Autoritățile din Bacău au încercat duminică să liniștească populația alarmată de fumul de la groapa de gunoi, care a cuprins capitala județului. În Comitetul Județean pentru Situații de Urgență au fost prezentate cifre contrazise chiar de măsurătorile efectuate de Ministerul Mediului.
Potrivit unei informări date publicității de Prefectură, din situația prezentată de Protecția Mediului și Garda de Mediu reiese că nu ar fi fost depășite limitele permise ale valorilor la emisiile de gaze, populația nefiind, astfel, afectată.
„Tiberiu Ciobanu, comisar șef al Gărzii de Mediu Bacău, a precizat că s-au efectuat acțiuni de monitorizare permanentă, echipe de comisari fiind prezente în zonă, zilnic, dimineața și seara, în toată această perioadă de timp, fără a fi înregistrate depășiri ale limitelor legale în ce privește emisiile de gaze pe municipiul Bacău sau alte probleme deosebite”, a anunțat ieri Prefectura, într-un comunicat de presă.
Cifrele care se bat cap în cap
Potrivit unui raport al Agenției pentru Protecția Mediului Bacău, media zilnică pentru ziua de 19.08.2017, la emisiile de gaze a fost, la stația 1, de 0.14 mg/m3 la CO, cu un maxim de 0.20 mg/m3, iar la stația 2 de 0.03 mg/m3, cu un maxim de 0.06 mg/m3, limita permisă de lege fiind de 10 mg/m3, de 17.12 µg/m3 la NO2, la stația 1 și de 8.60 µg/m3 la stația 2, de 5.58 µg/m3 la SO2, la stația 1 și 7.88 µg/m3 la stația 2, limita permisă de lege fiind de 125 µg/m3, precum și de 41.04 µg/m3 la gaz LSPM 10-PM 10, la stația 1 și de 46.21 µg/m3 la stația 2, limita permisă de lege fiind de 50 µg/m3.
Așa cum Ziarul de Bacău a prezentat ieri, aparatura unui grup de băcăuani a constatat depășiri ale concentrației de poluanți de peste 25 de ori.
Dar situația este total diferită și potrivit monitorizării realizate de Ministerul Mediului, care arată că particulele în suspensie PM10 si PM2,5 au depășit normele legale. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.
Conform site-ului oficial calitateaer.ro, cel puțin indicatorul PM10 a fost de mai multe ori peste norme.
Duminică dimineață:
Luni dimineață:
Ce spune un „privat” despre poluarea cauzată de incendiul de la groapa de gunoi
Fizicianul băcăuan Silviu Gurlui, conferențiar universitar doctor la Universitatea „A.I.Cuza”, din Iași, a postat pe Facebook un punct de vedere legat de situația reală din Bacău. Potrivit lui Gurlui, incendiul din Bacău injecteaza în atmosferă poluanți ce pot fi foarte nocivi pentru sănătatea oamenilor și pentru vegetație, pe termen lung. Fiind o groapă ce cuprinde deșeuri de toate categoriile, nori de fum poluant, de o gravitate extremă, se dispersează continuu în atmosferă.
„Este inadmisibil și intolerabil ce se întâmplă. Este afectat Bacăul, dar și orașele învecinate, funcție de directia vântului care se schimbă mereu în directie, sens și magnitudine. Populația trebuie informată să ia măsuri de protecție, să rămână în spații foarte ventilate și în zone cu vegetație abundentă. Trebuie atenție la fructe, legume etc – inclusiv produsele lactate consumate! Atenție la produsele din piață! Compușii chimici precum dioxina rezultați din arderea deșeurilor sunt extrem de periculoși și se pot regăsi adsorbite sau absorbite de vegetație cu un anume timp de remanență, funcție de concentrație și gazda expusă poluării”, arată fizicianul.
„Atrag atenția că nu sunt implementate tehnologii de monitorizare LIVE ale acestor poluanți extrem de nocivi iar lipsa acestora trebuie să ne responsabilizeze mai mult. Politicieni de toate culorile, autoritățile abilitate – toți/toate trebuie să se coordoneze sincron pentru a înlătura cauza și efectele acestui incident. Toți respirăm acelasi aer! Condițiile metorologice pot amplifica efectul acestor poluanți dispersați în atmosferă. Este un pericol mare care trebuie gestionat profesional, de urgență, având în vedere handicapul major indus de lipsa echipementelor”, mai arată Silviu Gurlui.
Cifrele măsurate de el sâmbătă seara sunt elocvente: limita max. admisă pentru PM2.5 este 25 unități (în Bacău erau 343!), limita max. admisă pentru PM10 este 50 unități (în Bacău erau 1.258!).
