Ministrul Comunicaţiilor şi Societății Informaţionale, Lucian Șova, și directoarea generală interimară a Companiei Naționale “Poșta Română”, Elena Petrașcu, s-au întâlnit duminică, în Bacău, la Centrul de Afaceri, cu reprezentanți ai angajaților Poștei din 9 județe, Bacău, Vaslui, Mureș, Harghita, Covasna, Botoșani, Iași, Neamț și Suceava. Pe lângă directori, au participat poștași, șoferi, oficiante și diriginți, dar și liderul de sindicat Matei Brătianu. În total, circa 120 de persoane.
În cadrul ședinței de lucru s-a discutat despre probleme pe care le au angajații Poștei Române în activitatea lor, precum lipsa dotărilor, despre găsirea unor soluții pentru rezolvarea acestora și despre implicarea directorilor regionali în deciziile importante ale companiei.
Lucian Șova a prezentat Planul de redresarea a CNPR, aprobat prin memorandum de către Guvernul României în 27 septembrie, și a subliniat că măsurile prevăzute în planul strategic trebuie să fie îndeplinite la termenele stabilite.
Ministrul a precizat că se fac eforturi susținute pentru reașezarea companiei în poziția pe care ar trebui să o ocupe în raport cu concurenții de pe piață, precum și în fața clienților și a angajaților. Lucian Șova a subliniat că nu există nicio prevedere privind reducerea personalului de execuție, ci sunt luate în calcul măsuri de reconversie și dotare corespunzătoare a angajaților.
„Îmi permit să văd pădurea și să nu mă împiedic în copaci”
Băcăuanul Lucian Șova a vorbit despre mandatul său, ca ministru al Comunicaţiilor şi Societății Informaţionale. „Niciodată n-am crezut că voi ajunge să răspund de comunicații și de domeniul Poștei Române. Este o oportunitate, pentru că eu nu sunt prizonierul detaliilor apecifice acestei activități. Îmi pot permite să văd pădurea și să nu mă împiedic de copaci”, le-a spus Șova angajaților din Poșta Română veniți la întâlnirea din Bacău.
Ministrul le-a prezentat situația reală a companiei în care lucrează, care poate intra în colaps, în special din cauza datoriilor, dar nu numai banii sunt acum o problemă, ci și concurența neloială din domeniu, inclusiv a unor foști angajați, la nivel de management. De asemenea, rezultatele proaste ale Poștei sunt cauzate de lipsa dotărilor și resursa umană insuficientă.
“Avem în vedere o flexibilizare a activității companiei, un management central modern, un management regional adaptat fiecărei zone geografice și care să funcționeze pe criterii de competitivitate și de profitabilitate, astfel încât să putem genera un sistem de salarizare și de bonusuri corespunzătoare pentru ca și la nivelul personalului de execuție să existe motivare”, a declarat ministrul Lucian Șova în fața reprezentanților tuturor categoriilor de personal din Poșta Română.
Se înființează centre regionale de profit
Directoarea interimară Elena Petrașcu a anunțat formarea unui grup de lucru care se va ocupa de înființarea Centrelor de profit la nivel regional, una dintre măsurile de reorganizare a companiei prevăzute în Planul de redresare. Comitetul va fi format din angajați ai companiei din toată țara.
Totodată, compania va începe, în perioada imediat următoare, procedura de achiziție a unor materiale absolut necesare pentru îmbunătățirea activității în oficiile poștale. Printre acestea, cititoare de coduri de bare, cântare și mașini de înfoliat.
În scurt timp, oficiantele de la ghișeu vor fi dotate cu uniforme, iar diriginții trebuie să-și schimbe atitudinea. „Poate reușim să schimbăm imaginea pe care ne-am făcut-o în presă”, a cerut Petrașcu. Aceasta a precizat că mandatul său în fruntea este de 4 luni, timp în care trebuie să aplice planul de redresare. În acest moment, Poșta Română raportează doar profit operațional și are datorii de sute de milioane de lei.
Ministrul Lucian Șova a precizat că, deși numărul șefilor de la centru a fost redus de la 102 la circa 40 de persoane, nu urmează o reducere de personal. „Din contra, Poșta Română are nevoie de o infuzie de personal”, a anunțat ministrul, care a recunoscut drept probleme principale salariile mici și mijloacele „precare” de muncă aflate la dispoziția salariaților.
Angajații care s-au remarcat cu idei la întâlnirea din Bacău vor fi chemați la București, unde vor lucra la planul de redresare a companiei, alături de alți colegi din țară.
Simona a zis
Hai si cu un program informatic care sa ne permită redirectionarea sau modificarea adresei de destinatie.
Hai sa incercam cu rigiditatea atat in calitate de expeditor cat si in cea de destinatar…..