UPDATE: Potrivit primarului municipiului Moinești, Valentin Vieru, în urma solicitărilor, prefectul Maricica Coșa a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru joi, ora 18:00. Reprezentanta Guvernului în județul Bacău a confirmat convocarea reuniunii de urgență pe tema crizei gunoiului. Vom reveni.
Știrea inițială:
Criza gunoiului, începută miercuri, 1 noiembrie 2017, prin încetarea activității de colectare a deșeurilor în 33 de localități, escaladează. Doi dintre primarii localităților despre care Romprest susține că au datorii iau măsuri pe cont propriu și cer convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
În Moinești, Dărmănești și încă 31 de localități, Romprest nu mai strânge gunoiul, pentru datorii de 4,3 milioane de lei. În topul datornicilor, potrivit Romprest, sunt municipiul Moinești, cu 1,75 milioane de lei, și orașul Dărmănești cu 626.000 de lei.
Însă primarii celor două localități au deschis deja procese în instanță, prin care contestă că ar avea datorii și susțin că plata gunoiului ar trebui să se facă în funcție de cantitățile colectate, iar populația să nu plătească taxa specială de salubritate.
„Această datorie este închipuită, câtă vreme este pe rolul instanței nu poți lua o astfel de decizie (suspendarea activității de salubrizare – n.n)”, a declarat, pentru Ziarul de Bacău, Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești.
El a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, unde s-a decis să se solicite prefectului Maricica Coșa convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Vieru invocă în luarea deciziilor prevederi ale Constituției și legislației de mediu, care îl obligă, ca primar, să ia măsuri de urgență pentru protejarea sănătății populației.
De asemenea, s-a solicitat de la Tribunalul București o Ordonanță Președințială, prin care Romprest să fie obligată să reia activitatea de colectare a gunoiului. O decizie similară ar urma să fie luată, joi, și de conducerea orașului Dărmănești. De altfel, Dărmăneștiul a mai obligat o dată Romprest să strângă gunoiul, tot prin Ordonanță Președințială.
„Nu pot sta cu mâinile încrucișate!”
Ca soluție de urgență, primăria Moinești a închiriat prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) două mașini de strâns gunoiul. Primarul Valentin Vieru spune că nu a fost căutată compania Soma SA, de la care se face achiziția, dar a fost singura cu o ofertă prezentă pe SEAP. Soma SA a fost operatorul local de salubrizare înainte ca Romprest SA să câștige licitația.
„Nu pot sta cu mâinile încrucișate! Am stabilit să închiriem de pe SEAP două mașini, pe care va lucra personal al Primăriei Moinești”, a declarat Valentin Vieru, pentru Ziarul de Bacău. El a precizat că nu a cumpărat servicii de salubritate, deci nu e o încălcare a contractului cu Romprest, ci numai a închiriat mașini.
De partea cealaltă, Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare), este de părere că localitățile nu pot face salubrizare din resurse proprii.
„Am informații că la Moinești s-a intervenit cu utilaje proprii, ceea ce reprezintă o încălcare a legii, dreptul de colectare și transport a deșeurilor fiind exclusiv al operatorului licențiat. Am înștiințat Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică și s-a dispus să fie verificate toate transporturile de deșeuri efectuate în județ de operatori nelicențiați”, a declarat Seto, pentru Ziarul de Bacău.
În replică, primarul Moineștiului, Valentin Vieru, a declarat că, deocamdată, încă nu s-a colectat cu mașinile închiriate și nici nu se știe unde va fi depozitat gunoiul.
Prefectul Maricica Coșa a precizat, pentru Ziarul de Bacău, faptul că va lua o decizie referitoare la convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență atunci când va primi solicitările de la primării.
Lucas a zis
Ce găngavesti Seto, la Comănești cum se poate !
Și aici ați vrut să vă băgați labele dar n-a ținut !
Lucas a zis
De ce nu apelează la Eco Valea Muntelui ??
Benea știe de ce !
Anișoara a zis
Declarația că strângerea gunoiului este o încălcare a unei legi…mi se pare într-un mare fel…parcă era ceva în Constituția țării că apără interesul cetățeanului, legile au la bază prevederile ei…deci cum vine asta? O lege care nu permite să ai grijă de sănătatea publică? Care îți permite să abuzezi de prevederile contractuale așa încât să ajungă gunoiul la jumătatea containerului( în exteriorul lui)? Cred ca firma Romprest are dreptul să își recupereze paguba, dacă aceasta există…dar nu cred că a acționat corect.