Cu o rată a șomajului de 6,02 la sută, angajatorii din județul Bacău au dificultăți în a găsi persoane dispuse să vină la muncă.
Circa 12.700 de persoane se aflau în evidențele Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă la finalul lunii mai, aproape 5000 femei. Dintre acestea, doar 1.677 de băcăuani primesc șomaj.
Cu toate acestea, sunt domenii cu un deficit mare de personal, după cum arată și statistica locurilor de muncă disponibile la începutul lunii iunie. Astfel, angajatorii caută 190 de confecționeri îmbrăcăminte, 45 de cusători încălțăminte, 70 de lăcătuși mecanici, peste 100 de muncitori necalificați în construcții, dar și peste 50 de oameni dispuși să intre în domeniul aviației. Asta, dacă analizăm cele mai numeroase cereri depuse de angajatori.
În total, în evidenția AJOFM Bacău sunt circa 1500 de locuri de muncă vacante, de la tehnicieni, la psihologi, operatori calculator, secretar, ingineri și până la agenți de vânzări și lucrători comerciali. „De regulă, în perioada verii, rata șomajului mai scade, fiind cerere mare de forță de muncă în domenii precum construcțiile, agricultură sau servicii”, a declarat Daniela Bălan, purtător de cuvânt al AJOFM Bacău.
De cealaltă parte, sunt angajatori care deși sunt dispuși să dea salarii motivante, tot nu reușesc să găsească oameni doritori de contracte pe termen lung. „Suntem dispuși să oferim salarii de până la 2.000 de lei net, dar tot nu reușim să găsim personal serios”, a declarat patronul unei firme de înghețată care caută personal pentru vânzare la tonete și este dispus să țină contractele de muncă nu doar pe timpul verii, ci și în extrasezon.
Nici după Bursa locurilor de muncă organizată în aprilie 2018, nu s-au ocupat foarte multe posturi. „Dintre cele 355 de persoane selectate inițial, după parcurgerea altor etape de angajare, 164 au fost încadrate efectiv și au contract de muncă”, mai spune Daniela Bălan. Asta, în condițiile în care oferta de muncă a fost atunci de circa 1100 de posturi, iar doritori au fost circa 700, în ziua bursei.
Psihologii spun că piața muncii este acum dezechilibrată și pentru că cei aflați în căutare de loc de muncă au alte așteptări, în timp ce angajatorii nu sunt atât de flexibili în ceea ce privește salarizarea sau alte beneficii.
Mishu a zis
Toate posturile alea sunt platite cu salariul minim pe economie, asta inseamna un net de 1100 lei, nu iti ajunge nici de chirie, pe santier se lucreaza 10 ore pe zi iar munca nu-i usoara.Din cei 12000 de someri oare cati mai sunt in tara? Atat timp cat nu sunt crescute salariile nu o sa gasiti oameni, unii castiga mai bine din ciubucareala decat din salariul oferit si nici nu il freaca nimeni la cap toata ziua. Santieristii mai priceputi si-au facut pfa si lucreaza pe cont propriu, discutasem cu un an si ceva in urma cu un tigan care cara si monta borduri pe marginea drumului, il platea cu salariul minim pe economie si bonuri de masa, program de la 7:30 la 18. Angajatorii respectivi ar munci cu salariul minim pe economie care din exceptie a devenit regula? Cum sa vina muncitorii sa traga la locul de munca cand la sfarsit de luna primeste 1100 lei, asta in caz ca nu il mai tepuieste patronul prin amanari si alte vrajeli ca sa nu il plateasca la timp. Perioada cand erai liber sa pleci pentru ca asteptau 100 la poarta a trecut, acum deschizi poarta si bate vantul, poate vreun maidanez flamand sa mai stea in fata ei.
Damian Veronica a zis
Ma intreb oare doar la patroni sa fie problema?Nu cumva mai sunt si alte cauze?cum ar fi concurenta pe care o face statul dand aceste ajutoare sociale destul de consistente pentru ca omul sa nu se scoale sa plece la program, poate o doza de comoditate preferand sa traiasca din pensia parintilor,sau poate salariile platite de stat si care da senzatia de siguranta,etc.Este previzibil ca intr-o zi statul sa puna atata presiune pe hulitii patroni si sa nu mai aiba de unde strange taxe si impozite si abea atunci vom vedea greul de care ne plangem acum.Dar cine sa vada pana acolo?Ne gandim doar la ziua de maine si doar la persoana noastra.Da doamne bine!
Denis a zis
„Patronii”să îşi aducă muncitori din Asia,care muncesc pe 2 lei.S-a cam dus vremea când se muncea la „patron”şi acesta din urmă nu se sinchisea măcar să facă contract de muncă…neinteresându-l dacă cel pe care îl fraiereşte nu o să aibă pensie la bătrânețe,neplătind cotizațiile la stat din rea voință!Sa lucreze „patronii”şi familiile lor la ei înşişi. (sic!)
Mishu a zis
Angajatorii romani nu le dau bani celor romani si aduc din Asia? Un imigrant este obligatoriu prin lege ca sa fie platit cu salariul mediu pe economie, acum e undeva la 2600 lei, din banii astia plateste doi cu salariul minim pe economie si tipa ca unde e coada de la poarta. Si cand te gandesti ca un costum din ala costa poate si 3000 de euro, sa nu mai zic de smecheria cu etichetele pe care scrie „Made in Italy sau Made in Germany” cu care pleaca de pe poarta fabricii din Romania. Un cusator in Roman are salariul mai mare ca unul din Bacau, oare de ce, ala are patru maini? Valabil si pentru restul domeniilor.
mistocarul bacauan a zis
Angajatorii si patronii trebuie sa inteleaga ca nu vor mai gasi persoane dispuse sa vina la munca deoarece toata lumea si-a dat seama ca mai bine se castiga din politica.Astfel in diversitatea de politruci din Bacau gasim persoane care s-ar fi calificat ca vanzatori de inghetata la tonete,confectioneri,cusatori,lacatusi mecanici,necalificati,etc.
Cei de la AJOFM sa faca demersurile necesare la minister pentru completarea nomenclatorului de ocupatii si meserii cu urmatarele:activist/a de partid,propagandist/a,manipulator/oare,lipitor/oare de afise,etc
Mama a zis
Fara ajutoare sociale si cu o restructurare inteligenta a sistemului bugetar bazata pe randament si profesionalism, asta e solutia. Dar, nu se va face nimic in Moldova, pentru ca este considerata masa de manevra.