Băcăuanii sunt extrem de nemulțumiți de facilitățile medicale de care au parte în chiar reședința de județ. Dintre toți românii, locuitorii municipiului Bacău sunt în topul nemulțumiților.
Cadrele medicale din România au întărit rândurile celor care au ales să părăsească această țară în ultimii ani. Foștii angajați ai sistemului medical de la noi au fost primiți în alte țări cu brațele deschise, dar asta a făcut ca spitalele românești să ducă lipsă de personal calificat, iar pacienții să caute ajutor peste hotare.
Ziarul Gândul publica la finalul anului 2016 un articol conform căruia la fiecare șase ore un medic român părăsește țara, ca să înceapă un nou contract de muncă în străinătate. Cum se prezintă situația la nivelul fiecărui județ și care sunt cei mai norocoși români, când au nevoie de un doctor?
Cei mai norocoși români și cei mai ghinioniști
Bacăul ocupă al optulea loc din coada clasamentului din România la capitolul facilități medicale. Băcăuanii spun că duc lipsă de spitale și cadre medicale pregătite să le trateze afecțiunile. Băimărenii se pot lăuda cu medici și spitale suficiente pentru locuitorii reședinței de județ, ocupând locul cinci în țară. Târgu Mureș pune la dispoziția locuitorilor săi servicii medicale de primă clasă, situându-se pe locul patru din România.
Timișoara ocupă locul trei în țară ca accesibilitate la serviciile medicale. Brașovenii îi urmează îndeaproape pe orădeni, care sunt cei mai fericiți români, când vine vorba de nevoi medicale și satisfacerea lor. Cu peste 90 de cabinete private, zeci de farmacii și 16 spitale de stat și private, reședința județului Bihor este cel mai norocos oraș din România, fiind desemnat de respondenții studiului online efectuat pe blogul Storia.ro drept centrul urban cu cele mai bune facilități medicale din țară.
Clasamentul continuă cu orașele Brașov, Timișoara, Târgu Mureș, Baia Mare, Pitești și Cluj-Napoca. Sibiul, care deși nu a urcat în primele poziții ale reședințelor de județ cu cele mai bune facilități medicale, ține ocupat un loc de cinste. La polul opus, printre cei mai nemulțumiți de serviciile medicale sunt românii din Focșani, Tulcea, Constanța, Bacău și Vaslui.
Iulian a zis
Spitalul Judetean de Urgenta este o catastrofa, un pericol major pentru integritatea fizica a pacientilor. De curand, am fost internat cu o afectiune si externat cu doua, printre care si o fractura de coasta stanga si una de umar drept, despre care nu am habar cum le-am facut, intrucat eram la reanimare, inconstient. In plus, am fost infectat cu o bacterie, iar pentru eliminarea ei a mai fost necesara o internare la „infectioase”. Pentru fractura la umar, si acum, la trei luni distanta, fac recuperare kineto, ca sa imi pot misca bratul. Recuperare pe banii mei, evident, ca Statul roman iti da dreptul la doar 10 sedinte de tratament in sase luni, ceea ce este insuficient pentru o recuperare completa.
Colegiul Medicilor nu face nici un ra..at in cazurile de malpraxis, asa ca singura solutie este evitarea acestei macelarii insalubre care se numeste Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Si ma indoiesc ca viitorul Spital Municipal, daca va fi finalizat vreodata, ar putea aduce ceva nou, mai ales ca personalul, mai ales cel mediu, va fi de aceeasi calitate indoielnica.
Ce-i drept, exista si cativa medici buni, dedicati meseriei, dar sistemul bacauan de sanatate le pateaza reputatia. Si sa-i amintim aici si pe numerosii medici care ii racoleaza si trimit pe pacienti din Policlinica la propriile cabinete private, mai ales ca s-au deschis clinici prin apropiere (vezi de exemplu pe strada Cornisa) ca sa ii taxeze asa cum cred de cuviinta. Si altele, si altele, sub spoiala de investitii cu care d-alde Dragos Benea si alti politruci se lauda in gura mare…
Avram a zis
Pai la cate cred medicale sun in Vacanta la ce să vă așteptați din parte amărâților?! Mă mir că va mai lasă să funcționați pângărind imaginea sistemului medical! Nimeni nu este naiba sa afirme că celelalte unități medicale, din tara, sunt macar la jumătatea pretențiilor celor din Europa, însă la Bacău majoritatea celor din cimitire au bilete de odihna semnate și parafate de către așa-numiții medici. Ucigași cu stetoscop la gat, într-un cuvânt!
ioana a zis
Sa nu cumva sa te imbolnavesti netam- nesam….nu ai programare de cand haul , nu mai sunt fonduri…basti! Esti in clica te bucuri de tratament,,,daca nuuuu…te duci la privat ..faci analize platite, vii la o loaza de doctor de familie care abia isi misca rar, apasat, gresit …degetele pe tastatura. Abia iti completeaza o trimitere catre specialist sau o reteta cu medicamente pentru care a primit sponsorizare ca sa le promoveze.Aaaaa..asta daca nu cumva revii fiindca a gresit vreun cod si nu-ti primeste sistemul documentul! Vai, mama noastra! De ce naiba mai platim CAS?Doar ca sa te faca astia cu capul?!!
Ilie a zis
Este instituția cea mai coruptă, atât Spitalul Județean cat si celelalte din județ. Probabil ca este cea mai coruptă instituție si la nivel national, insa nu se face nimic responsabil cu aceasta chestiune. Daca nu dai nu esti băgat în seamă. Simplu. Nu exista nicio temere în privința luat ului, desi s-a mai auzit de medici arestați pentru spaga insa nu si in jud. Bacău.