Deși amenzile pentru munca la negru s-au dublat încă de anul trecut, există încă angajatori care nu le fac forme legale celor pe care îi tocmesc să le lucreze. Și în luna mai, inspectorii ITM au depistat șase societăți la care lucrau fără forme legale nu mai puțin de zece persoane.
Patronii au fost amendați pentru fiecare caz cu suma de 20.000 de lei, valoarea totală a amenzilor fiind astfel de 200.000 de lei. Respectivele firme activează în domeniul serviciilor, a transportului de mărfuri sau sunt întreprinderi individuale, în general magazine mici de la țară unde vânzătorii nu au contracte de muncă. Din păcate, luna trecută și-au pierdut viața la locul de muncă două persoane, iar alte opt accidente s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă.
Pentru că numeroși angajatori nu și-au instruit salariații, nu i-au trimis la controale medicale, nu le-au oferit echipamente de muncă corespunzătoare, cuantumul amenzilor în acest domeniu a fost de 74.000 de lei și 210 avertismente. „8 din 48 de angajați au reclamat la ITM faptul că sunt ținuți în condiții improprii, nu primesc echipamentele necesare de protecție sau acestea sunt neconforme. Vorbim în special de firme de construcții, confecții, în producție de regulă”, a precizat Dan Buftea, purtător de cuvânt.
Potrivit legislației, cei care țin angajați fără contracte riscă amenzi sau închisoare de la trei luni la doi ani. Inspectorii de muncă mai pot dispune și sistarea activității societății până la remedierea deficiențelor.
Denis a zis
La aceste specii care se cred patroni,le-ar trebui sistată activitatea!Pe ei nu îi interesează decât profitul,neinteresându-i că persoanele care muncesc pt. ei,nu vor avea pensie la bătrânețe!Aceşti evazionişti fiscali nu au ce căuta pe piața muncii ca „patroni”.