Groapa de gunoi a Bacăului arde continuu de 68 de ore. Luni seara, la ora 21:00, ISU Bacău a făcut cel de al cincilea schimb de efective de pompieri, de la începutul misiunii de stingere. Pe parcursul întregii nopți, 22 de pompieri militari au încercat să stingă incendiul.
După un weekend pasiv, autoritățile au anunțat abia luni primele măsuri și au precizat că în țară, în această perioadă, au mai fost 14 astfel de focare de incendiu la gropile ecologice.
Probleme vechi la groapa de gunoi
Groapa de gunoi de la sudul municipiului Bacău are și o denumire mai pretențioasă, „Celula I a depozitului conform de deșeuri Bacău”, însă, deși nu mai are mult până se umple, niciodată deșeurile nu au fost prelucrate și depozitate ecologic.
În 2010, Primăria Bacău a inițiat procedurile de licitație pentru desemnarea unui operator al Celulei 1 și al instalațiilor (stația de sortare și stația de compostare). Tot din 2010, a început depozitarea deșeurilor strânse din municipiul Bacău și 22 de comune. Groapa veche a Bacăului fusese închisă simultan, odată cu accesarea fondurilor ISPA.
Din 2012, întreg județul Bacău a început să depoziteze în Celula 1, deși era proiectată doar pentru Bacău și 22 de comune. Motivul a fost că, în 2011, 6 depozite neconforme (Comănești, Moinești, Buhuși, Dărmănești, Târgu Ocna, Onești) au fost închise prin proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor din județul Bacău”, ce ar fi trebuit să înglobeze toate investițiile din domeniul deșeurilor.
După circa 5 ani de procese și contestații, pe 5 ianuarie 2015, Primăria Bacău, a semnat, prin viceprimarul Vasile Tescaru, contractul cu Eco Sud SA. Operatorul privat avea ca obligație contractuală administrarea gropii de gunoi: depozitare pentru tot județul, stație de sortare pentru municipiul Bacău și 22 de comune, dar și sortarea pentru gunoiul adus din Buhuși. Pentru jumătate de județ, de-a lungul E 85, aproape 60 de localități, deșeurile reciclabile ar trebui sortate tot la Bacău.
De ce nu avem colectare selectivă
Dacă stațiile de sortare Bacău și Moinești ar fi funcționat, județul Bacău ar fi putut avea colectare selectivă. Dar Eco Sud nu a preluat în operare sistemul de la Depozitul 1 când a semnat contractul, obiectând probleme la instalații (bazin de levigat, stație de sortare, de compostare). Între timp, utilajele sunt ieșite din garanție.
De altfel, în ianuarie 2015, contractul nici nu a fost semnat pe 5 ani, cum ar fi trebuit potrivit licitației din 2010, ci numai pe 18 luni, pentru că atât s-a estimat durata de viață a gropii de gunoi, ce ar fi urmat să-și atingă capacitatea de depozitare.
În 2015, Garda de Mediu a făcut controale și a trasat măsuri de conformare. Totuși, până acum (2017) groapa a fost operată tot de Primăria Bacău, deoarece operatorul nu a preluat administratea Depozitului 1. Durata de viață, până la umplere, ar putea fi de aproximativ de un an, însă Eco Sud și Primăria Bacău nu au un dialog pentru rezolvarea problemei și derularea contractului.
O explicație neconfirmată oficial de niciuna dintre părți ar fi creșterea tarifului la depozitare a gunoiului menajer de la 24 de lei/tonă, cât percepe acum Primăria Bacău, la 48 de lei/tonă, sumă cu care a câștigat licitația Eco Sud.
Ce-ar fi fost dacă s-ar fi sortat gunoiul
Pompierii băcăuani au menționat pentru Ziarul de Bacău câteva posibile cauze ale incendiului din aceste zile, cel mai mare de până acum: autoaprinderea, de la căldură, dat fiind că gunoiul emană gaz metan rezultat din procesul de fermentație, aprindere prin efectul de lupă al deșeurilor de sticlă, folosirea focului deschis șamd.
Specialiștii contactați de Ziarul de Bacău susțin că, dacă groapa de gunoi ar fi fost administrată de Eco Sud sau orice alt operator, conform normelor și prevederilor din contract, sticla ar fi fost colectată selectiv, deci posibilul efect de lupă ar fi fost eliminat. În mod normal, nu ar fi avut ce căuta la groapă deșeuri de sticlă, chiar dacă se poate lua în calcul și posibilitatea ca populația să ducă la gunoi cioburi de sticlă. Dacă Eco Sud ar fi operat groapa, ar fi operat și stația de sortare, deci plasticul, sticla, hârtia ar fi fost sortate și nu s-ar mai fi regăsit în groapă. Plasticul și hârtia sunt cele care acum pun pompierii la încercare de aproape patru zile.
