online care vând replici ale brandurilor de renume, precizează că nu vând adidași originali. Însă o fac cu un scris mărunt, undeva în josul paginii, sau ascuns prin secțiunea “despre noi”.
- Cumpărați din magazine de încredere, care și-au dovedit calitatea de-a lungul timpului. Situri precum FashionDays sau MyCloset comercializează doar produse autentice și o fac cu succes de ani de zile. Puteți încerca și situri mai noi, precum Sport Couture, care au început să-și facă un renume în ce privește vânzările de adidași originali. În cazul siturilor mai noi, verificați însă cu atenție secțiunea despre noi, precum și modalitățile de livrare și retur. De asemenea, nu strică o căutare pe google, pentru a vedea păreri de la alți cumpărători.
- În cazul în care cumpărați din magazine fizice, există o serie de lucruri pe care le puteți verifica. În primul rând mirosul, care la adidașii contrafăcuți este pregnant de lipici și alte substanțe toxice. De asemenea, verificați cusăturile, modul în care talpa este lipită și calitatea materialului. Comparate cu un model original, aceste lucruri sar în ochi.
Puteți să ne lăsați comentarii cu metodele voastre de a depista adidașii fake, sau, de ce nu, cu magazine de unde ați cumpărat adidași originali.
Raluca a zis
Ce parere aveti de sportera? Au produse originale sau contrafacute?
Pandelea Gabriela Alina a zis
Am achiziționat o pereche de adidasi Reebok de pe Fashion Days, made in China. Cum îmi dau seama dacă sunt originali sau nu. Mulțumesc
Janos a zis
Toate sunt facute in China din cauza lacomiei actionarilor, nu mai exista mandria unui lucru Made in Germany sau alta tara, acum doar profitul primeaza iar calitatea este din ce in ce mai scazuta din cauza lacomiei valabile in orice domeniu din piata, produse testate insuficient, defecte de proiectare, materiale ieftine, forta de lucru si mai ieftina. Plus ca unora le plac fake-urile, doar asa se dau si ei in stamba.
Marian a zis
Salut , asi dori sa stiu daca magazinul online sportisimo din mall bucuresti , este un magazin de produse originale … am cumparat o pereche de puma de sala , si vreau sa stiu daca sunt copie , nu sunt foarte in clar cu materialul mi se pare a fi musama nu piele ….multumesc
OmuCuVaka a zis
La sportisimo am patit si eu cu o pereche de Puma. Dupa 3 luni de purtat s-a dezlipit toata musamaua de pe ei, nu era piele.