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului: „Nu are relevanță!”
Contactat de Ziarul de Bacău, Petrică Ilieș, noul director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Bacău, a declarat că instituția va face azi un raport detaliat asupra poluării cauzate de incendiu. Directorul a refuzat să comenteze cifrele de la Ministerul Mediului care le contrazic pe cele ale APM Bacău, pe motiv că nu le-ar fi văzut.
Referitor la măsurătorile private realizate în oraș, directorul Petrică Ilieș a declarat iritat: „Nu au relevanță, noi măsurăm cu aparatură omologată!”. Ilieș a recunoscut totuși că nu știe ce aparatură a folosit conf. univ.dr. Silviu Gurlui.
IL a zis
Nici ca era nevoie de aparatura omologata sa-ti dai seama ca aerul era irespirabil, foarte inecacios, iute. Daca dupa Petrica asta de la mediu, f probabil numit politic, nu era nimic in neregula cu aerul, sa-si ia si-acasa la el, la punga, sa-l respire in voie cu tot cu partidul care l-a pus acolo.
Inca o bila neagra pt administratia locala… Mai umbla si cu fofarlica, ca totu-i in regula, doar noi nu stim ce spune aparatura lor omologata… Omologata de partid, ai? Ooologa-v-as sa va omologhez!
S F a zis
Buna ziua,
Chiar nu-i nici o asociatie care sa-i dea-n judecata – chiar la CEDO – si pe sefu’ de la mediu, pe cei de la universitate, pe toti care ar trebui sa ia apararea cetatenilor dar carora nu le pasa?! Complicitate la GENOCID?!
Felicitari Domnului Gurlui pentru atitudinea responsabila! Nici nu-i de mirare ca nu-i in cloaca din Bacau. In afara de mafia de la primarie, universitate, mediu, etc, tuturor cetatenilor din judetul Bacau – si nu numai – le-ar fi mai bine cu oameni ca Domnul Silviu Gurlui la primarie, universitate, mediu, etc. Chiar dumneavoastra puteti fi parte din asemenea asociatie!
Cheluraru a zis
Omul e nou acolo, s-a bazat pe ce i-au dat subordonatii.
Vasco a zis
Inteligenta are limitele ei, prostia, nu are limite. Pe noi, cei de la……………, nu ne intereseaza ce aer respirati voi, pe noi ne intereseaza doar functiile foarte mari si salariile bengoase.
Democrit a zis
Numiții politic de la APM și Garda de Mediu sunt atât de varză, că habar nu aveau de site-ul Ministerului Mediului, calitateaer.ro. Să fii atât de vândut încât să-ți lași concetățenii să se îmbolnăvească doar pentru binele tău și al partidului… Domnule Ciobanu, domnule Ilieș, aveți copii? I-ați trimis zilele astea la joacă, mai ales prin sudul orașului?
Dorel a zis
Astia de la mediu sant oameni fara verticalitate la nivelul maimutelelor. Daca sunt dati afara de la STAT mor de foame de aceia se tin cu dintii de functiile detinute.
inteligentu a zis
DIOXINA pentru mediocrii din sistem care habar nu au ! Un alt organ afectat de aceste substante este ficatul, dar intensitatea reactiilor la acest nivel este moderata. Principalul pericol al expunerii la acest toxic il reprezinta riscul cancerigen la adulti.
Studiile au aratat ca expunerea la doze mari de dioxina sau la doze mici, dar pe perioade indelungate creste considerabil riscul de cancer. De asemenea, cercetarile efectuate pe animale de laborator au evidentiat efecte nedorite pe crestere si dezvoltare. (copii)
E mult mai periculos decat Cernobal !
Eliberarea dioxinelor in aer permite transportul lor la distante mari. De aceea aceste substante se gasesc oriunde in lume. In apa, dioxinele tind sa se sedimenteze. In felul acesta ele pot fi transportate mai departe sau ingerate de pesti. Descompunerea dioxinelor in mediu necesita foarte mult timp, de aceea ele se pot concentra in lantul alimentar, animalele ajungand sa aiba in corp concentratii mult mai mari decat plantele, apa, solul sau sedimentele. Din aceasta cauza porcinele sunt predispuse de contaminarea cu aceasta substanta.
Tendinta toxicului este de a se acumula in tesutul adipos. Astfel, tot mediul inconjurator este contaminat cu dioxine, cele mai multe astfel de substante sunt preluate din alimentatie, peste 95% provenind din ingerarea grasimilor de origine animala.
uncas a zis
Penibil tipic romanesc, fumul toxic este purtat de vant in sud , ce conteaza ca acolo sunt sate , acestea suporta orice pe langa saracie .