PNL are, din aceasta luna, „Programul de guvernare – Capitolul: Agricultura si Dezvoltare Rurala”. Programul, intocmit pe acest capitol de deputatul bacauan Mihai Banu, este o replica la incercarile nereusite ale actualului guvern, in speta ale Ministerului Agriculturii si ale ministrului Ilie Sarbu, de a pune pe tapet o strategie coerenta a reabilitarii si dezvoltarii domeniului. „Promovarea intereselor romanesti la nivel european presupune schimbarea atitudinii guvernului Romaniei fata de spatiul rural. Sustinerea unei politici eficiente in domeniile agricultura si dezvoltare rurala, care sa poata oferi spatiului rural o perspectiva pe termen mediu si lung, este obligatorie si trebuie rezolvata in regim de urgenta” – se arata, de la inceput, in textul Programului. Mihai Banu este si presedinte al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a PNL.
Strategia gindita de PNL in domeniul agriculturii si dezvoltarii spatiului rural pleaca, deci, de la statutul de tara membra a Uniunii Europene (UE) al Romaniei si, evident, de la principiile promovate de aceasta si de la cele ale Politicii Agricole Comunitare (PAC). „Preocuparea Comisiei Europene pentru simplificarea PAC, obliga Guvernul Romaniei sa-si adapteze obiectivele, sa-si delimiteze beneficiarii si sa asigure resursele financiare necesare infaptuirii obiectivelor fundamentale ale spatiului rural, sa faca fata marilor provocari ale momentului: Globalizarea, Competitivitatea si Schimbarile climatice” – se arata in document. De aceea, modificarea si simplificarea legislatiei PAC trebuie sa fie insotita, la nivel national, de actiuni care sa compatibilizeze beneficiarii ei din Romania cu cei din UE. Astfel, strategia guvernamentala este vazuta pe termen mediu si lung, pentru infaptuirea a patru mari obiective fundamentale ale spatiului rural: Competitivitatea, Rolul primordial al agromediului în dezvoltarea durabila a spatiului rural, Gestionarea durabila a terenurilor agricole si forestiere si Calitatea vietii.
Avem o agricultura rudimentara
Agricultura Romaniei se confrunta, in prezent, cu o dependenta ridicata fata de conditiile meteorologice, cu un numar foarte mare de ferme de subzistenta si de semisubzistenta, cu randamente reduse si absenta echipamentelor si tehnologiilor performante, dar si cu absenta consultantei de specialitate si costuri de productie mai mari decit preturile de valorificare a produselor. Ca urmare, avem o podere mare a abandonului terenurilor, migratia tinerilor, îmbatrinirea satelor si depopularea zonelor periferice, reducerea prezentei produselor românesti pe pietele interne si externe si reducerea efectivelor de bovine si ovine. Valoarea productiei primare pe hectar, de 300 – 350 euro/ha, este de circa 2,5 ori mai mica decit cea obtinuta de fermierii europeni (750 – 800 euro/ha). Nici in industria de procesare a produselor agricole situatia nu este mai roza, unde avem costuri ridicate la materiile autohtone, capacitate de procesare redusa, confuzie în promovarea produselor traditionale si ne confruntam cu dezinteresul marilor companii straine detinatoare de branduri de specialitate în investitii directe în România si cu cel al procesatorilor în promovarea fuziunilor. Lipsesc, de asemenea, liderii autohtoni în vinzari si performanta financiara. „Strategiile de flancare pentru evitarea bataliilor principale si razboiul de gherila al unitatilor mici nu s-au finalizat, de fiecare data, cu rezultate pozitive. În foarte multe cazuri aceste strategii s-au sfirsit cu pierderi si iesirea de pe piata” – a opinat autorul documentului. La toate se mai adauga si absenta consultantei specializate în elaborarea proiectelor finantate din fondurile de preaderare si postaderare europeana.
Strategia pentru mediul rural
Varianta de program face referire si la alte domenii ale activitati desfasurate preponderent in mediul rural, cum sint silvicultura, horticultura, pescuitul si acvacultura. Evident, nu poate fi omisa activitatea de cercetare in domeniu. Spatiul cel mai mare este rezervat, insa, strategiei de aplicat in spatiul rural – asupra pilonilor ei, obiectivelor, programelor de investitii – si nu ocoloste probleme esentiale, cea a agromediului in dezvoltarea durabila a spatiului rural, a gestionarii durabile a terenurilor, a bugetului necesar in acest domeniu si a institutiilor de care are nevoie, intre care camerele agricole – asupra carora PNL are deja un proiect de lege in Parlament, conceput tot de deputatul Mihai Banu. La aceste considerente din strategie vom reveni, insa.
Lasă un răspuns