Update: vânzarea fierului din cofraje este legală, deoarece CNAIR oricum nu va plăti lucrarea neterminată.
Pe șantierul șoselei de centură a Bacăului se lucrează febril de câteva zile, dar nu pentru terminarea lucrărilor, ci pentru valorificarea fierului beton folosit la cofraje. Reporterii Ziarului de Bacău au surprins la fața locului cum se taie fierul cu aparatele de sudură și se încarcă în camioane ale REMAT Vrancea.
Speranța de finalizare a centurii Bacăului a fost aruncată în aer chiar pe 1 aprilie 2017, când Eko Insaat Ve Tic As a anunțat că renunță la contract, fix la doi ani după semnarea acestuia.
„Oprirea proiectului constituie o imprejurare nedorita si nefericita pentru societatea noastra, care are deplina intelegere a importantei regionale a acestui proiect de investitii, motiv pentru care ne-am exprimat repetat intreaga disponibilitate pentru o cat mai rapida si facila predare a santierului si conservare a lucrarilor, astfel incat atribuirea noului contract si astfel executia lucrarilor sa poata interveni cat mai rapid”, a anunțat firma din Turcia, în iunie, într-un comunicat de presă transmis prin intermediul unei case de avocatură.
Fierul beton pus în primăvară se taie cu aparatele de sudură
Eko Insaat Ve Tic As deține încă baza de la ieșirea din Bacău spre Holt, unde acum se depozitează fierul beton tăiat de pe șantier. Practic, joi dimineață, în comuna Săucești, în locul în care în proiect este prevăzut un pod, fierul beton era tăiat cu aparate de sudură și încărcat în mașinile REMAT Vrancea. La fața locului, nu era niciun oficial al firmei, doar un paznic, aflat și el în preaviz.
De altfel, turcii vor încheia socotelile cu CNAIR și centura Bacăului în luna octombrie 2017, după ce au returnat avansul primit și au intrat în conflict cu subcontractorii locali, pe care i-au și reclamat la DIICOT. În urmă, au lăsat 2% din lucrările ce ar fi trebuit executate.
Fierul care se taie la Săucești provine din cofrajele făcute în primăvară și pregătite pentru turnarea betonului. 20 de oameni au lucrat atunci, iar acum e nevoie de mult mai puțini ca să „desfacă”. Există și o parte bună, cei de la REMAT au ordin să lase neatinse „mustățile” băgate în beton, ca să se poată face legătura, când se vor relua lucrările.
Fierul este depozitat în curtea barăcilor Eko Insaat Ve Tic As, urmând ca vineri să fie cântărit și dus la REMAT, unde se vor obține 0,75 lei pe kilogram.
Surse din CNAIR au declarat pentru Ziarul de Bacău faptul că în mod normal mașinile REMAT nu au ce căuta pe amplasamentul șoselei de centură.
Vom reveni.
Vasile Popa a zis
Hoţia la drumul mare a fost pusă la cale de jigodiile noastre politice şi executată perfect de amicii lor turci. Dac-ar fi dreptate pe lumea asta, ar trebui adunaţi toţi cei care şi-au pus semnăturile pe orice document referitor la centura ocolitoare a Bacăului timp de 15 ani şi ţinuţi în câmp fără apă măcar o lună de zile la 35 de grade. Să se topească de căldură cum se topesc miile de şoferi care se încumetă să traverseze nenorocirea numită Bacău. Şi după aia, tăvăliţi prin asfalt fierbinte şi purtaţi din oraş în oraş să vadă toată Europa cum sunt pedepsiţi tâlharii de şosele. Da organele noastre nu se bagă, nu caută urma şpăgilor, să nu declanşeze vreun conflict diplomatic cu erdoganii lor şi ponţii noştri. Iar prostimea înjură şi transpiră. Şi mai trece-o zi şi mai sărăcim oleacă…Iar casele celor de pe Calea Romanului şi Bârladului se cutremură din temelii şi crapă din cauza traficului infernal. Vai mama ei de naţie de robi nătângi care nu pune mâna pe ciomege şi furci.
