Gheorghe Baciu, primarul stațiunii Slănic Moldova, județul Bacău, ar putea fi primul edil demis prin referendum, în județul Bacău. După verificarea și confirmarea celor 1.145 de semnături strânse de un grup de inițiativă, Instituția Prefectului Bacău se pregătește de ultimele proceduri legale pentru a răspunde solicitării locuitorilor. Noutățile legislative transformă însă referendumul într-o formalitate.
Un grup de inițiativă a depus în decembrie 2017, la Instituția Prefectului Bacău, un memoriu cu 1.145 de semnături, prin care se cere declanșarea unui referendum local, pentru demiterea primarului Gheorghe Baciu (PNL). Demersul are printre inițiatori câțiva afaceriști apropiați fostului primar Andrei Șerban (PSD), în urma administrației căruia primăria Slănic Moldova a avut conturile blocate pentru datorii neachitate.
La alegerile din iunie 2016, Gheorghe Baciu a obținut 1.330 de voturi (57,2%), iar Andrei Șerban a fost votat de 642 de cetățeni (27,6%). Acum, după schimbările legislative, primarul din Slănic Moldova ar putea fi demis cu mult mai puține voturi decât cele cu care a fost ales în fruntea stațiunii.
Semnăturile au fost verificate
Conform Legii Administrației publice locale (L 215/2001), organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localitățile componente ale orașului. Condiția a fost îndeplinită, pentru că semnăturile au fost verificate, potrivit prefectului Luminița Maricica Coșa. „Am trecut prin procedura de verificare a semnăturilor, cu ajutorul Inspectoratului de Poliție Județean, al Evidenței Populației și al Autorității Electorale Permanente”, a precizat Coșa.
Prefectul județului a declarat pentru Ziarul de Bacău faptul că pasul următor este „emiterea unui Ordin de Prefect, conform Legii 215/2001, pentru alcătuirea unei comisii alcătuite din câte un reprezentant de la Instituția Prefectului, Primarului, Consiliului Local, Consiliului Județean și un judecător de la Judecătoria din raza localității”, a mai afirmat prefectul Coșa. Comisia va stabili dacă sunt respectate condițiile și va înainta Prefectului un raport ce va fi trimis la Guvern cu propunerea de organizare sau de neorganizare a referendumului.
Câte voturi sunt necesare pentru demiterea primarului
Demiterea primarului din Slănic Moldova pare o simplă formalitate, pentru că schimbările recente din legislație nu mai lasă Instituția Prefectului să verifice dacă sunt sau nu motive justificate. Practic, indiferent de prezența la vot, referendumul este validat, iar demiterea trebuie votată de 50% + 1 dintre cei care merg la urne.
În forma veche a Legii 215/2001, se prevedea că „prefectul va proceda la analizarea temeiniciei motivelor invocate”, însă acest articol (74) a fost abrogat, alături de 75 și 76, prin Legea 286/2006. Prin urmare, prefectul va transmite Guvernului o propunere bazată doar pe semnăturile locuitorilor. Guvernul se va pronunța, prin Hotărâre, în termen de 60 de zile, și va stabili data organizării referendumului.
Grupul de inițiativă care a strâns semnăturile pentru demitere îi reproșează edilului creșterea fiscalității, degradarea aspectului localității, starea drumurilor, numărul mare de maidanezi, „deturnarea unor fonduri financiare și cheltuirea iresponsabilă a banului public”. Contactat de Ziarul de Bacău, primarul Gheorghe Baciu nu a fost disponibil pentru un punct de vedere.
1233 a zis
La noi pe când?
Seba a zis
Ce slugi ati devenit. Despre faptul ca centru si o parte din Tache nu au apa nu scrieti. Spor la pupacit primarul in dos
Petru a zis
Aceasta lege se aplica pt orice primar din orice localitate? sau se aplica tratament preferential? sa nu uitam ca si Bacaul (daca mai poate fi numit municipiu) sta rau la multe capitole
Poporul a zis
Mai urgenta era situatia ce viza primarul Bacaului si aici la noi trebuie un referendum deoarece situatia municipiului este catastrofala. La Slanic se vede ca mafia PSD este mai bine organizata si doreste sa obtina cu orice pret controlul statiunii. Pt tov ca Hrebenciuc si nasul sau cat si pt alti lideri de partid.
Andra a zis
Baciu a deranjat cu sesizarile la DNA contra lui Adi Serban, creatura mafiei PSD de la Rafo, numit Jafo? Fa bine, Baciule, si da toate datele la mass-media si la DNA!
Smart a zis
Daca Consilul local va refuza sa numeasca membru in comisie, Demersul de demitere se va bloca. Nu vor avea decat sa se judece ptr a putea constitui comisia care fara membrul numit de consilul local nu se va putea constitui.
Adelin a zis
Sa verificat si cati angajati au fost trimisi acasa sa aduca semnaturi de catre angajatorii societatilor comerciale ? Pai daca vrem sa fim corecti hai sa fim si sa iesim din acest viciu al minciuni .
Andronic a zis
Ciuma rosie nu are liniste.
Alina a zis
Voi chiar nu puteti fi realiști!? Cati dintre cei care vorbesc mai sus au fost in ultimi 2ani in Slănic Moldova, Sa vedeti in ce stare e stațiunea???
Mai lăsați rautatile si haideți să vedem realitatea …INDIVIDUL ASTA (actualul primar) nu a făcut nimic … v a redeveni o ruină Slanicul in ritmul ăsta!
P.S Felicitări locuitorilor pentru curaj
Manuela a zis
Aici nu este vorba de nici un PARTID, este vorba de OM! Lasa-ti asocierile cu un partid sau altul să vedem realitatea și să vorbim în cunoștință de cauză!!!
Acest Gheorghe Baciu nu a făcut nimic pentru noi locuitori. A fost și este un om si un politician inconștient!
Andra a zis
Alina si Manuela, nume care spun totul. Mai aveti ceva de furat in marea statiune? Nu Baciu a distrus si a saracit statiune, tot judetul si toata tara. PSD-ALDE , asti au jefuit si jefuiesc banul public, mai mult decat toate celelalte partide la un loc, cu exceptia PDL, partide de comunisti si securisti, progenituri ale PCR si ale Secu.