Recenta decizie de mutare a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, luată de administraţia americană, prin preşedintele Donald Trump, a confuzionat foarte mult comunitatea internaţională, şi în special statele din spaţiul Uniunii Europene.
Au fost exprimate în spaţiul public fel de fel de opinii pro şi contra, s-au deschis adevărate dezbateri publice, diplomaţiile europene s-au reactivat prin poziţii clare pe acest subiect şi, cum era şi firesc, nici în România gestul SUA nu a rămas fără reacţii în mediul politic şi aşa destul de agitat.
Încă nu ştim ce consecinţe va avea alinierea României la demersul diplomatic al SUA, dar cert este faptul că viaţa politică internă a fost tulburată cum nu am mai văzut de mult. Reacţia opoziţiei a fost promptă, intens mediatizată, dar a rămas fără propuneri concrete, rezumându-se doar la analiza unor potenţiale reacţii nefavorabile ale diplomaţiilor europene, iar preşedintele României a convocat prim-ministrul la Palatul Cotroceni.
Nefiind un competent analist al vieţii diplomatice, mă întreb şi întreb ce câştigă sau pierde România din alinierea intempestivă la decizia administraţiei americane?! Dacă alinierea României se va dovedi a fi numai un gest de solidaritate cu SUA, ca membru al NATO, cred că este foarte puţin, mai ales că din poziţiile politice interne apărute în spaţiul public această problemă nu a fost abordată în interiorul alianţei de guvernare. Şi, dacă aşa este, care ar fi interesele geostrategice, economice, diplomatice sau militare ale ţării noastre care rezultă din acest gest, că doar obţinerea „bunăvoinţei” SUA sau sprijinul Israelului în rezolvarea unor probleme interne este, cum spuneam, puţin, chiar foarte puţin şi riscant.
Angajarea ţării noastre în agitata şi instabila situaţie din Orientul Mijlociu, cu influenţe directe asupra crizei prelungite din Siria, s-ar putea să ne aducă mari deservicii în plan economic şi diplomatic, dacă ţinem cont că majoritatea ţărilor membre ale UE nu au exprimat public poziţii favorabile mutării ambasadelor europene în Ierusalim. Oare de ce au rezerve serioase statele occidentale?
Pentru că şi aceste state din UE au interese economice, diplomatice sau militare în zona Orientului Mijlociu!
Dar dacă nu este vorba despre aşa ceva, rămâne să înţelegem că subiectul posibilei mutări a Ambasadei României la Ierusalim a fost adusă în spaţiul public românesc numai pentru abaterea atenţiei opiniei publice româneşti de la principalele probleme şi subiecte ale societăţii noastre!
Tocmai acum când apar dezvăluiri privind protocoalele secrete între unele instituţii informative şi cele de la vârful justiţiei române…!
Dar şi intenţii ale depunerii de candidaturi la Preşedinţia României. Uite cum… chiar aşa s-a nimerit succesiunea evenimentelor! (sursa: declarație politică deputat Constantin Avram)
Sebastian Molima a zis
Mosh Costel dormea frumos, si cand colo, l-au trezit nataraii astia cu ambasada lui Peshte Prajit. El nu se pricepe la dintr-astea, dar de vorbit, vorbeste. Si vorbeste aiurea, pentru ca trebusoara e complexa numai pentru aia care dorm in Parlament, dupa cum spuneam mai inainte… Uite, sa-ti dam noi traducerea, nea Caisa… TELEormaneanul are niste sfentici din Israel, se cheama consultanti, desi ei consulta doar conturile lor, sa vada daca merita efortul. Si merita. Aia i-au spus ca daca nu vrea sa aiba soarta lui Geoana, sa se apuce vartos de pupat fundul lui Donald Ratzoiu’, asta in vederea alegerilor prezidentiale care acusi vin si nu e corect ca dupa un betiv si un tontalau sa nu vina la rand si un infractor in fruntea statului… Asadar, nu e fumigena de derutat masele de la subiectele stringente ale zilei, ci activitate serioasa de pupat piata constitutiei, pardon, coasa alba.