Peste 216.000 de persoane trăiesc lunar cu puțin peste 100 de lei, venitul minim garantat. Județele Dolj, Buzău și Bacău sunt pe primele locuri în topul sărăciei, aici fiind peste 35.000 de oameni care își hrănesc familiile din acest venit. La polul opus este Bucureștiul, care, la o populație de peste 2 milioane de oameni, are 259 de persoane care primesc venitul minim garantat.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în luna martie 2018 au primit venitul minim garantat 216.081 persoane. Venitul minim garantat este de 141,5 lei pe lună pentru o persoană singură, iar în cazul familiilor cu 5 persoane, poate ajunge la 527 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 105 lei pentru fiecare membru al familiei.
Datele Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială sunt puțin în dezacord cu datele Institutului Național de Statistică (INS). Asta pentru că, în luna martie, ANPIS raportează cifrele la o populație de 22.222.894, în timp ce, în varianta INS, populația Românie, la 1 ianuarie 2018, era de 22.194.000 de cetățeni, inclusiv cei din afara țării. Asta ar însemna că, din ianuarie până în martie, populație României a crescut cu 28.894 de persoane, deși, oficial, suntem în declin demografic.
Topul sărăciei
Cu venitul minim garantat trebuie să supraviețuiască un număr de români cam cât populația unui sector din București. Cei mai mulți asistați cu venitul minim garantat trăiesc în județul Dolj, respectiv 13.712, la o populație de 697.374 de locuitori.
Pe locul doi în acest top al sărăciei se află județul Buzău, unde la o populație de 475.177 de cetățeni, primesc ajutor social 10.800 de persoane.
Județul Bacău se află pe locul trei, cu 10.699 de cetățeni care trăiesc cu venitul minim garantat, la o populație a județului Bacau de 745.393 de persoane.
În București trăiesc cei mai puțini asistați social, pentru că, la o populație de 2.102.912 de persoane, primesc venitul minim garantat 259 de persoane. În rest, niciun județ nu are mai puțin de 1.419 (Ilfov) asistați cu venit minim.
medusa a zis
In urma cu 30 de ani Judetul Bacau era pe locul 4 pe tara la contributia PIB-ului Roamaniei. Judet foarte bogat in resurse (apa, sare, carbune, petrol, lemn, agricultura, viticultura, kinegetic, etc.) si in industrii cu plus valoare ridicata (, Rafinarii de petrol, Uton, Carom, C-tii industriale, Hidro, Ind. Chimica foarte performanta, Alimentara exportatoare, Alcool, Mobila, Incaltaminte, Confectii) are astazi 30% din oamenii calificati , plecati si cei mai multi deja stabiliti in tari straine. . .
adi mihaila a zis
@Medusa: si in urma cu 29 de ani PCR reloaded a ajuns din nou la guvernare , si in tara dar mai ales in Moldova, in special Bacau…Traiasca Hrebe,Iacobov,Seche si restul gastii PSD-iste locale….Nici cu PNL-ul nu mi-e rusine…
Vae Victis !
Iosif a zis
Suntem prea darnici cu lenesii care nu stiu altceva decat sa conceapa copii.
Sorin a zis
Da, rezultatul corupției generalizate din județ: PSD-ALDE – campioni, PNL_PDL – vicecampioni. Acoperiți de instituțiile de control din judet și de la Bucuresti, contra unor sume imense plătite de 29 de ani. De militienii deveniți peste noapte politai, niste agramați și analfabeti, majoritatea dintre ei, ajunsi pe spăgi grele în Academia de Politie , in scolile de ofiteri și subofiteri de politie. la fel cu marii procurori și judecători care au ajuns cu spăgi grele magistrati. Asta-i Bacăul, asta-i România.
Denis a zis
O nație de oi,merită condusă de lupi .