ITM a scăpat de grija eliberării extraselor din REVISAL, iar angajații trebuie să-și ia de la fiecare loc de muncă adeverințe. Există însă și excepții de la regulă.
Noul act normativ, OUG nr. 905/2017, aduce o serie de noutati in ce priveste registrul general de evidenta salariatilor. Conform modificarilor legislative ITM nu va mai elibera extras din REVISAL pentru angajati decat in cazurile in care angajatorul se afla in imposibilitate sa elibereze acest document.
“În situaţia în care angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera un extras din registru, salariatul/fostul salariat poate solicita ITM eliberarea unui extras din registru din care să rezulte activitatea desfăşurată la acesta, în calitate de salariat. Inspectoratul teritorial de muncă în cauză eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării”, se precizează în OUG.
În momentul de fata, se considera ca „imposibilitatea” de a elibera un extras din REVISAL se refera la radierea firmei din registrul comertului si la pierderea bazei de date de catre angajator. In acest ultim caz angajatorul va trebui sa-i elibereze salariatului o declaratie pe proprie raspundere ca nu mai detine baza de date completa.
Conform noului act normativ, angajatorul este obligat ca, la sfarsitul contractului de munca, sa elibereze, din oficiu, adeverinta de vechime si extras din REVISAL. Refuzul de indeplini aceasta obligatie se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 1.000 de lei.
Când se transmit modificările, în REVISAL
De asemenea au fost modificate termenele de transmitere a unor informatii in REVISAL. Suspendarea contractului de munca se transmite in REVISAL inainte de a produce efecte cu exceptia suspendarii pentru absente nemotivate care trebuie transmisa in termen de 3 zile.
Inceperea si terminarea detasarii se transmite cel mai tarziu cu o zi inaintea inceperii/incetarii detasarii. La fel si pentru detasarea transnationala. In cazul in care modificarile sunt facute in baza unor hotarari judecatoresti termenul de transmitere este de 20 de zile lucratoare de la data luarii la cunostinta.
Modificarea salariului se transmite in 20 de zile lucratoare cu precizarea ca intocmirea actului aditional in forma scrisa se face anterior modificarii salariului, conform modificarilor din Codul Muncii. Orice corectie se face la data la care angajatorul a luat la cunostinta de eroarea aparuta.
Opinie a zis
Totul se face din ce in ce mai prost in aceasta tara. Legile parca sunt facute in dusmanie si pentru a plimba omul pe drumuri cat mai mult. Daca un angajat a lucrat in urma cu cativa ani la diverse firme in Bucuresti si in jud Ilfov trebuie sa bata acum drumurile prin tara pt a obtine adverinte cand se puteau obtine usor de la ITM Bacau care le detine fiind inregistrate in REVISAL.
Dan a zis
Dar ce, ITM nu are bani de hartie? Poate firma respectiva nu vrea sa iti dea hartiile ca s-a ofticat patronul ca ai plecat de la el, atunci ce faci? Pentru ce mai avem nevoie de REVISAL daca tot cu hartiile in mana umblam? Pentru ce mai avem nevoie de ITM daca nu iti poate da o hartie? A ajuns si ITM o alta plosnita ca si multele institutii supradimenisionate ale statului, populate cu habarnisti care vin la munca sa se odihneasca. Masinile ITM de ce circula pe contrasens cand ies din garaj? Legile nu sunt valabile si pentru ei? Inca o dovada ca institutiile parazitare ale statului roman sunt doar niste gauri negre in care se arunca bani cu nemiluita de pomana, mergeti si vedeti ce veselie e prin birourile alea a lor, zici ca e petrecere in fiecare, multi nici macar la buna ziua nu raspund de aroganti ce sunt.
s.scarlat a zis
Buna ziua.In cazul meu societatea care nu mai exista din 2014,datorita faptului ca a fost radiata din Registrul Comertului, fara sediu deci.Atunci cum pot obtine o adeverinta cum ca nu mai detin arhiva.Poate ma lamureste cineva.
Geo a zis
Legi de rahat facute pentru evazionisti de la firmele de paza care baga angajati in concediu fara plata fara stirea lor ca sa nu mai plateasca impozit .Pentru evazionisti care declara la anaf venituri neconforme cu realitat-ea ale angajatilor pentru a plati impozit mai mic deci evaziune
radu a zis
aceeasi problema o intampin si eu , angajatori neseriosi si functionari isteti
Cristina a zis
Același lucru am pățit eu astăzi la ITM Timiș. .Nu a vrut sa îmi dea o copie a contractului meu
BB a zis
Pai si daca fostul angajator nu ma baga in seama eu ce fac ?
Perianu Mircea a zis
Aceiasi problema o am si eu ! Imi lipseste o adeverinta de vechime de la o firma la care am lucrat 15 ani , firma care actualmente nu mai exista ea este radiata , desfiintata etc,etc ! mare parte din vechime o am pe cartea de munca dar imi lipseste vechimea ce este in format electronic de la 1 ianuarie 2011 pana in luna a 10 – 2012 , vre-o 22 de luni ! Ei nu mi-au dat si nici eu nu le-am cerut pentru ca nu stiam la vremea aia ca -mi trebuie adeverinta nici eu nici colegii mei ! acum cei de la ITM-Constanta ma pun pe drumiri sa caut lichidatorul firmei O tipa de la un ghiseu imi spune sa merg la tribunalul Constanta sectia comerciala sa ma interesez cine a fost lichidatorul firmei , alta tipa de la alt ghiseu imi spune ca nu am ce cauta la tribunalul Constanta ci sa merg la registrul comertului care-i la dracu-n praznic spre Palazu ! Cu toate astea stagiul de cotizare pe care l-am scos de la ITM-Constanta arata ca firma a contribuit pentru mine la stat . La fel arata si declaratia 112 pe care o am in format electronic de la ANAF . Arata ca s-a contribuit !Mie-mi trebuie adeverinta pentru intocmirea dosarului de pensie, mai am putin si fac 43 de ani de munca ! M-am saturat ! Voi ce ma sfatuiti ?
Dacian a zis
Eu inca nu am primit un raspuns logic la intrebarea, de ce in 2019 nu pot ca angajat sa am acces la datele si istoricul meu din REVISAL sau REGES? Am un cnp unic si aveti un sistem digital unde imi inregistrati tot dar eu in 2019 inca umblu dupa chestii printate sau scrise. Asta e material de sesizari si plangeri pe banda rulanta si la fel ar trebui sa faceti toti. De la ITM la Ministerul Muncii si pana la Comisia Europeana. Eu am inceput cu ele deja.
Perianu Mircea a zis
Unde se poate face plângere ?
Dacian a zis
ITM si Ministerul muncii ofera optiuni de plangeri pe site-urile lor sau prin corespondenta. Comisia Europeana are un formular standard tot pe site.
Sorina a zis
Buna ziua! Daca am copia revisalului eliberat anul trecut de ITM, o pot folosi ( ca fiind valabila pana la data emiterii)? Va multumesc.
Marcu Mihaela a zis
Am lucrat 15 ani in tara si nu am cartea de munca ,actualmente lucrez si locuiesc in strainatate ( ma apropii de pensie) si am nevoie urgenta de cartea de munca ,ma puteti ajuta cu o informatie ,,va rog din suflet”