Lumea a zis
Strategie de parjolire la retragere. Clasa politica este vinovata pt dezastrul cauzat tacit, nu mai avem oameni care sa apere interesul tarii. Si-au vandut constiinta si demnitatea pt o bura de bani care au fost furati insutit ulterior de la popor.
„Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei”
bistriteanul a zis
Orasul asta nu mai are nicio sansa! Bacaul, asa zisa „capitala a tineretului”, e in realitate un oras din ce in ce mai jalnic, mai sarac, din care tineretul fuge mancand pamantul. Niciunul dintre cei aflati la putere de-a lungul timpului nu a fost in stare sa-l gospodareasca. E o fundatura. Nu stiu cine isi mai doreste sa-si faca aici viitorul. Nu prea iti vine sa recunosti ca esti de-al locului, in lume.
Apropo, lasand la o parte gluma cu asa zisa centura a Bacaului, cand vine urmatoarea avarie la apa curenta?….
1233 a zis
Cum când vine? Ai oleacă răbdare să se încălzească mai bine afară și vine…Nu așa ne tratează anual conducerea?
stan a zis
Doua ziare, doua „pareri” contrare. Romania!!
„Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) spune că turcii au dreptul sa valorifice fierul.
„Şantierul respectiv nu a fost predat de constructori şi tot ceea ce se află acolo este încă în gestiunea turcilor. Noi oricum nu le-am plătit şi nu le-am fi plătit ce e acolo pentru că nu putem consideră finalizate lucrările. Aşa că turcii vând la fier vechi armătura că să-şi mai recupereze din cheltuieli” – a declarat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.”
Asta pare cea mai oficiala si credibila!
Vasile Popa a zis
Părerea mea e că aşa-i omeneşte. Nu putem să le luăm chiar tot bieţilor turci faliţi. Io zic că să punem mână de la mână şi să le plătim şi betonul de l-au îngropat acolo. Aşa ar fi frumos. Şi să le şi mulţumim cu osanale pentru deranjul pe care ni l-au făcut. Şi să le dorim să le fie aşteptările şi speranţele la fel de dulci cum ni le-au făcut ei nouă. Fie-le traficul greu şi plin de poliţie, radare şi amenzi. Să dea Allah ăla al lor să circule toată viaţa lor bară la bară, cu monoxidul de carbon la maximum şi cu nivelul de decibeli la 150. Blestemele noastre cele mai profunde!
danielDaniel a zis
Dar avansul de 80 de milioane de lei platit turcilor s-a recuperat?
PRIMARIA SAUCESTI a zis
Cu privire la cele relatate in articolul de mai sus va comunicam urmatoarele : din ancheta desfasurata la fata locului de catre organele competente a rezultat ca locatia unde s-a desfasurat evenimentul nu este situata pe teritoriul comunei Saucesti, asa cum este precizat in articol, ci pe teritoriul Comunei Letea Veche.
Vasile Popa a zis
V-aţi scos, bravo, Săuceştiul n-are nicio treabă. Că parcă ăilalţi au…
Gugi Bacauanul a zis
Solutia ar fi sa dam tot Bacaul la fier vechi! Ca la cat s-a furat pana acum, nu prea mai au ce fura stimabilii conducatori ai judetetului/oraselor/comunelor – doar de la fier vechi ar mai putea obtine ceva maruntis…
ina a zis
Ce va mai place ,, halca” publicati nu verificati dar existati ca ziar asta e cel mai tare astai ROMINIA si imi place
MAgirescu Florin a zis
tovarasul benea o sa o mai scoata de la naftalina cand vin alegerile, este o momeala excelenta sa prosteasca lumea. pana atunci stimabili soferi ce tranzitati sau circulati prin infectia asta de oras va doresc maxima rabdare!
Coco a zis
Fraților , nu ati fost prin Brașov sa vedeți șosele de centura făcute in timp record? Cred ca suntem cei mai jalnici din țara asta. Mie sila de Bacau ..un oraș mort , ucis de ani de zile de prăduitori