De asemenea, după depozitare, deșeurile mai vechi ar fi trebuit acoperite cu un strat de pământ, ceea ce ar fi redus cam toate posibilele cauze ale incendiului. Prin colectare și sortare, s-ar fi redus în mare măsură și posibilitatea autoaprinderii de la gazele de fermentație.
Pentru alte aspecte referitoare la problematica deșeurilor din județul Bacău, citiți și „Județul Bacău va fi înghițit de gunoaie! Romprest a cerut rezilierea contractului de ridicare a deșeurilor. Paguba ar putea ajunge la 50 milioane euro”.
Alte gropi cu probleme au luat foc în această perioadă
-5 iulie 2017. La ora 11:00 a izbucnit un incendiu extrem de periculos la groapa de gunoi Glina, aflata la adresa Soseaua de Centura nr.2, Popesti-Leordeni, Ilfov. Groapa de gunoi Glina, operata de ECOREC S.A., incalca cele mai elementare prevederi ale legislatiei de mediu privind distanta fata de locuinte, care ar trebui sa fie de minim 1000 m (Ordinul 119/2014, art.11.1).
-5 iulie 2017. Pomperii clujeni s-au luptat mai bine de 15 ore pentru lichidarea incendiul de la la groapa de gunoi de la Pata Rât. În ultimii ani au fost semnalate mai multe incidente similare la groapa de gunoi de la Pata Rât. Pentru astfel de probleme, Garda de Mediu Cluj a amendat în 2016 atât Consiliul Judeţean, cât şi firma Salprest Rampă.
-24 iulie 2017. Indicii de calitate a aerului în municipiul Deva s-au degradat din cauza fumului degajat de focarele de incendiu ce au apărut la groapa de gunoi a oraşului. În ultima săptămână, pompierii militari au intervenit zilnic pentru stingerea unor focare de incendiu apărute la rampa de gunoi din cauza pungilor de biogaz rezultate ca urmare a fermentării deşeurilor. Groapa de gunoi a municipiului Deva a fost închisă din 16 iulie, necorespunzând normelor europene.
-3 august 2017. Un incendiu puternic s-a declanșat din cauza caniculei la groapa de gunoi a orașului Lipova. Groapa de gunoi a orașului Lipova a fost înființată în anul 2002. În luna iulie, Garda de Mediu Arad nu le-a mai prelungit autorizația de funcționare, așa că depozitul a fost închis.
-3 august 2017. Un incendiu a izbucnit pe un câmp din cartierul Ocna Dej. Focul s-a manifestat la o groapă de gunoi improvizată, situată pe un câmp din apropierea străzii Fagului.
(sursă: presa locală)
stan a zis
Orasul (pardon) mai are primar/viceprimari?
Nu am citit nimic de la onorabili care sa ne spuna si noua votantilor care este situatia cu poluarea, daca si cat de toxic este fumul care se degaja, ce masuri se iau si se vor lua pentru a nu mai avea astfel de situatii.
Pe site-ul primariei ultimele anunturi si fotografii sunt de la premierea seniorilor.
La astfel de actiuni care se lasa cu pupaturi sunt prezenti dumnealor.
Chiar nu se putea organiza o conferinta de presa la care sa participe cei din primarie impreuna cu cei de la agentia de mediu, DSP, DSV etc si sa ne spuna si noua cate ceva? Suntem buni numai la vot si platit impozitele si taxele!?
Niste neispraviti !
TUCU a zis
Sigur, colectarea selectiva, este una din solutiile cele mai bune. Dar, deocamdata o fac o multime de oameni ai strazi, care provoaca la ghenele de gunoi, adevarate focare de infectii. Ce sa-i faci, cand nu ai primar, care a ramas doar cu promisiunile din campanie ?! In schimb avem o avalansa de festivaluri si festivitati.
uncas a zis
Dar avem prefect perfect.
Adi a zis
Oare nu a fost incendiul provocat intentionat? Problema gunoiului care nu mai incape acolo la N. Balcescu s-ar putea sa fi fost cauza?
mimi a zis
Avem o primarie plina ochi cu trepadusi ocupati sa plimbe hartii .Primarul si ceilalti au fost preocupati de marirea salariilor (ale lor desigur ),asa ca ce le pasa de locuitori?