De opt zile, de când a expirat starea de alertă, Moineștiul se umple din nou de gunoaie, în urma încetării pentru neplată a activității operatorului de salubrizare, Romprest. Luni, 18 decembrie, reporterii Ziarului de Bacău au fotografiat și au stat de vorbă cu locuitorii nemulțumiți, dar și cu primarul Valentin Vieru.
Toate platformele de gunoi din Moinești erau luni dimineață pline ochi sau pe jumătate, majoritatea însă „dădeau pe dinafară” de preaplin. Cetățenii – adevărate pachete de nervi – își vărsau supărările asupra primarului. „Am plătit salubritatea pe un an și stăm cu gunoiul neridicat”, și-a vărsat năduful un moineștean. „Ne-a luat banii și nu a plătit la firma care ridică gunoiul!”, a zis altul. „La Finanțe, lângă CAR, sunt șobolani puzderie!”.
Multe vorbe spuse la supărare nu pot fi transcrise, însă unii cetățeni păreau că i-au pus gând rău primarului Vieru, pentru următoarele alegeri. Sub presiunea populației, municipalitatea a trecut la strângerea gunoiului cu utilaje proprii, operațiune care a început de vineri și a continuat sâmbătă. Luni, două utilaje făceau curat pe platformele din zona centrală.
Primarul Vieru le răspunde nemulțumiților
Pentru Ziarul de Bacău, primarul Valentin Vieru a declarat că nu se face salubrizare, ci se face doar curat pe lângă ghene. Edilul a mai spus că este la curent cu nemulțumirile oamenilor: „În oraș, nu sunt decât cei care au plătit, cei care n-au plătit nu sunt acasă. E normal să existe o nemulțumire, atâta timp cât serviciul nu le este prestat, cu toate că dumnealor și-au achitat taxa de salubritate pe întreg anul. E o premieră în România, pentru că un singur operator, Romprest, are licență de colectare și transport și, chiar dacă este stare de alertă, alți operatori refuză, întrucât nu dețin licență pe acest domeniu.”.
Planul pentru ieșirea din criză
„Eu fac toate eforturile pentru a intra în normalitate și a continua acest proiect, care nu-mi doresc să moară. Noi, atunci, ne-am pliat pe el, dar trebuie schimbate clauze contractuale, deoarece se confirmă că nu corespund cantitățile de deșeuri cu cele prognozate de consultant, sunt mai puține cu 40%, iar numărul de populație este mai mic”, a precizat primarul Valentin Vieru.
Edilul a solicitat ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare), care a înaintat o scrisoare la Ministerul Fondurilor Europene, săptămâna trecută, pentru modificarea cantităților și a numărului de persoane. „De asemenea, eu am solicitat scris ca președintele ADIS să facă solicitare la minister, ca să plătim câte deșeuri aruncăm, ceea ce acum nu e posibil conform contractului. Dar indicatorii proiectului, care e pe POS Mediu, nu stau în taxă, ci sunt alții care până acum nu au fost atinși, cum ar fi colectarea selectivă”, a spus edilul.
Despre plata promisă în urmă cu mai bine de o săptămână, primarul spune că o face, dar condiționat: „Avem banii aprobați de Consiliul Local Moinești, ordinul de plată este semnat, condiția este să înceapă activitatea de salubrizare, că nu pot da banii și să stăm în aceeași situație, să lucrez cu forțe proprii și în stare de alertă. Mai mult decât atât, dacă se transportă deșeurile, voi achita și contravaloarea pe lunile noiembrie și decembrie, deși au fost strânse cu utilajele primăriei, pe situația de alertă”.
Pentru declararea stării de alertă, decizia (așteptată pentru ziua de luni) va fi luată la Ministerul Afacerilor Interne.
GINO a zis
La alegeri multi, iar la plata putini!!!! ASA ESTE IN TOATE LOCALITATILE ALDE!!!!!! Ii place lui AVRAM???? ALTFEL nu era parlamentar ALDE!!!!!! BRAVO!!!!! Ce face PSD-ul adevarat???? PLATESTE prostia!!!!!!!!!!!!!!