Potrivit Legii 133/2017, începând cu iunie 2017, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare suportă din bugetul propriu cheltuielile pentru apa care ajunge în stațiile de punere sub presiune sau alte puncte de livrare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care au posibilitatea astfel de a iriga la costuri mai mici.
Potrivit unui comunicat de pe site-ul Direcției pentru Agricultură, „în această perioadă se înființează culturile de toamnă, iar de respectarea tehnologiei de cultivare depinde și nivelul și calitatea recoltelor”. Practic, statul va suporta costurile cu transportul apei până în stațiile de punere sub presiune. Tot ce ține de infrastructura ANIF, de la exploatare la întreținere, și generează costuri, va fi suportat tot de la buget.
Costurile mari pentru a iriga au reprezentat mereu un impediment pentru a avea recolte mai bune. În prezent, în județul Bacău se irigă câteva sute de hectare, iar din 36 de stații de pompare, doar două mai sunt funcționale, restul având tehnologie prea veche. Cu fonduri de la stat, dar și cu bani pe care îi pot accesa fermierii din Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, suprafața care va fi irigată se ridică la 20.000 de hectare.
Chiar și așa, potențialul real de a uda culturile în zonă este de 70.000 de hectare. Statul va reabilita prin programul național infrastructura sa, iar organizațiile au accesat deja fonduri de milioane de euro prin măsura 4.3, în același scop, modernizarea sistemelor de irigații.
Lasă un răspuns