Marți, 29 mai 2018, la Oratoriul Bisericii Catolice din satul Bijghir, comuna Buhoci, a avut loc prima reprezentație din turneul de 20 de reprezentații ale proiectului „Dulce Românie, centenară glie!”, proiect cultural-educativ al Consiliului Județean Bacău, în parteneriat cu Teatrul Itinerant „Petru Valter” din cadrul Fundației „Ion Ghelu Destelnica”.
În săptămâna 29 mai – 1 iunie, Teatrul Itinerant „Petru Valter”va mai poposi și în comunele: Tamași, Săucești, Letea Veche, Ungureni, Parincea și Orbeni. Proiectul se bucură de o finanțare de 98.500 de lei de la Consiliul Județean Bacău, iar până sfârșitul lunii iunie, echipa de proiect intenționează să depășească numărul de 2000 de spectatori. Conceptul inedit îi aparține actorului Radu Bogdan Ghelu, care, la începutul anilor 2000, a mai experimentat o formulă de teatru itinerant cu proiectul „Trupa în Căruță”.
„În an centenar, spectacolul „Dulce Românie, strămoşească glie!” este cea mai potrivită modalitate de a învăța o lectie de istorie „pe viu”, despre cele trei uniri şi personalitățile care au marcat destinul istoric al României de azi: Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza şi Regina Maria, soția lui Ferdinand „Întregitorul”. Teatrul este o artă vie, palpabilă. Ne jucăm şi învățăm! Ce poate fi mai potrivit pentru vârsta unor şcolari din zone defavorizate cultural, decât să vadă pentru prima oară un spectacol în care ei înşişi devin participanți?” – a declarat Radu Bogdan Ghelu, managerul Teatrului Itinerant „Petru Valter”.
Teatrul Itinerant „Petru Valter” își are sediul într-un spațiu din clădirea SIF Moldova (blocul albastru), fotografia de mai sus fiind de la repetițiile de la Oratoriul Catolic din Bijghir. (comunicat de presă)
Lasă un răspuns