Prima dezbatere lansată în România privind „Viitorul tinerilor europeni”, după ce România a fost aleasă să găzduiască Summitul Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană, s-a desfăşurat în Bacău, miercuri, 18 aprilie 2018, fiind susţinută de către Comitetul European al Regiunilor și platforma CaleaEuropeană.ro în parteneriat cu Delegația Națională a României la Comitetul Regiunilor şi Municipiul Bacău.
În contextul emigrării în masă înregistrată în rândul populției tinere, problematica șomajului în rândul tinerilor și reducerea decalajelor sociale și economice a fost abordată sub forma unei platforme de dialog între autorități și tineri, ca beneficiari, și orientată către soluții privind incluziunea economico-socială, dar și oportunitățile de dezvoltare ale acestora la nivel local, național și european.
„Îndemn tinerii să își spună problemele pentru a ajuta guvernul să identifice soluțiile. Programul de guvernare are multe componente menite a reduce decalajele. Ministerul pe care îl reprezint este împărțit pe partea de sport și de tineret. De la preluarea mandatului am avut discuții cu majoritatea reprezentanților tineretului din România, iar aceasta este prima dezbatere pe tema viitorului european al tinerilor lansată în Romănia înainte de Summit”, a precizat ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran.
„Într-o lume atât de mondializată, în care conexiunile sunt atât de rapide, noi, de unii singuri, nu am avea nicio șansă, nu ar avea nici Franța sau Germania singure (…) Sunt un euro-optimist, apartenența României la UE aduce multe avantaje, încât se depăşeşte mult partea mai puțin plăcută a apartenenţei României la UE. Printre avantaje se numără accesul la piața unică și dreptul la libera circulație”, a subliniat președintele Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor, Robert Negoiță.
De asemenea, președintele Delegației Naționale a României la Comitetul European al Regiunilor a ţinut să motiveze şi încurajeze tinerii care provin din familii cu un nivel scăzut şi foarte scăzut de trai, prin propriul exemplu, subliind că aceştia sunt cei mai motivaţi şi cu şansele cele mai mari de reuşită în viaţă.
„Avem nevoie de oameni care să sfințească locurile în care activează, pentru că oportunitățile nu sunt fructificate la fel peste tot. În același timp, dacă ne uităm la cifre, vedem că șomajul în rândul tinerilor este de patru ori mai mare decât media pe țară. Nu este o situație specifică României. Ne confruntăm cu acest lucru în multe state membre UE. O soluție ar fi Garanția pentru tineret, o ofertă pentru tineri: la 4 luni de la părăsirea unui forme de învățământ, statul are obligația să îi facă o ofertă de ucenicie, de a se angaja sau de a-și continua studiile, dacă dorește să facă acest lucru, iar Comisia a alocat și fonduri în acest sens”, a precizat Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, făcând apel către tineri la implicare în procesul de reducere a decalajelor între România şi restul tărilor member UE.
„Discuțiile, din punct de vedere politic, se pot face sub diverse forme, fiecare avem tentația să spunem ce am făcut și ce vom face. Trebuie să depășim disensiunile care ne plasează de o parte sau de alta a „baricadei naționaliste și să pregătim viitorul si voi, tinerii, trebuie să ne spuneţi cum vreţi să fie acest viitor”, a subliniat primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula.
La dezbaterea premergătoare Summitului Autorităților Locale și Regionale din Uniunea Europeană au participat reprezentanți ai Comitetului European al Regiunilor, oficiali din partea Comisiei Europene, membri ai Guvernului României, reprezentanți ai autorităților locale, ai organizațiilor pentru studenți și pentru tineret și ai mediului local de business şi universitar etc.
(sursa: comunicat de presă Primăria Bacău)
Lasă un răspuns