UPDATE: Compania americană Lockheed Martin neagă, într-un comunicat de presă semnat de Jonathan Hoyle, Vice President Europe Lockheed Martin, semnarea unui acord, miercuri, la Guvern, după ce anterior oficiali români au anunţat un astfel de document.
„În cadrul întâlnirii de astăzi (miercuri -n.n), Lockheed Martin, în calitate de partener strategic pentru programul naţional şi NATO de modernizare a apărării, a discutat cu guvernul român, despre cum va căuta în mod activ să promoveze industria şi mediul academic din România, prin implicarea în activităţi comune, care ar putea include localizarea şi susţinerea echipamentelor de apărare, parteneriate de cercetare universitare şi proiecte comunitare. Nu a existat intenţia semnării unui acord în cadrul discuţiilor avute astăzi”, arată comunicatul companiei americane.
Știrea inițială:
Premierul Mihai Tudose a semnat, miercuri, un acord cu Jonathan Hoyle, vicepreşedinte al Lockheed Martin, pentru transferul de tehnologie la cele mai înalte standarde pentru avioanele F16, au declarat surse oficiale citate de Digi 24.
Practic, cele 12 aeronave F16 vor fi întreținute și reparate la Aerostar Bacău. Hari Bucur Marcu, expert în securitate internațională, a declarat pentru Digi 24 că este interesant momentul semnării acordului, după ce Guvernul a găsit pretexte să nu semneze. Dacă lucrările de mentenanță nu s-ar fi făcut în România, s-ar fi făcut în Portugalia. „Era normal ca achiziția de avioane F16 să aibă o componentă care să creeze locuri de muncă și să aducă comenzi în industria românească. Măcar la nivel de reparații și întrețineri periodice, tot este mai bine decât deloc”, a apreciat expertul.
Decizia de azi vine după ce marți, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, şi şefi ai structurilor militare implicate în procesul de achiziţie de tehnică militară s-au întâlnit cu o delegaţie a Lockheed Martin, companie americană specializată în cercetarea, dezvoltarea, producţia şi integrarea tehnologiilor avansate din domeniul militar, care a venit cu propuneri de colaborare cu industria naţională de apărare, potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Conform sursei citate, reprezentanţii companiei americane au prezentat oportunităţile de cooperare industrială şi propuneri de colaborare cu industria naţională de apărare, iar partea română a detaliat cele opt programe esenţiale de înzestrare ale Armatei României, dar şi alte intenţii privind dezvoltarea de noi tehnologii militare în România.
Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026 a fost aprobat, în 1 august, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), astfel că pentru realizarea celor opt Programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro.
uncas a zis
In sfarsit o veste buna si pentru municipiul Bacau, dar se pare ca este meritul exclusiv al SC AEROSTAR SA BACAU, felicitari!
maricica a zis
„felicitari”?!
C-am dat ciubucuri grase pe cateva harburi si sa ne punem tinta, alaturi de deveselu?!
Desteapta-te, romane!
geo a zis
Ma bucur sa se mai gandeste cineva si la mareata Moldova noastra ca in trantorii din Ardeal au destul pentru cat merita!
dorel a zis
F16 ???!!!
De mana a doua ????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
De ce nu avioane noi, facute-n Europa? Da’ cine vrea locuri de munca-n Europa?