Județul Bacău a intrat în a opta zi a crizei gunoiului, după ce, de la 1 noiembrie 2017, Romprest SA nu mai colectează deșeurile din peste 30 de localități ce datorează aproape 1 milion de euro.
– foto Facebook
La finele săptămânii trecute, au eșuat toate discuțiile, și cele din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, și cele dintre conducerea ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare) și Romprest.
Edilii din Dărmănești și Moinești, localitățile care conduc revolta contra ADIS și Romprest și solicită plata nu prin taxe speciale, ci la tona de gunoi colectat, au o strategie bazată pe crearea unei situații de urgență. Astfel, dacă Direcția de Sănătate Publică emite un document din care să reiasă că sănătatea populației este pusă în pericol, atunci Comitetele Locale pentru Situații de Urgență pot declara Stare de Alertă.
Starea de Alertă nu poate fi declarată decât cu acordul prefectului, dar, din punct de vedere politic, capii „răscoalei” și prefectul Maricica Coșa provin din ALDE. Odată declarată Starea de Alertă, primarii Valentin Vieru (Moinești) și Constantin Toma (Dărmănești) speră să poată face pe cont propriu salubrizarea localităților.
O altă axă a strategiei celor două orașe este în Justiție. Tribunalul București este așteptat să decidă în aceste zile asupra celerilor Moineștiului și Dărmăneștiului de emitere a unor Ordonanțe Președințiale, care să oblige Romprest să reia colctarea deșeurilor din localitățile tot mai îngropate în gunoaie. Totul ar urma să dureze până când Justiția se va pronunța în problema de fond, deoarece cele două primării contestă datoriile în instanță.
Marți, de la ora 12:00, a început la Ministerul Mediului o întâlnire cu toate părțile implicate în acest conflict.
Vom reveni.
Lasă un răspuns