În declaraţia politică: „Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei – moment de bilanţ privind protejarea ecosistemelor şi gestionarea durabilă a resurselor mediului pentru prevenirea schimbările climatice şi a dezechilibrelor ecologice“, deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilişanu, transmite un mesaj privind marcarea Zilei mondiale pentru combaterea deşertificării şi a secetei:
„De Ziua Mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei, care a fost marcată pe 17 iunie, trebuie să aducem în discuţie importanţa păstrării echilibrului ecologic prin gestionarea conştientă şi durabilă a terenurilor şi a tuturor resurselor naturale. Odată cu adoptarea în 1994 a Zilei mondiale pentru combaterea deşertificării şi a secetei, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite trăgea un semnal de alarmă cu privire la două probleme globale: deşertificarea şi seceta care în vremurile noastre devin din ce în ce mai acute nu doar în Africa, ci şi în unele zone ale Europei.“
Conform lui Claudiu-Augustin Ilişanu: „Combaterea deşertificării este un obiectiv important al politicii europene. Încă de la începutul anului 2018 gestionarea acţiunilor împotriva deşertificării şi eficienţa acestora au intrat şi în perspectiva Curţii de Conturi Europene care a demarat un audit cu privire la cadrul strategic al Uniunii Europene pentru combaterea deşertificării, urmând ca raportul rezultat în urma auditului să fie publicat la sfârşitul anului. Suntem cu toţii conştienţi că efectele deşertificării afectează ecosistemele, productivitate solului, dar şi condiţiile de viaţă ale persoanelor din zonele de risc. Ca atare, o analiză a eficacităţii proiectelor europene în acest sens este binevenită, întrucât fenomenul deşertificării este prezent în aproximativ 13 state membre ale Uniunii Europene, printre care şi ţara noastră.“
Legat de realizarea unui bilanţ privind eficienţa programelor europene de combatere a deşertificării, Ilişanu afirmă următoarele: ,,În contextul importanţei majore privind combaterea acestui fenomen, Curtea de Conturi Europeană a publicat la data de 15 iunie 2018 o notă de informare privind fenomenul deşertificării în Uniunea Europeană. Nota oferă suport informativ tuturor celor interesaţi de programele de combatere a deşertificării, aceasta fiind cu atât mai importantă cu cât publicarea sa s-a făcut în apropierea marcării Zilei mondiale pentru combaterea deşertificării şi a secetei. Preocuparea la nivelul Uniunii Europene cu această problemă globală trebuie să se bucure în continuare de aceeaşi abordare serioasă. Statele europene au nevoie de o politică solidă de combatere a fenomenului deşertificării şi a schimbărilor climatice. Trebuie să reducem aceste fenomene prin utilizarea resurselor naturale în mod conştient şi prin stabilirea unor obiective strategice pentru anii viitori.“
Deputatul băcăuan conchide: „Și în România există zone cu un risc crescut de accentuare a fenomenului deşertificării. Trebuie să acţionăm printr-un management eficient în aceste zone aride ale ţării noastre, pentru a menţine echilibrul ecologic şi pentru a reduce activităţile ce au ca efect accelerarea procesului de deşertificare. Una dintre măsurile necesare este, cu siguranţă, refacerea resurselor forestiere ale României. O preocupare serioasă în acest sens va avea cu siguranţă efecte durabile. Să nu uităm că România, prin actuala coaliţie, promovează o politică de regenerare a resurselor naturale, un proiect demn de amintit fiind «Luna Plantarii Arborilor», care reprezintă o măsură cu efecte pozitive în dezvoltarea unei politici de combatere a deşertificării şi de prevenire a schimbărilor climatice şi a dezechilibrelor ecologice.“
Lasă un răspuns